Önéletrajzi kisokos

Alapvetések, amelyekről önéletrajzíráskor gyakran megfeledkezünk, pedig ezek már önmagukban megnövelik az esélyeinket.

screen_shot_2019-11-05_at_18_12_19.png

Egy jól struktúrált, ízléses és könnyen átfutható önéletrajz közelebb vihet a vágyott állásinterjú lehetőségéhez. Éppen ezért a tartalom és a forma egysége több, mint kívánatos. De most nem a formáról, hanem sokkal inkább tartalmi kérdésekről lesz szó. Olyan alapvetésekről, amit elméletben talán mindannyian tudunk, mégis rendszeresen elfeledkezünk róluk. Pedig, ha az alapok rendben vannak, akkor utána már sokkal könnyebb lesz a megfelelő, végleges verziót előállítanod.

Egy kép többet mond ezer szónál!

Legyen vagy ne legyenEz itt a kérdés. Azt szoktam javasolni, hogy csak akkor legyen fotó az önéletrajzodban, ha egy éven belül készült, hasonlít rád és a hétköznapokban is - legalább megközelítőleg - tudod hozni azt a formádat, ahogy a képen kinézel. A túl tökéletesre csiszolt vagy éppen vacak minőségű fotó sokkal jobban rontja az esélyeidet, mintha képmentes lenne az önéletrajzod.

Hagyd a születésnapod!

Mindenki ki tudja számolni, vagy nagyságrendileg megtippelni a korodat az önéletrajzodban szereplő dátumok alapján. Azonban, ha nem szeretnéd rögtön az első néhány másodpercben előhívni az összes korral kapcsolatos előítéletet, akkor inkább ne írj születési dátumot. Ne legyél a saját magad ellensége!

Személyes profil

A személyes tulajdonságok alatt jó,ha van egy bekezdés, amiben összefoglalod a szakmai és személyes tulajdonságaidat. Azokat a jellemzőidet amelyekről azt gondolod, hogy érdemes kiemelned, lényegesek a megpályázandó pozició szempontjából és nem szeretnéd, ha az olvasó véletlenül elsiklana felettük. Ennek megírásához, itt találsz segítséget.  

szemelyes_marka_10.png

Legyél Benjamin Button!

Mit csinálsz most? A legrelevánsabb, legutóbbi munkatapasztalatod előre és a hangsúly mindig azokon a feladatokon legyen, amelyek a megpályázott pozició szempontjából fontosak. Amivel 15 éve foglalkoztál arról már ne írj kisregényt, elég róla néhány sor. A lényeg: a munkatapasztalatok mindig az önéletrajz elejére kerüljenek – a személyes adatok és -profil után -, az időrend legyen fordított, , napjainktól a múlt felé haladj.

Iskolák és tanulmányok

A középiskolai tanulmányok – és tanulmányi versenyeken elért eredményeid  – akármilyen szép emlékeket is őrzöl róluk, álláskereséskor nem igazán fontosak. Ne pazarold rá a helyet (és persze az olvasó idejét se), hagyd ki ezeket az információkat. Helyette inkább a frissen elvégzett tanfolyamokról, képzésekről, képesítéseidről írj.

Hobbi

Csak akkor szerepeljen a hobbid, ha utal is valamire vagy éppen kiemelkedő eredményt értél el benne. Ha nemcsak színesíti az önéletrajzod, hanem valami olyan tulajdonságodra világít rá, ami fontos lehet a megpályázott poziciónál. Az olvasás, zenehallgatás nem feltétlenül ilyen tevékenységek.

enmarka_15.png

Minek is nevezzelek?

A fálj elnevezésében szerepeljen a neved, az önéletrajz vagy cv önmagában nem elég. Ha pedig időpontot is teszel a fáljnevébe, akkor az elküldés dátuma legyen.  

A végére pedig néhány kérdés, amivel könnyen tesztelheted, hogy valóban megfelelő-e az önéletrajzod:

  1. Bemutatja a tulajdonságaid csak rád jellemző egyéni mixét (képességek, szaktudás, személyiség)? Egyszerűbben fogalmazva, választ ad arra miért érdemes veled dolgozni, téged választani?
  2. Azokat a tulajdonságaidat mutatja meg, amelyek az adott feladat szempontjából lényegesek vagyis kiderül hogyan végzed a munkád, mire számíthat a másik a közös munka során?
  3. Eredményekkel, tényekkel vagy referenciákkal is tudod bizonyítani (a magadról tett) állításaidat, hihetőek a leírtak?

Még rengeteg apró trükk van - akár a külcsínről, akár a belbecsről van szó -, de már önmagában azzal megnövelheted az esélyeidet, ha ezekről az alapvetésekről nem feledkezel meg.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Personal Branding közösségéhez. Klikk ide!

Képek: innen.

Mutass többet
Énmárka, személyes márka, personal brand. Ezek a kifejezések ma már sokaknak ismerősen csengenek. De mit jelent ez a fogalom? Milyen szerepe van a karrierünkben? Milyen eredményeket és sikereket hozhat? Milyen eszközök állnak a rendelkezésünkre? Egyáltalán, hogyan fogjunk hozzá?
Megrendelem
süti beállítások módosítása