Rettegés magabiztosan

Notórius halogató, az első színházi szerepére lesújtó kritikát kapott, de nem adta fel. Mára számos szakmai díj tulajdonosa, jár neki a Dame megszólítás. Akire mindez igaz, a fantasztikus Helen Mirren. 

helenmirren_1.jpeg

Helen Mirren angol-orosz szülők második gyerekeként született, Jelena Vasziljevna Mironova néven. Édesapja orosz bevándorlók gyereke Vaszilij Petrovics "Basil" Miranoff a Közlekedési Minisztérium köztisztviselőjeként ment nyugdíjba. Miranoff az ötvenes években kérelmezte a névváltoztatást, így családnevük Mirrenre változott.  Helen Mirren antimonarchista nevelést kapott, a sors furcsa fintora, hogy a királynői szerepek végig kísérték pályáját. Talán ő az egyetlen színész, aki I. és II. Erzsébet szerepét is eljátszhatta. Nézzük mit tanulhatunk Helen Mirrentől, aki nemsokára ünnepli 79. születésnapját!

Tudd, hogy mi áll jól neked!

Mirrenről sokszor mondják, hogy a DNS-ben van a stílus és ez nem csak az öltözködésére vonatkozik. Egy pillanatig sem akar másnak látszani a színpadon kívül. A korát és a ráncait is a legnagyobb természetességgel vállalja. Ahogy mondja: "Nem vagyok gyönyörű, soha nem is voltam az, de a megjelenésem mindig rendben volt és szeretném, ha ez így is maradna".

A mondat igazságát mi sem támasztja alá jobban, mint az, hogy amikor a L'Oreal nagyköveti felkérésének eleget tett, a cégnek a bíróságon kellett bizonyítania: a Mirennel készült felvételeken a színésznő ráncait nem simították ki az utómunka során. De az is beszédes, hogy megnövesztette ősz haját, nem törődve azzal az elterjedt vélekedéssel, hogy bizonyos kor felett nem illik hosszú hajat viselnie egy nőnek pláne akkor, ha mind ehhez még ősz is. Tavaly pedig kékre színezett hajjal jelent meg a Cannes-i filmfesztivál vörös szőnyegén.

Természetesen a külsőjére vonatkozó megjegyzések őt sem kerülik el, de ezek hidegen hagyják. Azt tanácsolja kövessük példáját: „Ne törődj senkivel, aki megjegyzéseket tesz a külsődre, különösen, ha az illető egy névtelen, az interneten leskelődő görény. És ha te vagy az a személy, aki az interneten leskelődik – FEJEZD BE, csak hagyd abba, ehelyett menj és CSINÁLJ valami mást.”

A munkádat vedd komolyan, ne magadat!

Mirren vitathatatlanul komoly színésznő, de nem veszi magát túl komolyan - ez ellenállhatatlan kombináció. Egy kis mókázásban, élcelődésben, viccelődésben mindig benne van. Például Jimmy Fallonnak adott 2021-es Zoom interjúra a fürdőkádjából jelentkezett be, önfeledten flörtöl Ryan Reynoldsszal. Mindeközben törekszik arra, hogy a ráirányuló figyelmet jó ügyek szolgálatába állítsa.

Instagram profilján igyekszik egyensúlyt teremteni a csillogó vörös szőnyeges felvételek és a #nomakeup szelfik között. Ezen túl menően pedig aktuális társadalmi ügyekért sem fél céltudatosan használni befolyását. Például négy évvel ezelőtt a következő szöveggel posztolt egy pizsamás, ágyban készült szelfit, egy COVID adománygyűjtő oldalra mutató linkkel: "Cserébe ezért a képért, ami szó szerint az első dolgom volt ma reggel, kérlek, adományozzatok, hogy minél több ember számára elérhetővé váljon az intenzív terápiás kezelés." De az éppen aktuális ügyeken túl, folyamatosan latba veti befolyását a női jogokért, nemcsak az interneten.

Légy feminista!

A Tulane University-n elhangzott beszédében a következőképp fogalmazott: „Nem számít, milyen nemű vagy, vagy milyen fajú vagy, légy feminista. Minden országban és kultúrában, ahol megfordultam, Svédországtól Ugandáig, Szingapúrtól Maliig, egyértelmű, hogy ha a nőknek megadják a tiszteletet, valamint a lehetőséget és a szabadságot, hogy megvalósíthassák személyes álmaikat és ambícióikat, mindenki számára jobbá válik az élet. Egészen a közelmúltig nem definiáltam magam feministaként, de mindig is feministaként éltem, és hittem a nyilvánvalóban: hogy a nők ugyanolyan tehetségesek, ugyanolyan energikusak és inspirálóak, mint a férfiak. De csatlakozni egy feminizmus nevű mozgalomhoz túl didaktikusnak, túlságosan politikai jellegűnek tűnt számomra.  Mostanra azonban megértettem, hogy a feminizmus nem egy elvont eszme, hanem szükségszerűség, ha mi - és a "mi" alatt tényleg mindenkit értek - előre akarunk lépni, és nem vissza a tudatlanságba és a féltékenységbe. Ezért most már deklaráltan feminista vagyok, és arra bátorítalak benneteket, hogy legyetek ti is azok.”

Ne tarts a félelemtől!

Kívülről nézve Mirren extrán magabiztos nőnek tűnhet, akinek nincsenek kételyei. Azonban több interjújában is beszélt arról, hogy retteg, amikor kilép a színpadra és mindig ideges, amikor egy új feladatot kap, ilyenkor az önbizalma nincs éppen a csúcson. Ha Helen Mirren retteg attól, hogy színpadra lépjen, és több mint öt évtizedes karrierje után is kételkedik abban, hogy képes-e megbirkózni az éppen aktuális feladattal, akkor mi, egyszerű halandók hogyan birkózzunk meg az ilyen gondolatokkal?

„Soha nem tudod, mire vagy képes, amíg nem állítod magad kihívás elé." – vallja - "Mindannyian sokkal többre vagyunk képesek, mint ahogy képzeljük. A nőknek minden korban fel kell vállalniuk magukat, és soha nem szabad félniük a kudarctól. Tekintsetek a kudarcra úgy, mint egy gyönyörű ugródeszkára." Ennek szellemében nem régiben a Linkedin profilján megosztotta kisebb, nagyobb kudarcainak listáját. Ebből megtudhatjuk, hogy notórius halogató, képtelen a rendszeres fitnesz rutin követésére, mint ahogy azt is, hogy rettegett a felvételin és első színházi szerepeire igen negatív kritikát kapott. A profilját a következő sorokkal zárja: „Mindezek a kudarcok segítettek abban, hogy olyan színésznővé váljak, aki 1 Oscar-, 4 BAFTA-, 3 Golden Globe-, 5 Emmy- és 1 Tony-díjat nyert.”

Mint ahogy Helen Mirren esete is bizonyítja a munka iránti elkötelezettség, egy kis humorral, határozottsággal és egyéni stílussal vegyítve nyerő kombináció. Az idő múlhat, a szerepek változhatnak, de Helen Mirren mindig pontosan az marad, aki: tökéletlenül is tökéletes.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Personal Branding közösségéhez. Klikk ide!

titkos_hi_rne_v_2.png

Mutass többet
Énmárka, személyes márka, personal brand. Ezek a kifejezések ma már sokaknak ismerősen csengenek. De mit jelent ez a fogalom? Milyen szerepe van a karrierünkben? Milyen eredményeket és sikereket hozhat? Milyen eszközök állnak a rendelkezésünkre? Egyáltalán, hogyan fogjunk hozzá?
Megrendelem
süti beállítások módosítása