A megismerés különböző módjai

Lessünk be egy zseni elméjébe!

enmarka_24.png

Gyanítom veled is megtörtént már, hogy vágyakozva felsóhajtottál: milyen jó is lenne a másik fejébe belelátni. Ezt az óhaj rendszerint akkor fogalmazódik meg bennünk amikor, valami zavart észlelünk a kommunikációban. Hiszen egyébként azzal a feltételezéssel élünk, hogy értjük a másikat és hozzávetőlegesen hasonló módon érzékeljük a minket körülvevő világot. De az is előfordul, bár lényegesen ritkábban, hogy nem kommunikációs félreértésről van szó, hanem egy zsenivel találkozhatunk, akinek a feje és a gondolkodása teljesen másképp van összerakva, gyökeresen eltérően érzékeli és észleli a dolgokat. 

daniel-tammet.jpg

Daniel Tammetet egyáltalán nem túlzás zseniként aposztrofálni. Tudása elképesztő. Gyorsabban számol négyzetgyököt és szoroz össze két számot, mint egy számológép. A Pi-értékére 22514 tizedesig képes felidézni. E mellett számos nyelven beszél magas színvonalon: franciául, németül, spanyolul, litvánul, izlandiul és az eszperantó sem ismeretlen előtte. Emellett, egy saját, különleges nyelvet is megalkotott (a mäntit), melynek szókincse különböző dolgok közötti kapcsolatokra reflektál. Az általa kreált nyelv számos nyelvészeti kutatást és tudományos vitát inspirált. Mindeközben nem vezethet autót és egészen hétköznapi dolgokat nem képes megtenni, mint amilyen például egy dugó behelyezése egy konnektorba.

Ugyanis, Daniel Tammet az autista spektrumon helyezkedik el. Az autista spektrumon elhelyezkedők körében nagyjából 10 százalékra becsülik azok arányát, akik valamilyen átlagon felüli képességgel rendelkeznek. A nem autistáknál ez az arány nagyjából 1 százalék. A kiemelkedő matematikai képességekkel rendelkező autisták számára nehézséget okoz a nyelvhasználat, míg Tammet  esetében meghökkentő matematikai képességei nyelvtehetséggel is párosulnak.  Éppen ezért, képes elmondani és másokkal megosztani, hogy mi történik a fejében, hogyan érzékeli és észleli a világot. 

 

Az angol tudós, a szavakat, számokat és színeket egybefonódva érzékeli. Minden számhoz színek, fények, formák és textúrák tartoznak a fejében. Éppen ezért, ha két számot összeszoroz, akkor nem algoritmusok mentén gondolkozik, hanem képek és alakzatok mentális képe jelennek meg a fejében , melyek változnak, elenyésznek, újjáalakulnak és már meg is van az eredmény. "A megismerés különböző módjai" című előadásában erről a mentális folyamataról és a nyelvek iránti szenvedélyéről is beszél. Így bepillantást nyerhetünk csodálatos elméjébe. "Technikailag fogyatékos vagyok, de szeretném megmutatni a világnak, hogy a fogyatékosság nem jelöli ki az ember útját a világban" - nyilatkozta és erre ő maga a bizonyíték.

Április 2. az autizmus világnapja.  Magyarországon megközelítőleg 160 ezer ember él autizmus spektrumzavarral. Ez az időszak számukra még nehezebb, ezért is fontos, hogy megmutassuk, odafigyelünk rájuk!

Mutass többet
Énmárka, személyes márka, personal brand. Ezek a kifejezések ma már sokaknak ismerősen csengenek. De mit jelent ez a fogalom? Milyen szerepe van a karrierünkben? Milyen eredményeket és sikereket hozhat? Milyen eszközök állnak a rendelkezésünkre? Egyáltalán, hogyan fogjunk hozzá?
Megrendelem
süti beállítások módosítása