Kapcsolatépítés introvertáltként

A kapcsolatépítés nem mindenkinek megy könnyen, az introvertáltaknak pedig különösen nehezített pálya. Öt tanács – nem csak introvertáltaknak - a kapcsolatépítés akadályainak elhárításáért.

enmarka.jpg

Sokan úgy gondolják, hogy az introverteltátak félénkek és szégyenlősek. Holott az introvertáltság nem feltétlenül jár együtt ezekkel a tulajdonságokkal. Az introveltált tendencia pusztán azt jelenti, hogy a feltöltödéshez nyugalmasabb, csendesebb tevékenységekre, környezetre van szükségünk. (Ha nem tudod, hogy melyik csoportba tartozol - inkább introvertált vagy inkább extravertált tendenciák jellemzőek rád -, itt kiderítheted.) Ezzel együtt is a kapcsolatépítés gyakran okoz nehézséget az introvertáltaknak. Jöjjön most néhány tanács, ami megkönnyíti a helyzetet!

enmarka_3.jpg

Gondolj rá másképp!

Úgy tűnik, mindenki gyűlöli a kapcsolatépítést - vagy legalábbis magát a kifjezést – személyiség típustól függetlenül. Nem egyszer hallottam már extravertált beállítodottságú embertől is, hogy a kapcsolatépítéstől kirázza a hideg. Akárhogy is a kapcsolatok építése a szakmai életünk – és az énmárkaépítés – része. Hosszabb ideig élünk, hosszabb ideig dolgozunk és nem egyetlen munkahelyen töltjük el az életünk aktív éveit. A kapcsolatépítés csak egy másik szó arra, hogy megismerünk más embereket. Embereket akiktől tanácsot kérhetünk vagy éppen a történetükből tanulhatunk, inspirációt meríthetünk.

Ne harcolj magaddal!

Ne harcolj saját magaddal, hanem fogadd el a személyiséged alapvonásait. Személyiségünk alapvető tendenciái olyanok, mint egy gumiszalag nyugalmi állapotban. Nyújtogathatjuk – feszegethetjük a határainkat, fejleszthetjük magunkat, változthatunk - de csak egy bizonyos pontig. Ahogy Susan Cain is írja: “Bill Gatesből sohasem lesz Bill Clinton, bárhogyan is csiszolja is társas készségeit. És Bill Clintonből sem lesz soha Bill Gates, bármennyi időt tölt is számítógépe társaságában.”

enmarka_2.jpg

Használd amid van!

Elsőre talán ellentmondásnak tűnik, de introvertáltként számos olyan tulajdonsággal rendelkezel, melyek remek kapcsolatépítővé tehetnek. Ilyen például a jó megfigyelő készség és a hallgatási képesség. Hiszen a tényleges figyelem a kapcsolatépítés egyik legfontosabb – ha nem a legfontosabb – eszköze, jelentős szerepet játszik a bizalom kialakulásában és mélyebb megértést tesz lehetővé mind a két fél számára. Ez pedig introvertáltként egyáltalán nem okoz nehézségeket, mivel a megfigyelő üzemmód alapbeállítodottság.

Ismerd a határaidat!

Talán a legfontosabb dolog – nem csak introvertáltként – saját magunk megismerése. Ez esetben, introvertáltként annak felismerése és tudatosítása, hogy mennyi a túl sok. Egész pontosan mekkora inger mennyiséget és mennyi ideig vagy képes elviselni. A határaid megismerése az alapja a networking stratégiád kialakításának. Így annak megválaszolásában, milyen és mekkora rendezvényeken vegyél részt, a kapcsolatépítés milyen formái a legmegfelelőbbek számodra vagy éppen milyen arányban építsd a kapcsolataidat személyesen vagy online eszközökön keresztül.

enmarka_1.jpg

Csak fokozatosan!

Nem feltétlenül kell óriási lépésekben haladnod és a komfortzónád széle helyett, a terror zónádba rohannod. A lassabb, de következetes építkezés sokkal gyakrabban beválik. Ez igaz a kapcsolatok építésére vagy éppen a nyilvános szereplések esetében is. Nem kell azonnal többszáz fős tömegrendezvényekben gondolkodnod. Ha jobban passzol hozzád az egy-két fős megoldás, akkor így haladj. Úgyis építhetsz kapcsolatokat, ha hetente, kéthetente meghívsz kávéra vagy ebédre egy-egy olyan embert, akivel már munkahelyi közegben találkoztál, de szívesen megismernéd jobban.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Personal Branding közösségéhez. Klikk ide!

Képek: innen.

Mutass többet
Énmárka, személyes márka, personal brand. Ezek a kifejezések ma már sokaknak ismerősen csengenek. De mit jelent ez a fogalom? Milyen szerepe van a karrierünkben? Milyen eredményeket és sikereket hozhat? Milyen eszközök állnak a rendelkezésünkre? Egyáltalán, hogyan fogjunk hozzá?
Megrendelem