5 kapcsolatépítési tipp introvertáltaknak

Hogyan sződd a kapcsolati hálód, ha történetesen nem az extravertáltak zajos táborába tartozol?

introvertalt_4.png

Talán az egyik legmakacsabb tévhit, hogy a kapcsolatépítés az extravertáltak terepe, ahol az introvertáltak jelentős hátrányban vannak. Miközben a valóság az, hogy az introvertáltság nem akadály. Sőt, előny is lehet! Ez a tévhit talán abból ered, hogy sokan az introvertált személyiségjegyeket a félénkséggel és a szégyenlősséggel azonosítják.

Pedig pusztán arról van szó, hogy az introvertáltaknak máshol van az ingertűrő képességük és nagy szükségük van a csendes feltöltődésre. Ráadásul, nem az a lényeg milyen tulajdonságok jellemeznek, hanem az hogyan fordíthatod ezeket a saját javadra. Ennek szellemében nézzük, milyen szempontokat érdemes szem előtt tartanod, ha introvertáltként építenéd a kapcsolati hálód! 

Állítsd magad tanuló üzemmódba!

Sokan vélekednek úgy, hogy a kapcsolatépítés a személyes érdekek érvényesítéséről, az egyéni ambiciókról szól. Ezért a kapcsolatépítést olyan helyzetként képzelik el, ahol mindenki csak arra törekszik, hogy lenyűgözze a másikat a saját érvényesülése érdekében. Ezzel szemben az igazság az, hogy akkor lesznek megfelelő kapcsolataink, ha a networkinget úgy értelmezzük, mint virtuális vagy valós találkozások sorát, ahol az egyenrangú felek tapasztalatokat és tudást cserélnek.

Ehhez pedig, mint ahogy az igazán hatékony tanuláshoz, elengedhetetlen az őszinte érdeklődés, a jó kérdések és a tényleges figyelem. Az említett hármason nyugvó stratégia a kapcsolataid - és a személyes márkád - építésekor is beválik. A jó kérdések különösen fontosak, hiszen gyakran maradandóbb benyomást hagyunk magunk után akkor, ha tudjuk, mit kell kérdezni, mint ha tudjuk, mit kell mondani. Tehát, az öntömjénezés és nyomulás helyett inkább válassz jobb kérdéseket és ténylegesen hallgasd meg a válaszokat is.

Lassíts!

A sikeres kapcsolatépítés egyik legfontosabb stratégiája, különösen az introvertáltak számára, hogy szem előtt tartsák a prioritásaikat. Sajnos ezeket időnként tévesen választjuk meg, amiatt az önmagunkkal szemben támasztott elvárás miatt, hogy mindenkivel, vagy minél több emberrel találkozzunk. Miközben a legfontosabb cél nem a névjegykártya gyűjteményünk gyarapítása, hanem új kapcsolatok megalapozása és a meglévők elmélyítése.

A cél nem az, hogy a végtelenségig bővítsd a kapcsolati hálód, hanem sokkal inkább az, hogy minőségi kapcsolataid legyenek. Ez ráadásul azzal az előnnyel is jár, hogy a komfortzónádon belül maradhatsz, hiszen az introvertáltak általában előnyben részesítik a mélyebb beszélgetéseket. A lényeg: jobban jársz, ha lassítasz, és átgondolod, hogyan és kivel szeretnéd elmélyíteni az ismeretségeteket.

Légy összekötő!

Az egyik leghatékonyabb lépés, amivel jól működő kapcsolati hálót szőhetsz magad köré, ha két embert bemutatsz egymásnak. Ez az a szituáció, amiből mindenki egyformán profitálhat. Pozitívabb lesz a megítélésed, erősíted a saját és a másik két fél kapcsolati hálóját is. De csak akkor, ha a bemutatás tényleg jól sikerül: a megfelelő időben, a megfelelő módon, a megfelelő embereket ismertetjük össze egymással.

Az introvertáltak, ha éles szemű megfigyelők is, különösen jók lehetnek abban, hogy a megfelelő embereket összeismertessék, akár egy a fizikai térben zajló eseményen vagy a virtuális térben. Ez egy könnyen elsajátítható készség, amelyre igaz a mondás: gyakorlat teszi a mestert. Hidd el megéri elsajátítanod!

Készülj fel!

Tudd meg a részleteket, ki lesz ott, mi a tervezett program. Ha az esemény, teljes egészében nem is kedvedre való, biztosan találsz olyan részletet, ami számodra is vonzó. Ráadásul, ezen információk birtokában már jó előre a helyzethez tudod igazítani a bemutatkozásodat is. Ez talán triviálisnak tűnik, de sokszor tapasztalom, hogy sokaknak pont ez az első néhány mondat nem megy könnyen.

Ha elkerülnéd a felszínes és végtelenül unalmas fecsegést az időjárási viszonyokról, akkor érdemes néhány témával készülnöd. Ilyenkor érdemes a saját érdeklődési köröd és a rendezvény tematikájának közös metszetét megtalálnod. Ha ott lapul a „zsebedben” néhány ilyen téma, akkor sokkal nagyobb az esélye, hogy izgalmas beszélgetésekben lesz részed. Ráadásul, ezeket akkor is bevetheted, ha éppen megakadna a társalgás fonala.

Ismerd meg a határaidat!

Végül, talán a legfontosabb dolog – nem csak introvertáltként – saját magunk megismerése. Ez esetben, introvertáltként annak felismerése és tudatosítása, hogy mennyi a túl sok. Egész pontosan mekkora inger mennyiséget és mennyi ideig vagy képes elviselni anélkül, hogy túlzottan lemerülne az energiaszinted.

A határaid megismerése az alapja a networking stratégiád kialakításának. Így annak megválaszolásában, milyen és mekkora rendezvényeken vegyél részt, a kapcsolatépítés milyen formái a legmegfelelőbbek számodra vagy éppen milyen arányban építsd a kapcsolataidat személyesen vagy online eszközök segítségével.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Personal Branding közösségéhez. Klikk ide! 

Mutass többet
Énmárka, személyes márka, personal brand. Ezek a kifejezések ma már sokaknak ismerősen csengenek. De mit jelent ez a fogalom? Milyen szerepe van a karrierünkben? Milyen eredményeket és sikereket hozhat? Milyen eszközök állnak a rendelkezésünkre? Egyáltalán, hogyan fogjunk hozzá?
Megrendelem
süti beállítások módosítása