Kapcsolatépítési tippek introvertáltaknak

A legtöbb introvertált úgy gondol a kapcsolatépítő eseményekre, mint egy fogászati kezelésre: ez az a szükséges rossz, amit valahogy ki kell bírni. Hiszen kapcsolatokra szükség van, a kérdés az hogyan lehet ezt elviselhetővé tenni?

extravertalt.png

Itt az ősz, egymást érik a konferenciák, a kapcsolatépítő események és akkor még a lassan közelgő év végi partikat nem is említettem. Ez különösen embert próbáló időszak lehet az introvertáltaknak, akiket sokkal inkább a csendes, nem túlságosan népes események töltenek fel. Nézzük, hát hogyan csökkentheted ezen események kellemetlenségi faktorát, ha történetesen nem az extravertáltak hangos táborába tartozol! 

Ismerd a határaid!

A legfontosabb, hogy válogass az események közül. Ahhoz, hogy megfelelő kapcsolataid legyenek nem feltétlenül kell tömegrendezvényekre járnod és többszáz fős konferenciákon nyomulnod. A kapcsolatépítésre számos más forma is létezik, ahol csak a számodra még kellemes mennyiségű ember tartózkodik veled egy légtérben. Az is teljesen rendben van, ha az ilyen eseményeket teljes mértékben kihagyod és a kapcsolataidat úgy építed, hogy mindig csak egyetlen emberrel beszélgetsz. Ennek az-az előnye is megvan, hogy így sokkal mélyebb kapcsolatokra tehetsz szert.

introvertalt.png

Ne harcolj magaddal!

Ne harcolj saját magaddal, hanem fogadd el a személyiséged alapvonásait. Személyiségünk alapvető tendenciái olyanok, mint egy gumiszalag nyugalmi állapotban. Nyújtogathatjuk – feszegethetjük a határainkat, fejleszthetjük magunkat, változthatunk - de csak egy bizonyos pontig. Ezért a kapcsolatépítő eseményeken sem kell másnak mutatnod magad, például extravertátként viselkedned és a társaság középpontjává válnod. 

Időzíts!

Timing is everything vagyis az ütemezés mindenek felett, ez ebben az esetben különösen igaz. Ha tudod, hogy valamilyen kapcsolatépítő eseményen lesz jelenésed, akkor tervezd be a naptáradba a pihenőidődet. Az esemény előtt is legyen alkalmad a csendes egyedüllétre, hogy feltöltödve érkezhess és figyelj arra, hogy utána is legyen elég időd az energiaszinted visszanyerésére.

enmarka_6.png

Készülj fel!

Tudd meg a részleteket, ki lesz ott, mi a tervezett program. Ha az esemény, teljes egészében nem is kedvedre való, biztosan találsz olyan részletet, ami számodra is vonzó. Ráadásul, az információk alapján a bemutatkozásodat is a helyzethez tudod igazítani, már jó előre. Ez talán triviálisnak tűnik, de sokszor tapasztalom, hogy sokaknak pont ez az első néhány mondat nem megy könnyen. Az sem árt persze, ha néhány névjegykártya is meglapul a táskádba bekészítve.

Legyen terved!

Gondold végig, hogy mit vársz az eseménytől! Ha megfogalmazod az elvárásaidat, könnyebb lesz emlékeztetned magad arra, hogy miért is vagy ott. Ha egyértelmű célod van akkor azt is könnyebb a későbbiekben eldöntened, hogy érdemes volt-e elmenned az adott eseményre. Bármi lehet ez a cél, akár az, hogy két-három ismeretlennel vagy éppen csak egyetlen emberrel szóba elegyedsz, akár az, hogy legalább egy-két órát maradsz.

szemelyes_marka_4.png

Ne hagyd otthon a kérdéseidet!

Készülj témákkal - ez lehet a kedvenc könyved, filmed, de akár a hírekből is szemezgethetsz -, amik számodra is izgalmasak és remekül bevethetőek, ha éppen elakadna a társalgás és az időjárásról való csevegés nem éppen a te asztalod. Emellett érdemes kérdésekkel is készülni. Minél jobb kérdéseid vannak, annál jobb válaszokat fogsz kapni és rögtön nem lesz mérhetetlenül unalmas az adott esemény. 

Legyen rajtad valami ami megkülönböztet!

Sok introvertált megpróbál terepszínűnek öltözni, abban bízva, hogy ez a taktikai fogás láthatatlanná teszi őket. Azt javaslom, ha már egyszer úgy döntöttél, hogy résztveszel egy ilyen eseményen, akkor válaszd inkább a láthatóságot: legyen rajtad egy megjegyezhető, jól azonosítható dolog rajtad, például egy piros tornacipő.

introvertalt.png

Ne maradj egyedül!

Az az, beszélgess ismeretlenekkel is. Erre többféle taktika is rendelkezésedre áll. Egyfelől, csatlakozhatsz egy olyan csoporthoz, ahol vegyesen vannak ismerősök és ismeretlenek. De ennek éppen a szöges ellentétét is választhatod: nézz ki valakit, aki egyedül van és szólítsd meg, gyanítom hálás lesz a társaságért. Az is jó megoldás, ha a megelőzés jegyében már eleve egy szárnysegéddel érkezel vagyis egy jó ismerősödet is magaddal viszel.

Szünetelj!

Figyelj magadra, pontosabban az energiaszintedre. Ha úgy érzed, hogy szünetre van szükséged akkor, bátran vonulj félre, vagy menj ki a friss levegőre, és tölts egy kis időt egyedül, majd csatlakozz újra a társasághoz. Ha pedig végképp lemerültél és leszívott a társaság, akkor köszönj el és menj haza nyugodtan.

personal_brand_4.png

Ne hagyd félbe!

A legjobb kapcsolatépítők megdolgoznak a kapcsolataikért. Nemcsak neveket és névjegykártyákat gyűjtenek, hanem ténylegesen kapcsolatokat építenek. Ha te is így tennél, akkor ne hagyd félbe, amit már elkezdtél. Az esemény másnapján küldj visszajelzést a szervezőknek, emellett pedig újdonsült ismerőseidről se feledkezz meg, küldj üzenetet a megismerkedésetek örömére.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Personal Branding közösségéhez. Klikk ide!

Képek: innen.

Mutass többet
Énmárka, személyes márka, personal brand. Ezek a kifejezések ma már sokaknak ismerősen csengenek. De mit jelent ez a fogalom? Milyen szerepe van a karrierünkben? Milyen eredményeket és sikereket hozhat? Milyen eszközök állnak a rendelkezésünkre? Egyáltalán, hogyan fogjunk hozzá?
Megrendelem
süti beállítások módosítása