10 dolog, amit soha ne tegyél előadóként

Tipikus előadói hibák, amiket jobb elkerülni. A lista megtörtént eseteken alapul, a valósággal való egyezés nem a véletlen műve.

enmarka.jpg

Amikor konferencián vagy workshopon veszek részt nemcsak a szakmai tartalomra, hanem az előadás módjára is figyelek. Jegyzeteket készítek a jó és rossz előadói gyakorlatokról is. A napokban ezeket a jegyzeteimet rendezgettem és kigyűjtöttem a leggyakoribb előadói hibákat. Ha ezeket a hibákat elkerülöd, egész biztosan emelkedni fog az előadásod színvonala.

1. Hosszú felvezetés

“Mielőtt rátérnék a lényegre…” – ez az a mondat, ami jelzi a hallgatóságnak, hogy az előadó hosszasan örülni fog a felkérésnek vagy olyan technikai tudnivalókat sorol fel, aminek semmi köze az előadás tényleges témájához. Ez pedig csak arra alkalmas, hogy elveszítsd a közönség érdeklődését. Két-három jól megválasztott mondat bőven elég akkor is, ha egy órát beszélsz és akkor is, ha csak húsz perced van.

2. A szakmai életrajz, mint bevezető

Ha már előadóként ott állsz a pódiumon, inkább az előadásod tartalmával bizonyítsd a szakértelmedet. A szakmai alkalmasságod hosszas bizonygatásával nagyon könnyen elvesztheted a közönség szimpátiáját

3. A mindenséget mondom el

Egyetlen üzenet elég, ne akard a mindenséget elmondani. A jó előadások egyetlen gondolat köré épülnek és minden elhangzó mondat ennek kibontását, megértését és átadását szolgálja. Amikor előadásra készülsz a legjobb vonalvezető, ha megválaszolod a következő kérdést: ha csak egyetlen dolgot jegyez meg a hallgatóság, mi legyen az?

4. Terjengős mondatok

A hosszú bonyolult mondatok, a terjengőség és a szakzsargon használata nem segíti a megértést. Az igazán jó előadók tudják, hogy minél összetettebb egy téma, annál fontosabb az egyszerűség.  Nincs olyan bonyolult probléma, amit ne lehetne érthetően elmagyarázni. Ahogy Einstein is tanácsolta: "Minden legyen annyira egyszerű, amennyire csak lehetséges, de semmivel sem egyszerűbb"

 5. “Az a véleményem, mint szakértőnek”

Pont azért kértek fel az előadás megtartására, mert alkalmasnak ítéltek erre a feladatra, a szakmai véleményed szeretnék hallani. Teljesen felesleges ezt hangsúlyozni, többször elmondani. 

 6. Szedett-vedett diák

Nem vagyok nagy rajongója a ppt-nek, de ha már ezzel illusztrálod az előadásod, akkor legyen következetes a design. A minimál program: nagyjából egységes, jól olvasható(!) betűméret, következetes színhasználat és jó minőségű képek.

7. “Ezt a diát eredetileg másik alkalomra készítettem”

Egy újabb darab a tiltott mondatok jegyzékéből. Egy ilyen mondattal csak azt érzékelteted, hogy mennyire lényegtelen számodra az adott esemény, ahol éppen előadsz.

 8. Ne olvasd fel a diáidat!

Ez az, amit nem lehet elégszer elmondani. Még soha sem voltam egyetlen olyan konferencián vagy workshopon, ami teljesen felolvasás-mentes lett volna.

 9. Oldalazás

John Kaytől megtanultuk, hogy az oldalazás, mint problémamegoldási stratégia igen jól működik. De pont az ellenkezője igaz egy előadás esetében, hiszen ha oldalazol elveszted a kapcsolatod a hallgatósággal. Az oldalra fordulást pedig úgy tudod elkerülni, hogy betartod az előző – nyolcas – pontban javasoltakat.

 10. “Csak ennyit akartam mondani”

Ezzel az egyetlen mondattal még egy egyébként remek előadást is tönkre lehet tenni. Ez a mondat, akkor hangzik el, amikor valaki abbahagyja az előadását és nem pedig befejezi. Elméletben persze mindenki tudja, hogy a kezdő és a befejező mondatok mennyire fontosak, csak éppen felkészülés közben valahogy elfelejtődik ez a tudás. Ezt úgy kerülheted el a legkönnyebben, ha az előadásod kidolgozását a befejezéssel kezded el.

Kép: innen

Mutass többet
Énmárka, személyes márka, personal brand. Ezek a kifejezések ma már sokaknak ismerősen csengenek. De mit jelent ez a fogalom? Milyen szerepe van a karrierünkben? Milyen eredményeket és sikereket hozhat? Milyen eszközök állnak a rendelkezésünkre? Egyáltalán, hogyan fogjunk hozzá?
Megrendelem
süti beállítások módosítása