Szokások a sikerért

Benjamin Franklin minden reggel meztelenül káromkodott. Beethoven mindig maga számolta le azt a hatvan kávészemet, amiből reggeli italát készítette, míg Marcel Proust ópiumot és croissant fogyasztott a nap indításaként. Sikeres emberek, mindennapi rituáléi, de mit tanulhatunk ezekből az olykor hóbortósnak tűnő szokásokból?

szemelyes_marka_5.png

Ernest Hemingway, minden reggel fél hatkor kelt, akkor is, ha előző este sokat ivott, Friedrich von Schiller egy rothadó alma társaságában tudott csak írni. A pszichoanalitika atyjának, Sigmund Freudnak pedig a felesége nyomta minden reggel a fogkrémet a fogkeféjére, hogy ezzel is időt takarítson meg a férje számára. Hóbortok, különc napi rutinok, melyekről Mason Currey – Daily Rituals: How artists work – könyvében olvastam. A kötet rendkívül szórakoztató olvasmány, melyben betekintést nyerhetünk a világ legkreatívabb alkotóinak mindennapos szokásaiba. Emellett pedig néhány fontos, ma is alkalmazható alapelv is kirajzolódik az olvasottak alapján. Nézzük, mik ezek!

Találd meg a módszered!

A könyv legfontosabb leckéje, ahogy a könyv szerzője is írja: “nincs egyetlen, kizárólagos módja a dolgok elvégzésének”. Joyce Carol Oates két műszakban dolgozott – nyolctól, egyig, majd négy órától, este kilencig -, míg Anthony Trollope, szigorú tempót diktált magának, minden negyedórában 250 szót írt le. Hemingwaynek pedig a zavartalan nyugalom volt a legfontosabb munka közben.

tablazat.png

Ragaszkodj a rutinodhoz!

Ha már egyszer megtaláltad, hogyan tudsz a leghatékonyabban dolgozni, akkor ne engedd el. Gustave Flaubert ébredés után mindig a mennyezeten kopogtatott, így jelezte anyjának, hogy látogassa meg egy kis csevegésre, az ágya szélén ülve és csak ezután kelt fel dolgozni. Le Corbusier, a híres építész minden reggel hatkor kelt, majd 45 percig tornázott. Óramű pontossággal ragaszkodtak napindító a szokásaikhoz. És bőven akadnak követőik e tekintetben ma is. Például Ariana Huffington minden reggel meditációval indítja a napját, Anna Wintour pedig egy órát teniszezik. 

Ne várj a megfelelő időre!

Einstein egy szabadalmi irodában dolgozott, miközben a modern fizika alapelveit meghatározta. Franz Kafka hivatalnokoskodott, szabadidejében írt. Példájuk is bizonyítja, hogy az elfoglaltság nem lehet ürügy, ha az ideális időre vársz, akkor nem jutsz előre. A sok kicsi sokra megy szellemében, az apró, de mindennapos kis lépések is számítanak. Ha csak naponta tíz percet betervezel a napodba, akkor már egy év alatt is igen messzire juthatsz.

tablazat_1.png

A körülmények soha sem tökéletesek

Nem a tökéletes munkakörnyezet a brilliáns végeredmény záloga, mint ahogy a “tökéletes” rutin vagy rituálé sem tesz géniusszá. Flaubert sem a rendszeres forró fürdők miatt írt csodálatos regényeket, hanem azért, mert tehetségét kemény munkával párosította. Jane Austen legtermékenyebb éveiben olyan papírcetlikre írt, amiket könnyen el tudott rejteni és főleg a család nappalijában dolgozott az anyja közelében, ahol ráadásul a látogatók miatt rendszeresen félbe kellett hagynia az írást. Agatha Christie, pedig mindig bajban volt, amikor arra kérték, hogy mutassa meg az íróasztalát, mert nem volt neki.

Értékeld a napod!

A távoli célok meghatározása remek, a megvalósulás valószínűségét azonban igen csak megnöveli, ha szokásoddá teszed az önértékelést. Például úgy, ahogy azt Benjamin Franklin tette minden este. Franklin ugyanis esténként értékelte a napját, ha kellett módosított másnapi tervein és persze ez segítette abban, hogy a céljait ne veszítse szem elől. De nemcsak a napodat érdemes rendszeresen értékelned, hanem időnként a szokásaidat is. Így a napi rutinod valóban téged fog szolgálni.

Képek: innen.

titkos_hi_rne_v_2.png

Mutass többet
Énmárka, személyes márka, personal brand. Ezek a kifejezések ma már sokaknak ismerősen csengenek. De mit jelent ez a fogalom? Milyen szerepe van a karrierünkben? Milyen eredményeket és sikereket hozhat? Milyen eszközök állnak a rendelkezésünkre? Egyáltalán, hogyan fogjunk hozzá?
Megrendelem
süti beállítások módosítása