A ruha teszi az embert?

Nem a ruha teszi az embert – mondogatjuk gyakran, de bizonyos helyzeteken egy jól szabott öltöny sorsfordító lehet.

ruha_3.jpg

Első benyomás csak egyszer van, a kutatások szerint néhány másodperc alatt kialakul a véleményünk egy másik emberről. Ez a néhány másodperc pedig bizonyos esetekben igen sokat számít. Ha valaki ezzel igazán tisztában van az Christopher Schafer, Baltimore köztiszteletnek örvendő úri  szabója.

Schafer az amerikai álom megtestesítője, de ez nem volt mindig így. Máfél évtizede még az élete nem tűnt sikersztorinak, sőt. Bár Schafer igen tehetséges szabónak számított, aki Londonban tanulta ki az úri szabóság csínját-bínját, függősége azonban mélypontra juttatta. Egy ponton ellhatározta, hogy megszabadul függőségétől. Az elvonókúra sikeres volt, Schafer pedig megfogadta, hogy ezt az esélyt nem fogja elbaltázni. 

schafer.png

Azóta is tartja magát fogadalmához. 13 éve tiszta és a semmiből építette fel jól menő úri szabóságát, ahol a legidősebb fia is vele dolgozik. Az ügyfélköre meglehetősen prémium, hiszen ha valaki tőle szeretne rendelni, akkor mélyen a zsebébe kell nyúlnia, egy méretre szabott öltöny ára 3000 dollárnál kezdődik nála. De ha megkérdezik, hogy mire a legbüszkébb akkor nem az üzleti sikereit, hanem a fiával létrehozott alapítványt említi. Ugyanis Schafer azt gondolja, ahogy neki is, másoknak is  kell, hogy legyen második esélye.

A Sharp Dressed Men alapítvány célja, hogy volt elítélteket és függőket segítsen a munkaerőpiaci visszatérésben. Schafer nemcsak a kapcsolataival és pénzzel támogatja az alapítvány működését, hanem idejével és szakértelmével is. Az alapítvány hét közben összegyűjti a használt öltönyöket ügyfeleitől és más felajánlóktól, szerdánként pedig fogadják a ‘szalonban’ a rászorulókat. A szalon kifejezés nem túlzó, mivel segítenek a megfelelő öltözék kiválasztásában, méretre igazítják azt, közben meleg ételt kínálnak és a frizurákat is rendbe hozzák. Így a betérők valóban megfelelő módon tudnak megjelenni a közelgő állásinterjúikon.

A legfontosabb dolog mégis az, hogy miközben az alapítványhoz fordulók magukra öltik új ruháiukat, belül is megváltoznak, ahogy Schafer mondja: "A legnagyobb dolog az, ha valakivel tisztelettel bánnak. Ezeknek az embereknek ebben eddig még nem volt része. Nem tisztelték magukat és mások sem bántak velük tisztelettel." Az elmúlt 10 évben az alapítvány jó kapcsolatot alakított ki több munkaerőközvetítő ügynökséggel is és csak tavaly kétezer öltöny talált új viselőjére, hogy a második esély tényleg valósággá válhasson.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Personal Branding közösségéhez. Klikk ide!

Mutass többet
Énmárka, személyes márka, personal brand. Ezek a kifejezések ma már sokaknak ismerősen csengenek. De mit jelent ez a fogalom? Milyen szerepe van a karrierünkben? Milyen eredményeket és sikereket hozhat? Milyen eszközök állnak a rendelkezésünkre? Egyáltalán, hogyan fogjunk hozzá?
Megrendelem
süti beállítások módosítása