Ikonná vált tárgyak

"A tárgyak beszélnek" - állítja Henry Leutwyler, aki olyan tárgyakat fotóz, melyekből több millió darab készült, mégis egyedülállóak, mert velük valami különlegest értek el. 

18057822_1406353626092557_6677408358391331494_n.jpg

Henry Leutwyler mindene a fotózás "Ez az egyetlen dolog, amit szeretek csinálni, ez az amiért reggel felkelek"- mondja. És nem is csinálja rosszul, hiszen a svájci születésű fotós olyan lapoknak dolgozik, mint a Vogue, a Vanity Fair, a New Yorker, az Esquire magazin vagy éppen a Time. De ez nem volt mindig így.

"A nagyapám és az apám is nyomdászok voltak. Úgy döntöttem, hogy lépek a nyomdokaikba, hanem utazni és fotózni akarok.." Miután Svájc legjobb fotósiskoláit elutasították, megnyitotta Lausanne-i fotóstúdióját, ami másfél éven belül csődbe is ment. 1985-ben Leutwyler Párizsba költözött, ahol Gilles Tapie mellett dolgozott és gyorsan bedolgozta magát a párizsi divatlapok világába. Egy évtizeddel később Leutwyler New Yorkba költözött és innentől főleg hírességek portréit készítette el neves magazinok számára. Portrét készített többek között Michelle Obamaról, Tom Wolferól, Iggy Popról, Rihannaról és Misty Copelandról is. 

screen_shot_2017-10-03_at_19_09_17.png

A 'Document' címen futó fotósorozata, azonban nem hírességeket ábrázol, hanem olyan mindennapi használati tárgyakat, melyek valami különleges teljesítmény elérésében játszottak szerepet. Leutwyler 12 éven keresztül járta a világot, hogy ezeket a mindennapi, de mégis ikonikussá vált tárgyakat dokumentálja fényképezőgépével. Talán ez a legszemélyesebb sorozata, amit valaha is készített. A képekből könyv is készült és vándorkiállításként is megtekinthetőek. 

adi_dassler_eszkozei.jpg

Az Adidas alapító, Adi Dassler eszközei

chaplin_cipoje.jpg

Charlie Chaplin cipője

dylan_harmonika.jpg

Bob Dylan szájharmonikája

julia_child.jpg

Julia Child sütőformája

porsche_ceruza.jpg

Ferdinand Alexander Porsche ceruzája, amivel a legendás 911-es modell tervei is készültek

presley_mikrofon.jpg

Elvis Presley mikrofonja

warhol_ecsete.png

Andy Warhol ecsete

Egy énmárka tematikájú blogon pedig természetesen adódik a kérdés: Melyik használati tárgyadat fotóztatnád le Henry Leutwylerrel, ha alkalom adódna rá? Gyere és írd meg kommentként a blog Facebook oldalán!

Mutass többet
Énmárka, személyes márka, personal brand. Ezek a kifejezések ma már sokaknak ismerősen csengenek. De mit jelent ez a fogalom? Milyen szerepe van a karrierünkben? Milyen eredményeket és sikereket hozhat? Milyen eszközök állnak a rendelkezésünkre? Egyáltalán, hogyan fogjunk hozzá?
Megrendelem
süti beállítások módosítása