A legviccesebb szőke

Ellen DeGeneres rendkívül népszerű és elismert Amerikában. Ez utóbbit mi sem bizonyítja jobban, mint az a tény, hogy kiérdemelte a Szabadság Érdemrendet  - a civilek számára adományozható legmagasabb kitüntetést -  is. De ez nem volt mindig így. 

images-of-ellen-degeneres.jpg

Ellen DeGeneres kétség kívül a csúcson van. Tévéműsora – The Ellen Show - már több mint egy évtizede piacvezető Amerikában, rendszeresen szerepel a legbefolyásosabb nők között a Forbes listáján, számos díj és elismerés birtokosa. Státuszát jól jellemzi az, hogy a szőke és fehér Oprah Winfreyként is szokták emlegetni. Ha valakiről, akkor róla elmondható, hogy keményen megdolgozott a sikerért. Nézzük, ki ő és hogyan jutott el idáig! 

Minden kezdet nehéz

A hatvan felé közeledő Ellen, kislányként még nem a színpadról álmodozott, lakberendezőnek készült. Az érettségi környékére azonban ez megváltozott. A középiskola után a New Orleans-I Egyetem kommunikáció szakán találjuk. De csak egy félévig. Ugyanis ott hagyja az iskolát.

Az ezt követő tíz évben - amíg meg nem érkezik az első komoly lehetőség, ahol szélesebb közönség előtt mutathatja meg tehetségét – dolgozik adminisztrátorként, pincérként, ház körüli mindenesként, pultosként, ruhabolti eladóként. Többek között a J.C. Penneynél, aminek 2012-ben a reklámarca lesz. De ne rohanjunk ennyire előre az időben.

Még csak a nyolcvanas években járunk. Ellen ekkor még rosszul fizetett és szakképzetséget nem igénylő munkákat végez napközben, hogy eltartsa magát. De eljön az este, amikor élő fellépéséket vállal, új lakhelyén San Franciscóban. Kis klubokban és kávéházakban adja elő stand-up komédiáit. 1981-re már némi hírnévre tesz szert, hiszen előző évben elnyerte a Showtime kábeltelevízió hálózat által szponzorált versenyen a „Legviccesebb Ember Amerikában” címet.

A nagy kiugrási lehetőségre azonban még várnia kellett néhány évet. Egészen 1986-ig, amikor is Johnny Carson, a legendás komikus, meghívta a Tonight Showba. Ez nagy lökést adott karrierjének és néhány apróbb tévés szereplés után, 1994-ben elindult első önálló műsora. A tévésorozatban egy részben magáról mintázott figurát alakított, aki kissé lökött barátai és kiállhatatlan szülei társaságában éli mindennapjait.  

Vissza a starthoz!

Minden jól megy, a sorozat egyre népszerűbb, amiben jelentős szerepe van Ellen szokatlan humorának és emellet már egy-egy filmes szereppel is megtalálják. A sorozat 97-ben ér a csúcsra, majd zuhanásba is kezd. Ugyanis,  Ellen ekkor nyilvánosan is elismeri homoszexualitását. Ezt nemcsak a való életben teszi meg, hanem a sorozatban is.

Ugyanis a sorozatbeli Ellen elmegy terapeutájához – akit Oprah Winfrey alakított – és elmondja, hogy leszbikus. Az epizód nézettségi rekordot döntött, de a későbbi részek nézettsége egyre romlott. Ezért a jogokat birtokló Walt Disney elkaszálta. A pletykák szerint, az is szerepet játszott a döntésben, hogy a jogbirtokos társaság kényelmetlennek találta a coming outot. 

ellen-degeneres-003-abde7d7b8e9ac980841c4e834ce9c463eb44fc42-s900-c85.jpg

A tévés társaságok elfordultak tőle, de rajongói nem. Elárasztották támogatásukkal és hálájukkal, amiért százezreknek adott bátorságot ahhoz, hogy felvállalják önmagukat. Ellen pedig visszatért az alapokhoz és stand-uposként kereste kenyerét. Lassan talpra állt. 2001-ben már újra tévében szerepel.

Az új sorozat – amiben egy internetes vállalkozót játszott, aki megelégelte a nagyvárosi életet és visszaköltözik családjához a kisvárosba, ahonnan származik - ugyan csak egy évadot élt meg, de számos új kaput nyitott meg. Egy évvel később elindul Ellen máig is futó talkshowja és a 2001-es Emmy-díjátadó műsorvezetésére is felkérik.

Ez az a díjátadó, amit a szeptember 11-ei terrortámadások miatt szeptemberről novemberre halasztottak. DeGeneresnek a sajátos helyzetben egyszerre kellett viccesnek és komolynak lennie. Kíválóan megoldotta a feladatot, a stílus, amit megütött, kedvező fogadtatásra talált. Így vezette fel a műsort:

"Azt mondják, hogy folytassuk az életünket ott, ahol abbahagytuk, mert ha nem így teszünk, akkor a terroristák elérték a céljukat. És hát mivel tudnánk jobban kiborítani a talibánt, mint egy meleg nővel, aki öltönyben áll egy teremnyi zsidó előtt?"

Mire használod a neved?

A tépett szőke tincseket és szinte mindig nadrágkosztümöt, tornacipőt viselő, nyíltan leszbikus komika, közvetlen, természetes stílusával, mára hatalmasra duzzadt rajongótábort birtokol. A The Ellen Show töretlen népszerűségnek örvend, immár 13 éve. DeGeneres közben kétszer volt az Oscar-gála házigazdája, feltűnt az Emmy-n és a Grammy-n is, ráadásul rengeteg díjat nyert, ő Amerika legviccesebb embere. DeGeneres szellemes és ironikus, gyakran magán poénkodik, nem pedig az interjúalanyaiból csinál bolondot. 

degeneres.jpg

DeGeneres nemcsak arra használja népszerűségét, hogy pénzt keressen. Elkötelezett állatvédő, melegjogi aktivista, AIDS nagykövet, rendszeresen hívja fel a figyelmet a legkülönbözőbb társadalmi problémákra. Rendszeresen adakozik, szervezeteket és magánembereket is segít. De ami talán még ennél is fontosabb az-az, hogy műsorában rendszeresen mutat be olyan embereket, akik gyakran maguk is támogatásra szorulnának, mégis inkább másokért tesznek.

A Youtube-on is népszerű műsorvezető - amikor a tavalyi Teen Choice gálán átvette a legjobb komikusnak járó díjat – így összegezte tapasztalatait:

“Jó érzés kiválasztottnak lenni. De volt egy olyan időszak az életemben, amikor ennek éppen az ellenkezője voltam, csak azért mert elütöttem az átlagtól. És szeretném, ha mindenki tudná, hogy az amitől ma mások vagytok, attól lesztek nagyszerűek később. Büszkének kell lenned arra, hogy más vagy. Büszkének kell lenned arra, aki vagy.”

Képek: innen.

Mutass többet
Énmárka, személyes márka, personal brand. Ezek a kifejezések ma már sokaknak ismerősen csengenek. De mit jelent ez a fogalom? Milyen szerepe van a karrierünkben? Milyen eredményeket és sikereket hozhat? Milyen eszközök állnak a rendelkezésünkre? Egyáltalán, hogyan fogjunk hozzá?
Megrendelem
süti beállítások módosítása