Kudarcra ítélt sztárok

A sikerhez vezető út, elutasításokkal van kikövezve, csak erről hajlamosak vagyunk megfeledkezni. Pedig még a legsikeresebb embereknek is időről-időre szembesülniük kell az elutasítással.

screen_shot_2018-08-06_at_10_23_12.png

József Attilát annak idején eltanácsolta az “egyetem fura ura”, Agatha Christie-nek öt évébe telt mire kiadták az első könyvét, A Harry Potter könyvek szerzője J.K. Rowling, a konyhája falára szegelte a kézirata elutasításáról szóló értesítéseket, mivel ez legalább közös pont volt író példaképeivel és ez némi reményt adott számára. Persze az elutasítás nemcsak az írók kiváltsága, minden területen előfordul, például Hosszú Katinkának is javasolták a pályaelhagyást néhány évvel ezelőtt. A sor hosszan folytatható és pont ezt is teszem. 10 elutasító levél, amit vitathatatlanul sikeres emberek találtak a postaládájukban és szerencsére ezzel együtt sem adták fel, hanem újra és újra próbálkoztak. 

Kurt Vonnegut

vonnegutrejection.jpg

“Esetleg valahol máshol megpróbálhatná...“ – hangzott a tanács, a címzett pedig nem más, mint az ekkor 27 éves Kurt Vonnegut, aki még 20 évre van Az ötös számú vágóhíd megjelenésétől.

George Orwell

orwell_jpg.gif

De George Orwell még Vonnegutnál is rosszabbul járt, amikor elküldte az Állatfarm kéziratát a Knopf Kiadónak. “Hülye és értelmetlen történet”– ebben a mondatban foglalta össze a véleményét Frederic Warburg.

Andy Warhol

warhol_jpg.gif

1956-ban, Andy Warhol már néhány helyen kiállított. Egy pimasz gesztussal - ami általában nem állt tőle távol - felajánlotta egyik művét a New York-i Modern Művészetek Múzemának (MoMa). A múzeumi bizottság azonban hely hiányára hivatkozva elutasította az ajánlatot. Jelenleg közel 200 Warhol alkotás van a múzeum birtokában. 

Julia Child

1962-ben, a neves Knopf kiadó vállalkozott  Julia Child vaskos, kétkötetes könyvének kiadására, Mastering the Art of French Cooking címmel. Julia ekkor már tíz éve próbálkozott a könyve megjelentetésével.

Madonna

madonna-credit-to-perezhilton.jpg

Mielőtt Madonna első önálló albuma megjelent és több millió példányban elkelt, a Millennium Records elutasította a lemez publikálását. Lenner négy dal meghallgatása után döntött úgy, hogy Madonna még nincs kész, de várja a folytatást.

Tim Burton

tim-burton_rejection_letter.jpg

A nyelvezetet meglepően jónak találtam, de nem túlzottan piacképes.”A Disney illetékesének véleménye azonban nem tántorította el a céljaitól a 18 éves Tim Burton-t. Hat éven keresztül  próbálkozott a Disneynél ötletei elfogadtatásáva, míg nem elkészíthette a Vincentet ami az áttörést jelentette számára.

U2

bono-u2.jpg

Az U2 első kislemeze 1979-ben jelent meg Dublinban, az Island Recordsnál. Ez azonban nem az első zenei kiadó volt, ahol a zenekar próbálkozott, ahogy ezt a fentebbi sablonos válaszlevél is bizonyítja.

John Cleese
cleese-lj53v9.jpg

A BBC eredetileg visszautasította a Fawlty Towers forgatókönyvét (annak ellenére, hogy Cleese ekkor már némi hírnévvel rendelkezett a Monty Python tagjaként). Az indoklás szerint a forgatókönyv  "szörnyű" gyűjteménye a "kliséknek". Végül a sztori mégis boldog véget ért, egy évvel később a BBC meggondolta magát.

Stieg Larsson

stieg-larsson.jpg

Stieg Larsson sikertelenül felvételizett a stockholmi újságíró főiskolára, végül mégis újságíró lett belőle és évekig a az Expo című folyóirat szerkesztőjeként dolgozott. Majd megírta a Millenium trilógiát, amit nyolc nyelvre fordítottak le.

Clayton Anderson

nasa.png

Az Other People's Rejection Letters című könyv szerint Anderson nem esett kétségbe, miután megkapta a NASA elutasító levelét, hanem tovább reménykedett: "A legtöbb pályázó képeslapot kapott,  a levél az mégis csak jelent valamit." Éppen ezért nem adta fel még tizennégyszer pályázott, míg végül 2007-ben öt hónapot töltött a Nemzetközi Űrállomáson.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Personal branding közösségéhez, klikk ide!

Mutass többet
Énmárka, személyes márka, personal brand. Ezek a kifejezések ma már sokaknak ismerősen csengenek. De mit jelent ez a fogalom? Milyen szerepe van a karrierünkben? Milyen eredményeket és sikereket hozhat? Milyen eszközök állnak a rendelkezésünkre? Egyáltalán, hogyan fogjunk hozzá?
Megrendelem
süti beállítások módosítása