A győztes stratégia

„Nem tudok kapcsolatokat építeni, utálom a nyomulást” – gyakran hallom ezt a mondatot. A jó hír az, hogy nem kell nyomulnod ahhoz, hogy erős énmárkát és megfelelő kapcsolatokat építs. 

enmarka_1.png

A 1860-as évek végén, az aktuális választások közeledtével Lady Randolph Churchill – Winston Churchill édesanyja – ugyanazon a héten, de néhány nap különbséggel együtt vacsorázatt a két esélyes miniszterelnök jelölttel, Benjamin Disraelivel és William Gladstone-nal. A vacsorák után egy újságíró kérdésére Lady Churchill összefoglalta benyomásait: „Amikor eljöttem a Gladstonnal töltött vacsoráról azt gondoltam, hogy ő a legokosabb ember Angliában. De amikor Disrali mellett ültem, azt éreztem, hogy én vagyok a legokosabb ember Angliában.” – hangzott Lady Churchill frappáns összefoglalója.

Minek köszönhető ez a különbség? Míg Gladstone csak saját ügyeiről és nagyszerűségéről beszélt, addig Disraeli őszinte kíváncsisággal fordult Lady Churchill felé. Kérdéseket tett fel és a válaszokat is figyelmesen meghallgatta, arra törekedett, hogy tényleges kapcsolat alakuljon ki közöttük. Ezzel pedig sokkal mélyebb benyomást tett vacsorapartnerére. Emellett még a választást is megnyerte. 

enmarka_1.jpg

Az őszinte érdeklődés, a jó kérdések és tényleges figyelem, természetesen nemcsak egy vacsora esetében válik be. Az említett hármason nyugvó stratégia a kapcsolataid és a személyes márkád építésekor is beválik. Bármilyen iparágban és bármilyen pozicióban tevékenykedsz.  Ahogy Jim Quigley is megfogalmazta: 

Sokszor nagyobb hatást lehet elérni azzal, ha tudjuk, mit kell kérdezni, mint ha tudjuk, mit kell mondani. 

Tehát, az öntömjénezés és nyomulás helyett inkább válassz jobb kérdéseket és ténylegesen hallgasd meg a válaszokat is.

Mutass többet
Énmárka, személyes márka, personal brand. Ezek a kifejezések ma már sokaknak ismerősen csengenek. De mit jelent ez a fogalom? Milyen szerepe van a karrierünkben? Milyen eredményeket és sikereket hozhat? Milyen eszközök állnak a rendelkezésünkre? Egyáltalán, hogyan fogjunk hozzá?
Megrendelem
süti beállítások módosítása