Hogyan építs kapcsolatot egy introvertálttal?

Bánj úgy másokkal, ahogy te is szeretnéd, hogy bánjanak veled. Alapvetés, amit sokszor hallunk. Azonban vannak esetek, amikor ez a bölcsesség csak korlátozottan vagy egyáltalán nem hasznosítható. 

salvador-dali.jpg

Ilyen eset az is, amikor egy introvertált és egy extravertált ember összetalálkozik például egy kapcsolatépítő eseményen. Ez pedig könnyen előfordulhat, hiszen egyes kutatások szerint minden negyedik ember introvertált beállítottságú. A kapcsolatépítés amúgy sem mindig egyszerű, egy ilyen kombinációban pedig végképp rengeteg buktató adódhat. Arról már volt szó, introvertáltként hogyan építhetsz kapcsolatokat. Most nézzük, mire érdemes figyelned, ha egy introvertálttal találkozol:

Készülj fel!

Ez nem jelenti azt, hogy az emberi lélek szakértőjévé kellene képezned magad, de Susan Cain: Csend című könyvét érdemes elolvasnod. Cain könyve alapján megértheted az extravertáltak és az introvertáltak alapvető különbségeit. Ha nem szánnál a dologra egy könyvnyi időt, akkor pedig nézd meg Cain TED-es előadását

Adj teret!

Bár vannak egyéni eltérések abban, hogy kinek, mekkorra térre van szüksége, az biztos, hogy egy introvertáltnak fontos a személyes tere. Jobb, ha ezt tiszteletben tartod.

self_branding.jpg

Időzíts!

Ha úgy veszed észre, hogy egy introvertált éppen elmerült a gondolataiban, ne kérdezgesd, hogy minden rendben van-e és nincs-e valami baj. Nincs semmi baja, csak éppen feldolgozza az eseményeket. Inkább akkor próbálj vele beszélgetést kezdeményezni, amikor megfigyelő üzemmódban van.

Adj időt!

Az introvertáltaknak rendkívül fontos az egyedüllét. A mentális egészségük érdekében szükségük van arra, hogy időről-időre elzárják magukat a társas érintkezéstől. Simán előfordulhat, hogy egy darabig nem válaszol semmilyen megkeresésre, telefonra vagy bármilyen üzenetre. Ilyenkor nem érdemes a választ forszírozni, ha feltöltődött jelentkezni fog. Ugyanez igaz a kérdésekre is. Ha egy introvertáltól kérdezel valamit, ne számíts azonnali reakcióra. Időre és térre van szüksége ahhoz, hogy gondolkodjon.

Kerüld a felszínes fecsegést!

Kevés olyan dolog van, ami jobban kiborít egy introvertáltat, mint a felszínes csevegés. Ha mondani akarsz valamit, akkor inkább a térj rá a lényegre.

Ha nem tudod, hogy melyik csoportba tartozol - inkább introvertált vagy inkább extravertált tendenciák jellemzőek rád -, itt kiderítheted.

titkos_hi_rne_v_2.png

Képek: innen, innen.

Mutass többet
Énmárka, személyes márka, personal brand. Ezek a kifejezések ma már sokaknak ismerősen csengenek. De mit jelent ez a fogalom? Milyen szerepe van a karrierünkben? Milyen eredményeket és sikereket hozhat? Milyen eszközök állnak a rendelkezésünkre? Egyáltalán, hogyan fogjunk hozzá?
Megrendelem
süti beállítások módosítása