A legtalálékonyabb űrhajós

1969. júliusában, Neil Armstrong és Edwin Aldrin sima leszállást hajtottak végre a Nyugalom Tengerén. A holdraszállást rengeten kísérték figyelemmel. Köztük egy 9 éves kanadai kisfiú, aki az élmény hatására döntötte el, hogy űrhajós lesz. Az elhatározás pusztán gyerekes álomnak tűnhetett - ekkor Kanadának még űrprogramja sem volt - mégis valósággá vált: Chris Austin Hadfield űrhajós lett. 26 év múlva.

chris_hardfield.jpg

Chris Hadfield 21 éves űrhajós pályafutása alatt, majdnem 4000 órát töltött az űrben és örökre beírta a nevét az űrrepülés történetébe. Ő az első kanadai aki űrsétát tett, a Nemzetközi űrállomás első és mai napig egyetlen kanadai parancsnoka valamint a legismertebb űrhajós Neil Armstrong óta. Emellett olyan figyelmet irányított az űrkutatásra is, amire még a szakemberek sem számítottak. Nézzük, mi kellett ehhez?

Alapozás

Az út egyenes volt, de közel sem könnyű. Hadfield vitorlázó repülőként kezdte, majd motoros repülő jogosítványt szerzett, később oktatóként tevékenykedett. 1982-ben kitüntetéssel szerzett mérnük-pilóta oklevelet. Majd berepülőpilóta képzésen vett részt és a kanadai léierő berepülő pilótájaként, több mint 70 különböző típusú repülőgépet tesztelt.
chris_hadfield_1.jpgA legjobb vadászpilóták között tartották számon, amikor jelentkezett a Kanadai Űrügynökséghez. Az 5330 pályázó közül őt választották ki a feladatra. Azonban a java még csak most következett. Az űrhajós kiképzés alatt minden korábbinál több tanulásra és keményebb munkára volt szüksége. Többek között oroszul tanult valamint a mérnöki doktorátust is megszerezte. A hivatalosan három évig tartó kiképzés után teljesült az álma és első űrutazására indult, 1995 novemberében.

Stratégia és egy gitár

A több évtizedes pilóta- és űrhajós karrier ellenére Hadfield nevét csak harmadik és egyben utolsó küldetése során ismerte meg a világ. A Nemzetközi Űrállomáson töltött idő alatt ugyanis aktívan használta a közösségi médiát. Az asztronauta tudatosan készült az ismeretterjesztő munkára és közösségi szereplésre. Még felszállás előtt a fiai javasolták, hogy használja a Twittert az űrállomáson töltött idő és az ott végzett tudományos munka bemutatására.hi-hadfield-852-cp-04425582-8col.jpg

Bár a kanadai űrhajós dokkolását a Nemzetközi Űrállomáson - 2012. december 19-én – szinte alig néhányan követték. Azonban egy héttel később fokozódott az érdeklődés, amikor feltöltötte a YouTube-ra az első űrben felvett dalt. Ezt követően rendszeresen megosztotta az űrállomáson zajló élet legérdekesebb pillanatait. Az igazi, széles körű ismertséghez azonban kellett a szintén kanadai William Shatner is, aki Kirk kapitányt játszotta az eredeti Star Trekben. A két férfi Twitteres beszélgetésébe aztán bekapcsolódtak a Star Trek további szereplői, valamint Buzz Aldrin űrhajós is.

Chris Hadfield remek érzékkel használta ki a rá irányuló figyelmet. Ennek köszönhető az is, hogy  Forbes magazin,  legtalálékonyabb űrhajósnak nevezte, aki valaha elhagyta a Földet. Legnépszerűbb videója nem sokkal a visszatérése előtt, 2013 májusában készült. A felvételen, David Bowie számát, a Space Oddityt énekli és  ma már 30 millió felett jár a nézettsége.

Negatív gondolkodás

Hadfield azt mondja, hogy a siker elérésében sokkal nagyobb szerepe volt a lehetséges hibákra való elkészülésnek, mint a sikerről való gondolkodásnak. A legfontosabb azt számba venni, hogy mi romolhat el egy küldetés során. Ez az, ami elengedhetetlen a túléléshez. "21 évig voltam űrhajós, de csak hat hónapot töltöttem az űrben. A fennmaradó időben folyamatosan azokat a részleteket kerestem, amit elronhatunk egy küldetés során... Soha sem féltem az űrutazások alatt, nem azért, mert bátor vagyok, hanem azért, mert minden lehetséges probléma megoldását ezerszer gyakoroltam. A megfelelő felkészültség a fontos. Ez minimálisra csökkenti a félelmet, és önbizalmat ad."chris_hadfield.jpgHadfield szerint, ez a módszer a mindennapi életben is rendkívül jól alkalmazható. Például, ha előadásra készülsz, gondold végig, milyen problémák lehetnek. Elfelejtheted a szövegedet? Elromlik a mikrofon vagy éppen nem működik a projektor? Találd meg az öt leginkább valószínűsíthető hibát, dolgozz ki rá stratégiát és próbáld el ezt is többször.

Mutass többet
Énmárka, személyes márka, personal brand. Ezek a kifejezések ma már sokaknak ismerősen csengenek. De mit jelent ez a fogalom? Milyen szerepe van a karrierünkben? Milyen eredményeket és sikereket hozhat? Milyen eszközök állnak a rendelkezésünkre? Egyáltalán, hogyan fogjunk hozzá?
Megrendelem
süti beállítások módosítása