5 tipp lámpaláz ellen

Ne izgulj! – tanácsolják sokan a feszültséggel járó helyzetek, például a lámpaláz orvoslására. Kézenfekvőnek tűnő javaslat, de van ennél jobb megoldás.

la_mpala_z.png

"Hajnali 2 óra van, nem tudok aludni, meg akarok halni. Általában nem vagyok öngyilkos típus, de holnap mások előtt kell beszélnem, az agyamban szörnyű gondolatok cikáznak. Mi van, ha kiszárad a szám, és nem tudok egy szót sem kinyögni? Mi van, ha untatom a hallgatóságot? Mi van, ha elhányom magam a színpadon?" – Susan Cain így ír könyvében arról, hogy mit élt át egy-egy előadása előtt.

Cain helyzete sokak számára ismerős, hiszen a legtöbbünk lámpalázas, ha mások előtt kell beszélnie akár egy színpadon, akár egy kamera előtt. Gyakran aggódunk, hogy a félelem miatt elfelejtjük mit akarunk mondani, unalmasak és esetlenek leszünk vagy épp ellenkezőleg: túlkompenzálunk és nagyképűnek tűnünk. Mielőtt tippeket adnék a lámpaláz kezeléséhez, ne feledd, hogy a legfontosabb tennivalód a gyakorlás, persze nem mindegy hogyan teszed ezt:

  • Gyakorolj addig, amíg szinte gondolkodás nélkül el tudod mondani a beszédedet!
  • Vedd fel videóra és nézd vissza magadat! Ez nem egy kellemes tevékenység, de elengedhetetlen ahhoz, hogy az esetleges hibáidat kiigazíthasd.
  • Szerezz próba közönséget! A közönség lehet egy barát, rokon vagy akár egy kolléga. Ha előttük érthetően és átéléssel el tudod mondani az előadásod, akkor nincs az a közönség, aki gondot jelenthet számodra.

 A gyakorlás mellett persze néhány praktikával sem árt tisztában lennünk, jöjjenek az idevágó tippek!

Légy izgatott!

A lámpaláz nem az ellenséged, teljesen normális következménye a szituációnak. Ezért nem is az a cél, hogy megszüntessük. A nyugalmi állapot erőltetése helyett inkább igyekezzünk a szorongásunkat pozitív érzelemmé alakítani. Alison Wood Brooks, a Harvard Business School professzorának tanácsát érdemes megfogadnunk, ő ugyanis azt javasolja, hogy a "nyugodt vagyok, nem izgulok" mantrát cseréljük le az "izgatott vagyok" frázisra.

Fókuszálj!

Az nem baj, ha amiatt aggódsz, hogy nem fogod úgy átadni a mondanivalódat, ahogyan szeretnéd. Azonban,  energiapocsékolás mások véleménye miatt szorongani, azon aggódni, hogy mennyire fognak értékelni téged. Ne feledd, hogy a legtöbb ember azt akarja hallani, amit meg akarsz osztani, különben nem lennének ott. Azért beszélsz, mert van valami értékes, amit fel tudsz ajánlani. Félelmedet a megfelelő szavak és érzelmi kifejezések megválasztására összpontosítsd ahelyett, hogy azon aggódnál, hogyan fognak megítélni téged.

Tudd, hogy nem vagy átlátszó!

A legtöbb embernek fogalma sincs arról, hogy mennyire félsz, amikor beszélsz. Hacsak nem remegsz annyira, hogy egy pohár vizet sem tudsz megtartani, nem fogják észrevenni az idegességet. Sőt, ha érzik, hogy egy kicsit félsz, talán még jobban drukkolnak a sikeredért, mintha tökéletesen magabiztos lennél. Ugyanis a kutatások szerint az előadók messze túlbecsülik azt, hogy mennyire érzékelhető mások számára belső feszültségük.

Lélegezz!

A lámpaláz általában legerőteljesebben közvetlenül az előadás előtt jelentkezik. A fejedben feldereng egy közelgő katasztrófa rémképe, vagy még az sem. Hiszen a fizikai tünetek - heves szívdobogás, izzadó tenyér, remegő lábak - lefoglalják a figyelmedet. Ilyenkor segíthet a lassú, mély, hasi légzés (jógázók és sportolók előnyben). De néhány lassan kortyolt víz sem árt.

Ne próbálj meg másnak látszani!

A hallgatóság soraiban ülő emberek azért ülnek ott, mert téged akarnak meghallgatni. Ezért is fontos, hogy a személyiségünk passzoló megoldásokat válasszunk előadásunkhoz (legyen szó előadástechnikai eszközökről, mint például a történetmesélés vagy a humor vagy arról, hogy használunk-e prezentációt vagy sem).  A legfontosabb, hogy az előadásunk mondandója, vagyis az átadni kívánt gondolat értékes legyen.

A tippek után pedig már csak egyetlen kérdés maradt: vajon mi történt Susan Cainnel, ő hogyan küzdött meg a saját szorongásaival?

A felvezetőben leírt rémálmot még jó néhányszor átélte, hiszen rendszeresen vállalt előadásokat, de félelmei egyre csökkentek, olyannyira, hogy ma már a világ legkeresettebb előadói között tartják számon és a világ egyik legnézettebb TED videójával büszkélkedhet: 

"Hála a deszenzibilizáció csodájának (kis adagokban kitenni magadat annak, amitől félsz) és annak az örömnek, hogy olyan témáról beszélhetek, amiért szenvedélyesen rajongok, ironikus módon ma már professzionális előadóvá váltam... ez egykor körülbelül annyira tűnt valószínűnek, mintha űrhajósként kezdtem volna új karriert".

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Personal Branding közösségéhez. Klikk ide! 

Mutass többet
Énmárka, személyes márka, personal brand. Ezek a kifejezések ma már sokaknak ismerősen csengenek. De mit jelent ez a fogalom? Milyen szerepe van a karrierünkben? Milyen eredményeket és sikereket hozhat? Milyen eszközök állnak a rendelkezésünkre? Egyáltalán, hogyan fogjunk hozzá?
Megrendelem
süti beállítások módosítása