Hogyan küzdj a másolók ellen?

Több mint bosszantó, amikor lemásolják az ötleteidet, a szövegeidet vagy éppen a termékedet. De ezt a helyzetet akár az előnyödre is fordíthatod, mint ahogy azt az Ikea is tette. 

ikea-blue-bag-hed-2017.jpg

Sajnos nem ritka eset, hogy valaki minimális változtatással – vagy éppen anélkül – átveszi, lemásolja mások ötletét, szövegét vagy éppen termékét. A tipikus megoldás ilyenkor, hogy az eredeti termék tulajdonosa megteszi a megfelelő jogi lépéseket, megpróbálja magát túltenni a kialakult helyzeten és minél előbb ellensúlyozni a másolás okozta károkat - például újabb termékkel, ötlettel előremenekülni. 

screen_shot_2017-04-25_at_21_20_45.png

De lehet másképp is, mint ahogy azt az Ikea is tette. Úgy döntöttek, hogy a hátrányból előnyt kovácsolnak. Az történt ugyanis, hogy a Balenciaga a napokban mutatta be legújabb táskakollekcióját. A kollekció egyik darabja pedig igen csak hasonlít az ikonikus, kék Ikeás szatyorra. Persze, bőrből és a táskamániás érdeklődők, akár meg is vásárolhatják 2145 dollárért.  

screen_shot_2017-04-25_at_21_20_30.png

Az Ikea ahelyett, hogy a színfalak mögött intézte volna el az ügyet, inkább a nyilvánosságot választotta. Egy igen szellemes hirdetésben reagált a helyzetre. A hirdetésben az ikonikus kék szatyor luxus divattermékként van befotózva. A szöveg pedig öt szempont mentén mutatja be a szatyor előnyös tulajdonságait, versenyelőnyeit. Természetesen a másoló nevének említése nélkül.

ikea_balenciaga_response-ad.jpg

Hogyan ismerd fel az eredeti Ikea Frakta táskát 1. Rázd meg. Ha zörög, akkor ez az igazi. 2. Multifunkcionális. Szállíthatsz benne hoki felszerelést, téglát, sőt még vizet is. 3. Piszkold össze. Az igazi Fraktát egy kerti slaggal is letisztíthatsz, ha koszos lesz. 3. Hajtsd össze. Összetudod hajtani pénztárca méretűre? Ha igen a válasz, gratulálunk. 4. Nézz bele. Az eredetiben Ikea címke van. 5. Árcédula. Csak 0.99 dollár

Ezzel a másolás elleni küzdelem újabb dimenzióját nyitották meg. Szellemes ötlet, profi kivitelezés és gyors reagálás, így is lehet csinálni!

Képek: innen.

Mutass többet
Énmárka, személyes márka, personal brand. Ezek a kifejezések ma már sokaknak ismerősen csengenek. De mit jelent ez a fogalom? Milyen szerepe van a karrierünkben? Milyen eredményeket és sikereket hozhat? Milyen eszközök állnak a rendelkezésünkre? Egyáltalán, hogyan fogjunk hozzá?
Megrendelem
süti beállítások módosítása