Kapcsolatépítés fájdalommentesen

Sokan vannak, akiknek már a kapcsolatépítés kifejezés elhangzása is kínokat okoz. Pedig nem kellene így lennie. Három apróság, hogy a kapcsolatépítés ne legyen fájdalmas.

 kapcsolate_pi_te_s.png

Sokan úgy gondolják, hogy a megfelelő kapcsolati háló kialakításáért kapcsolatépítő eseményeken kell rendszeresen sűrögni-forogni vagy épp rendkívül nagy gesztusokat, lépéseket kell tenniük a másikért. Ez közel sincs így. A sok kicsi, sokra megy elve a kapcsolatépítésben is jól alkalmazható. Rögtön mondok is három olyan apróságot, amit beépíthetsz a mindennapjaidba és egész biztosan jót tesznek a kapcsolataidnak.

Változtass a menetrenden!

Egy jó kapcsolati háló ‘széles’. Ez azt jelenti, hogy sokféleség jellemzi. Egy széles kapcsolati hálóban egyaránt megtalálhatóak olyan emberek, akik hasonló tapasztalatokkal rendelkeznek, mint mi. Emellett pedig olyanok is, akik eltérő tapasztalatok birtokában vannak, és a miénktől eltérő álláspontot képviselnek, más véleményt vallanak. Ez elméletben jól hangzik, de a megvalósítás legnagyobb akadályát a mindennapi szokásaink jelentik.

Bár szokásaink hatékonyabbá teszik a hétköznapjainkat, de ugyanakkor szűkítik is a lehetőségeinket. Ha jobban belegondolsz, akkor szembesülsz azzal, hogy mindig ugyanazon az úton közelíted meg a munkahelyed, ugyanott vásárolsz, munka után pedig ugyanabba az edzőterembe vezet az utad. Összességében van egy praktikus útvonalad és menetrended.

A probléma csak az, hogy így végül ugyanazokkal az emberekkel találkozol nap, mint nap. Változtass meg néhány dolgot: válassz másik útvonalat vagy éppen vedd meg máshol a reggeli kávéd, de időnként másik edzőtermet is kipróbálhatsz. A lényeg: rendszeres időközönként változtass valami apróságon!

Adj egy kis időt!

Nemcsak a napi tevékenységeinket befolyásolják a szokásaink és beállítódásaink, ugyanez igaz, amikor új emberekkel találkozunk. Azonnal és automatikusan értékeljük a másikat, rögtön eldöntjük, hogy érdekes vagy sem, szimpatikus vagy épp ellenszenves számunkra. Ezzel pedig számos kapcsolódási lehetőséget elszalasztunk. 

Az azonnali döntés és ítélkezés helyett, inkább fordulj kíváncsian a másik felé és szánj rá egy kicsivel több időt. Ez ugyanis megalapozhat egy későbbi üzleti- vagy akár baráti kapcsolatot, és emellett jó érzést okozhat mind a két félnek. Olyannyira, hogy a szociológusok külön nevet is adtak az ilyen pozitív érzelmi kisugárzású rövid élménynek, "röpke meghittség"-nek nevezik. 

Köszönd meg másképp!

Nincs mit, szívesen, ugyan apróság volt – gyanítom, hogy ezt válaszold, amikor megköszönnek valamit neked. Ha pusztán csak ennyit mondtál, akkor kihagytál egy lehetőséget, legalábbis Robert Cialdini szociálpszichológus szerint. Ő ugyanis azt javasolja, hogy tegyük hozzá ‘tudom, hogy te is megtetted volna ugyanezt’ vagy valami hasonlót. Ezzel finoman jelezve, hogy a jövőben te is szívességet kérhetsz.

Természetesen ez a másik irányba is működhet. Ennek szellemében, ne csak a puszta köszönömre korlátozzuk a mondandónkat, ha valaki szívességet tett nekünk. Ehelyett kérdezzünk rá, hogy mi mit tehetünk a másikért. Az ilyen és ehhez hasonló mondatok ugyanis megerősítik a kapcsolatokat, jelzik a kölcsönösség lehetőségét.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Personal Branding közösségéhez.Klikk ide!

titkos_hi_rne_v_2.png

Mutass többet
Énmárka, személyes márka, personal brand. Ezek a kifejezések ma már sokaknak ismerősen csengenek. De mit jelent ez a fogalom? Milyen szerepe van a karrierünkben? Milyen eredményeket és sikereket hozhat? Milyen eszközök állnak a rendelkezésünkre? Egyáltalán, hogyan fogjunk hozzá?
Megrendelem
süti beállítások módosítása