Mémek a konyhában

Végy egy internetes mémet, három amatőr konyhatündért, adj hozzá egy mestercukrászt, egy profi szakembert, fűszerezd meg egy komikussal és egy szabad szemmel is jól látható készpénz nyereménnyel. Ez a receptje a 'Nailed it!' főző-, pontosabban sütő-shownak.

official-netflix-trailer-for-food-show-nailed-it.png

Amatőrök bénázásának bemutatása általában hálás téma és az összes kegyetlenségével együtt is garantálja a nevetést. De a 'Nailed it!', a Netflix új sorozata egyáltalán nem kegyetlen. Ez köszönhető a szereplők öniróniájának és annak, hogy az ítészek egyáltalán nem a versenyzők megalázására törekednek. A legdurvábbra sikeredett ‘műben’ is találnak valami pozitívat, ha pedig ez végképp lehetetlen, akkor a kitartást értékelik. Így aztán, nem a szereplőkön nevetünk, hanem sokkal inkább velük együtt. 

A 'Nailed it!' lényege, hogy a versenyzőknek sütemény csodákat kell reprodukálniuk, adott idő alatt. Ehhez persze kapnak segítséget, lépésről-lépésre receptet és profi eszközöket. Az elkészült műveket a két állandó tagból – Jacques Torres, mestercukrász valamint Nicole Byer komikus, akinek poénjai jelentősen megemelik a műsor humor-faktorát - és egy meghívott szakértőből álló zsüri értékeli. Ahogy azt sejteni lehet, az útmutató és a profi eszközök dacára, az amatőr cukrászok kudarcot vallanak. Kreálmányaik meg sem közelítik a mintaként szolgáló cukrászati remekeket. Enyhén szólva is katasztrófálisak, ami már önmagában is a humor forrása.

nailed_it_netflix.jpg

De van itt még valami. Bár a műsorkészítők egy igen népszerű vicces mémre alapoznak, a háttérben egy sokkal általánosabb jelenség áll. Még pedig az, hogy minél kevesebbet tud valaki egy adott dologról, annál inkább hajlamos túlbecsülni a saját tudását, egy feladat nehézségi fokát vagy éppen várható teljesítményét. A jelenség Dunning-Kruger hatásként ismert az emberi viselkedést vizsgáló tudományokban, a köznyelv pedig ‘a 10 millió önkéntes szakértő országa vagyunk’ frázisba tömörítette.

Ezt a saját teljesítménnyel kapcsolatos tévedést kívülről látni az adott helyzettől függően lehet vicces, kínos vagy éppen stresszes. A ‘Nailed it!' esetében leginkább vicces. Mielőtt azonban elégedetten hátradőlnénk, hogy igazolódott amit már eddig is tudtunk – csupa imkopetens bénázik körülöttünk, de szerencsére mi kivételek vagyunk -, azért gondolkozzunk el egy pillanatra.

 

Dunning és Kruger – akikről a jelenség a nevét kapta - pontosan azt bizonyították és arra hívják fel a figyelmünket, hogy megbízhatatlan a saját teljesítményünk és tudásunk megítélése. Így bárki belesétálhat ebbe a csapdába. És hogy mit tehetünk ez ellen? A tapasztalatok szerzése, a tanulás, a tudásunk elmélyítése mindig segít abban, hogy reálisabban ítéljük meg magunkat éppúgy, mint másokat is.

Mutass többet
Énmárka, személyes márka, personal brand. Ezek a kifejezések ma már sokaknak ismerősen csengenek. De mit jelent ez a fogalom? Milyen szerepe van a karrierünkben? Milyen eredményeket és sikereket hozhat? Milyen eszközök állnak a rendelkezésünkre? Egyáltalán, hogyan fogjunk hozzá?
Megrendelem
süti beállítások módosítása