Fejleszd magad Franklin módszerével!

Nem elég jónak látszani, annak is kell lenni! Legalábbis, ha igazán erős énmárkát építenél. A kérdés tehát az, hogyan fejlesztheted magad kiválóvá.

enmarka_1.jpg

Egy napon, a tinédzser Benjamin Franklin levelet kapott az apjától A szigorú atya, Franklin íráskészségét kritizálta. Ő pedig ahelyett, hogy egy kamaszos vállrándítással elintézte volna az atyai dörgedelmeket, inkább megoldás után nézett. Aki keres, az talál vagy éppen - mint ahogy Franklin is tette - kitalál egy saját módszert. Franklin azonban ezt sem csak úgy ad-hoc módon tette, hanem a rá jellemző alapossággal. Nézzük, hogyan csinálta!

Tűzz ki egy célt!

Ezzel Franklinnek nem volt különösebb gondja, hiszen az atyai visszajelzés kijelölte a fejleszteni kívánt területet. Mivel, ahogy az már az előbbiekből is sejthető, Franklin nem volt az az elnagyolós típus, ezért pontosította a célt. Olyan jó akart lenni, mint a profik egész pontosan a kor legminőségibb lapjának az újságírói.

Szedd elemeire!

A megfelelő eredmény érdekében, első lépésként  az említett lap cikkeit elemezte, atomjaira szedte és jegyzeteket készített róluk. Majd az így felboncolt cikkeket, jegyzetei alapján újraírta. Ezután a saját verzióját összehasonlította az eredeti írással. Javítandó részterületeket keresett. Ez vezette arra a felismerésre, hogy a szókincsén és szövegeinek felépítésén bőven van még fejleszteni valója.

enmarka_2.png

Egyszerre csak egy részletre koncentrálj!

A két részterület fejlesztéséhez pedig módosított a gyakorlás folyamatán. Először a szöveg felépítésére koncentrált. Ehhez külön lapokra jegyzetelte ki a mintaként szolgáló cikkeket – gyakorlatilag mondatonként -, majd összekeverte a jegyzeteit és némi pihentetés után, megpróbálta helyre állítani az eredeti sorrendet. Szókincse gyarapítását pedig úgy oldotta meg, hogy az egyes cikkek tartalmát versbe szedte. 

Hibázz többször!

Ezek után, ismét megírta a saját verzióját, majd újra összevetette az eredeti írással.  Megint talált korrigálandó részterületeket, megkereste a javítani kívánt részfeladathoz  passzoló fejlesztési módszert. Egy darabig ismét csak ezzel a részterülettel foglalkozott, majd megírta a saját verzióját, összehasonlította az eredetivel. És kezdte előlről az egészet. 

enmarka.jpg

Franklin módszerét akár le is másolhatod, ha éppen az íráskészségedet fejlesztenéd. De tanulási szisztémájának egyik legnagyobb előnye, hogy a folyamat egyénre és problémára szabható. Legyen szó bármilyen területről Franklin rendszere lehetővé teszi az igazán alapos megértést és az ismeretek készségszintű elsajátítását, így a fejlődés garantált. Ráadásul Franklin metódusa az idő próbáját is kiállta, hiszen ez az, amit manapság tudatos gyakorlásként emlegetnek a szakemberek. 

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Personal Branding közösségéhez. Klikk ide!

Mutass többet
Énmárka, személyes márka, personal brand. Ezek a kifejezések ma már sokaknak ismerősen csengenek. De mit jelent ez a fogalom? Milyen szerepe van a karrierünkben? Milyen eredményeket és sikereket hozhat? Milyen eszközök állnak a rendelkezésünkre? Egyáltalán, hogyan fogjunk hozzá?
Megrendelem
süti beállítások módosítása