5 tipp, hogy több időd legyen

Állandóan rohansz? Úgy érzed, nincs egy pillanatnyi időd sem, hogy megállj? Ráadásul az év vége közeledtével a helyzet még inkább fokozódik? Nem kell, hogy így legyen!

personal_brand.png

Közeledik a karácsony és az év vége, ilyenkor mindig megszaporodnak a tennivalók és úgy érezhetjük, az sem lenne elég, ha a nap 28 órából állna. Kellemetlen jelenség, de orvosolható. Hoztam is néhány tippet, melyek segítségével nyugalmasabbá teheted a napjaidat.

Egyszerre, mindig csak egy!

A kutya négylábú állat, de mégsem akar egyszerre négyfelé szaladni. Vagy maga látott már négyfelé szaladó kutyát?– kérdezi Varró őrnagy úr, Örkény István drámájában. Varró őrnagy szavai produktivítási tanácsként is megállják a helyüket. Hiszen a kutatások azt bizonyítják, hogy képtelenek vagyunk egyszerre egynél több feladatot végezni. Multitasking a valóságban nem létezik. Valójában azt csináljuk, hogy gyorsan váltogatunk a különböző feladatok között, ez pedig jelentősen leterheli az agyat és csökkenti a produktivitást.

enmarka_1.png

Listázz ésszel!

A tennivalók listázása a legelterjedtebb hatékonyságnövelő eszköz. Valóban remek találmány, hiszen segít az időbeosztásában, átlátjuk a tennivalóinkat. Ráadásul a memóriánkat is tehermentesítjük a listázással. A probléma csak az, hogy a túl hosszú listák inkább frusztrálóak. Ezért érdemes valamilyen határt szabni annak, hány tételt szerepeltetünk a napi tennivalóink listáján. Ivy L. Lee például a hatos számra esküdött és ez a tanácsa négyszázezer dollárt ért Charles M. Schwab, a Bethlehem Steel Corporation vezetőjének.

Ne engedj a sürgősségi hatásnak!

A lista lerövidítését persze mondani könnyebb, mint megvalósítani. Az elsődleges cél az, hogy a fontos dolgok beleférjenek az időnkbe. Ilyenkor jön jól az Eisenhowerről elnevezett módszer. A módszer lényege, hogy a tennivalókat fontosságuk és sürgősségük alapján sorrendbe rendezzük. Ez a módszer segít abban is, hogy a váratlanul beeső, rendkívül sürgetőnek tűnő feladatok csábításának is ellenálljunk.

szemelyes_marka.png

Tűzz ki mini határidőket!

Minél több idő van egy feladat elvégzéséhez, annál nagyobb a valószínűsége, hogy áldozatul esünk Parkinson-törvényének, amely kimondja: „Egy munka mindig annyira terjed ki, hogy kitöltse az elvégzésére felhasználható időt.  Ez a probléma pedig a leginkább úgy kezelhető, ha mini határidőket tűzünk ki magunknak. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a napi feladatlistánkba azt is érdemes feljegyezni, hogy mennyi időt szánunk egy-egy feladat elvégzésére.

Kérdezz!

Elképzelhető, hogy a fentebbi tanácsok olvasása közben már megszületett az elhatározás: „Követni fogom a tanácsokat.” Ha így van, akkor itt az ideje, hogy kérdéssé fogalmazd a kijelentést: „Követni fogom-e a tanácsokat?. Legalábbis Ibrahim Senay és kutatócsoportja ezt javasolja. Senay vizsgálatai ugyanis azt bizonyították, hogy ha kérdést teszünk fel magunknak, az jobban ösztönzi a belső motivációt, így nagyobb eséllyel váltjuk valóra a terveinket.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Personal Branding közösségéhez. Klikk ide!

Mutass többet
Énmárka, személyes márka, personal brand. Ezek a kifejezések ma már sokaknak ismerősen csengenek. De mit jelent ez a fogalom? Milyen szerepe van a karrierünkben? Milyen eredményeket és sikereket hozhat? Milyen eszközök állnak a rendelkezésünkre? Egyáltalán, hogyan fogjunk hozzá?
Megrendelem
süti beállítások módosítása