A tökéletlenség varázsa

Nem kell mindig tökéletesnek lenned. Sőt! Tökéletlenséged vállalása előnyödre válhat akkor is, amikor a személyes márkád építed.

szeme_lyes_ma_rka_2.png

Elismerni hibáinkat és mulasztásainkat. Vállalni gyengeségeinket, segítséget kérni. Kérdezni, ha valamit nem értünk. Felvállalni az érzéseinket még akkor is, ha nem biztos, hogy viszonzásra találnak. Az ilyen és ehhez hasonló helyzetek gyakran feszültséggel járnak: mi lesz, ha kitárulkozunk és nem leszünk elég jók? Ha mások gyengének vagy gyávának bélyegeznek bennünket?

Másokban szeretjük meglátni a nyers igazságot és nyitottságot, de félünk ugyanezeket magunkból megmutatni.                                  Brené Brown

Bár ezek a szituációk rizikósak, hiszen mindig ott van az elutasítás és a negatív ítélet veszélye. Azonban ahhoz, hogy valódi kapcsolatokat alakítsunk ki, meg kell mutatnunk magunkat sebezhetőségünkkel együtt. Mondani könnyebb, mint megtenni, hangzik a népi bölcsesség és ez a sebezhetőség vállalása esetében is igaz. De vajon mi lehet ennek az oka?

A sebezhetőség előnyei

Egy nem régiben készült kutatás eredményei szerint azokban a helyzetekben, amikor felvállaljuk sérülékenységünket, általában gyengének érezzük magunkat és attól tartunk, hogy mások is gyengének látnak bennünket. Ugyanakkor Bruk és kutatótársainak vizsgálatából is kiderült, hogy a külső szemlélők számára ezek a helyzetek sokkal inkább és igen gyakran a bátorságról árulkodnak.

Bruk és szerzői különösen fontosnak tartják az eredményeket, mivel korábbi vizsgálatok már rámutattak a sebezhetőség előnyeire. A sebezhetőség vállalása bizalmat kelt és elősegíti az emberek közötti kapcsolódást. A hibák beismerése megkönnyíti a megbocsátást. A segítség kérése gyorsabbá teheti a tanulást és fejlődésünket. Az önazonos viselkedés  pedig jótékony hatással van a teljesítményünkre és növeli a motivációs szintünket.

A személyes márkád építésekor is hitelesebbé tesz sebezhetőséged vállalása. Hiszen hitelesnek lenni azt is jelenti, hogy vállalod a tökéletlenségeidet. Nem pusztán a sikereidet osztod meg másokkal, hanem az út során tapasztalt nehézségeidről és küzdelmeidről is beszélsz. Hiszen ez mások számára is átélhetőbbé teszi a helyzetedet és könnyebbé teszi a kapcsolódást. Valójában az online felületeken tökéletesre suvickolt hasonmásod falat emel köréd és megnehezíti, hogy mások kapcsolódjanak hozzád.

A sebezhetőség buktatói

Tehát a kapcsolataink minősége, a fejlődésünk és a hitelességünk szempontjából kifejezetten előnyös lehet, ha vállaljuk sebezhetőségünk. A szomorú igazság azonban az, hogy a sebezhetőség vállalása és a gyengeségek beismerése balul is elsülhet. A pozitív kimenet sokkal valószínűbb azok számára, akik magas státusszal rendelkeznek. Amikor egy Nobel-díjas professzor a saját lustaságán élcelődik az igen hatásos lehet. Amikor azonban egy kezdő gyakornok teszi ezt, például egy állásinterjún, akkor ez akár állásajánlatába is kerülhet. De nemcsak a státusz vagy a pozíció számít.

kutatások azt is bizonyították, hogy a sebezhetőség vállalása vagy éppen  az önirónia más megítélés alá esik a férfiak és a nők esetében. A férfi vezetőknél inkább a rátermettség bizonyítéka, addig a nők esetében az alkalmasság megkérdőjelezéséhez vezethet. Az érzelmeid és félelmeid megosztása hozzájárulhat a hitelességedhez, de ha figyelmen kívül hagyod azt, hogy másokra milyen hatással lehet ez, akkor ez visszaüthet.

Egyensúly és empátia

Éppen ezért érdemes átgondolnod, hogy a viselkedésed milyen hatással lehet másokra, az éppen aktuális hallgatóságodra. A sebezhetőség azonban még véletlenül sem tapintatlanságot jelent. Az empátia nélküli hitelesség pedig önző és sértő. Természetesen a cél az, hogy önazonosak legyünk és hűek maradjunk alapvető értékeinkhez, de ezen értékek egyikének a másokkal való törődésnek kellene lennie.

A sebezhetőség vállalása rendkívül fontos a mindennapokban éppúgy, mint az énmárkád építése során. Azonban megfontolandó, hogy mikor, hol, hogyan teszed ezt. Személyiségünk ezerarcú, nem feltétlenül kell minden pillanatban a maga teljességében megosztani. Nem kell minden szennyesedet vagy életed minden intim részletét kiteregetned ahhoz, hogy sebezhetőnek és átláthatónak tűnj. Fontos megtalálni az egyensúlyt. Ha megtalálod, egyszerre leszel önazonos, professzionális és hiteles.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Personal Branding közösségéhez. Klikk ide!

Kép: innen.

titkos_hi_rne_v_2.png

Mutass többet
Énmárka, személyes márka, personal brand. Ezek a kifejezések ma már sokaknak ismerősen csengenek. De mit jelent ez a fogalom? Milyen szerepe van a karrierünkben? Milyen eredményeket és sikereket hozhat? Milyen eszközök állnak a rendelkezésünkre? Egyáltalán, hogyan fogjunk hozzá?
Megrendelem
süti beállítások módosítása