Merjünk nemet mondani!

Igaz a mondás: az vagy, amit megteszel. Éppen ezért nem mindegy, hogy mit vállalunk el és mi az, amire nemet mondunk.

szeme_lyes_ma_rkae_pi_te_s.png

Igent mondani, elvállalni egy feladatot vagy egy kérésnek eleget tenni gyakran egyszerűbbnek tűnhet, mint nemet mondnani. Hiszen, ha igent mondunk nem érezzük úgy, hogy indokolnunk kellene a döntésünket. Ráadásul az sem ritka eset, hogy csak azért mondunk igent valamire, mert tartunk attól, hogy csalódást okozunk másoknak. Bár ez a félelem teljesen érthető, de mégsem bíztatnék senkit sem arra, hogy kihúzza azt a bizonyos hárombetűs szót a szótárából. 

A „nem” fontos szó, de sajnos nem használjuk elégszer

Többé-kevésbé mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy ha mindenre igent mondunk, akkor számos mellékhatással is számolnunk kell. Például az eredményességünk láthatja kárát. Hiszen az egyre csak szaporodó feladatok feszültséget okoznak, ezért a megszokottnál többet hibázunk, emiatt csalódottnak érezzük magunkat. Ez pedig negatívan hat a motivációnkra, hangulatunkra is. Ennek a lefelé tartó spirálnak már önmagában elegendő indoknak kellene lennie a nemet mondás gyakorlásához, de akad itt még néhány más érv is.

Egyfelől, egy márka a minőségtől lesz az, ami. Ez a személyes márka esetében is igaz, egy erős énmárka alapvető tartozéka a minőségi munkavégzés és szolgáltatás. Nem nehéz belátni, ha mindent elvállalunk, mindenre igent mondunk, akkor szétforgácsolódnak az energiáink, ezt pedig a minőség sínyli meg. Ezért nagyon nem mindegy, hogy minden adódó lehetőséget és feladatot elvállalunk, vagy a valóban fontos dolgokat valósítjuk meg, a lehető legjobb minőségben.

Másfelől, akár alkalmazottként, akár vállalkozóként keressük a mindennapi betevőnket, nemcsak az elvégzett feladataink, az általunk nyújtott teljesítmény jellemez minket. Az elutasított lehetőségek sora is erőteljesen formálja a másokban rólunk kialakuló képet. Ezért sem mindegy, hogy mihez adjuk vagy nem adjuk a nevünket, milyen feladatot vállalunk el, milyen felkéréseknek teszünk eleget vagy éppen utasítunk vissza.

Ezzel együtt is, nemet mondani nem egyszerű.

Ha nem figyelünk a megfogalmazásra, akkor azon kaphatjuk magunkat, hogy a kérdező erőszakoskodásának hatására végül mégis igent mondunk. Szerencsére a visszautasításnak is van technikája. Nézzük, hogyan mondjunk nemet!

1. A nem az nem

Előfordul, hogy valami miatt nehezünkre esik direkten fogalmazni ilyenkor hangzanak el a  kellőképpen homályos „talán máskor”, az „inkább nem” vagy a „nem feltétlenül” kifejezések. De ha nemet akarunk mondani, akkor ködösítés helyett, egyértelműen és határozottan mondjuk nemet.

2. Hagyd a sajnálkozást másra!

A bocsánatkérés a tisztelet, a megbánás vagy éppen az udvariasság megnyilvánulása. Általában. De úgy tűnik, hogy bizonyos helyzetekben, mint amilyen egy kérés visszautasítása pont az ellenkezőjét jelentheti. Ahelyett, hogy megkönnyítené a helyzetet mind a két fél számára, még ronthat is rajta, még kellemetlenebbé teheti azt. Ráadásul a kutatások alapján is úgy tűnik, hogy nem ez a megfelelő stratégia.

3. Kérj időt!

Vannak esetek, amikor jobb nem azonnal választ adni vagy éppen nem állsz készen a nem kimondására. Ilyenkor érdemes időt kérni azzal, hogy meg kell nézned a naptárad, megbeszélned valakivel vagy egész egyszerűen kijelenteni: időre van szükséged a döntéshez. A mondatod végén pedig ne legyen kérdőjel. Persze, ha már meghoztad a döntésed, nem érdemes az sokáig húznod az időt, hiszen ezzel még kellemetlenebbé teheted a szituációt. 

4. Indokolj, de ne mentegetőzz!

Ha valamit el akarunk utasítani, akkor nem érdemes hosszan sorolnunk a kifogásokat. Már csak azért sem, mert ezzel lehetőséget adunk arra, hogy a másik kikezdje az érveinket. De ha úgy érezzük, hogy egy egyszerű nem, csak fokozná a feszültséget, akkor egy rövid indoklást hozzáfűzhetünk. Ha valamit azért nem akarunk megtenni, mert ütközik az elveinkkel vagy nem értünk vele egyet, ezzel is indokolhatjuk a döntésünket. Arra persze érdemes ügyelni, hogy ez ne forduljon át magyarázkodásba. Emellett, az is jó megoldás, ha egy alternatív lehetőséget ajánlunk, ami elősegíti a helyzet megoldását.

5. Ismételj!

De mit tehetünk, ha már nemet mondunk és a másik továbbra is megpróbál meggyőzni bennünket? Ha már egyszer sikerült nemet mondanunk, akkor ne hagyjuk eltántorítani magunkat. Teljesen nyugodtan ismételhetjük a válaszunkat egészen addig, amíg ez szükséges a helyzet egyértelműsítéséhez.

Ha tetszett a poszt csatlakozz a Personal branding közösséghez a Facebookon  vagy az Instagramon!

Mutass többet
Énmárka, személyes márka, personal brand. Ezek a kifejezések ma már sokaknak ismerősen csengenek. De mit jelent ez a fogalom? Milyen szerepe van a karrierünkben? Milyen eredményeket és sikereket hozhat? Milyen eszközök állnak a rendelkezésünkre? Egyáltalán, hogyan fogjunk hozzá?
Megrendelem
süti beállítások módosítása