13+1 networking tipp introvertáltaknak

A networking események - mint amilyen például egy karácsonyi parti - az introvertáltaknak rosszabb, mint egy foghúzás. Ez eseteben ez az a szükséges rossz, amit valahogy el kell viselni, hiszen kapcsolatokra szükség van. De hogyan lehet ezt elviselhetővé tenni?

networking.jpg

Állni valahol, számtalan idegen között és smúzolni - ez sokaknak az 'elkerülhetetlen rossz' kategóriába sorolódik. Azonban nem kell, hogy így legyen. Van néhány dolog, ami már-már kellemessé teheti a helyzetet. Íme, néhány praktikus tanács, hogy ne legyen elviselhetetlen egy kapcsolatépítő eseményt. Főleg introvertáltaknak, de persze nem csak nekik.

1. Részletezz! - Tudd meg a részleteket, ki lesz ott, mi a tervezett program. Ha az esemény, teljes egészében nem is kedvedre való, biztosan találsz olyan részletet, ami számodra is vonzó. Ráadásul, az információk alapján a bemutatkozásodat is a helyzethez tudod igazítani, már jó előre.

2. Legyen valamilyen célod! - Ez lehet bármi, akár az is, hogy három - számodra addig ismeretlen emberrel - szóba elegyedsz. Ha van célod, akkor kevesebb figyelem jut az egyéb körülményekre.

3. Készülj témákkal! - A napi hírek kifogyhatatlan beszédtémát biztosíthatnak és egész biztosan találsz 3-4 különböző jellegű olyan hírt, amiről szívesen beszélgetnél.

4. Ne érkezz túl korán! - Ha túl korán érkezel és még csak néhányan vannak jelen az kellemetlen lehet, hiszen ilyenkor a figyelem a frissen érkezettre irányul.

5. Kérdezz! - Érdemes kérdésekből felkészülni. Minél jobb kérdéseid vannak, annál jobb válaszokat fogsz kapni és rögtön nem lesz kényelmetlenül unalmas a dolog. 

6. Csak egy ital! - Sokan gondolják, hogy az alkohol segít, azonban az ivás nem  tesz senkit sem jobb kapcsolatépítővé. 

7. Legyen nálad névjegykártya! - Ez triviálisnak tűnik, de sokszor tapasztalom: sokaknak olyan a névjegykártya, mint az esernyő. Pont akkor nincs kéznél, amikor a legnagyobb szükség lenne rá. 

8. Legyen rajtad valami ami megkülönböztet! - Sok introvertált megpróbál terepszínűre öltözni, abban bízva, hogy ez a taktikai fogás láthatatlanná teszi. Azt javaslom, ha már részt veszel egy networking eseményen, akkor legyen rajtad egy dolog, amiről meg lehet jegyezni.

9. Csatlakozz! - Az az, beszélgess ismeretlenekkel is. Erre kétféle taktika is rendelkezésedre állt: csatlakozz egy olyan csoporthoz, ahol vegyesen vannak ismerősök és ismeretlenek vagy tedd éppen az ellenkezőjét. Nézz ki valakit, aki egyedül van és szólítsd meg, gyanítom hálás lesz a társaságért. 

10. Legyen szárnysegéded! - Ez igazából az előző pont kiegészítése: egy veled lévő ismerősődet is megkérheted, hogy mutasson be másoknak.

11. A telefonod maradjon a zsebedbe! - Egy ilyen helyzetben nagy a csábítás, hogy a telefonodat nyomogatva vészeld át a kötelezően ott töltendő időt. De ha már ott vagy, akkor tényleg legyél ott.

12. Használd a másik nevét! - Ha valakivel először találkozol és az első beszélgetés alkalmával többször a nevén szólítod, az segíti a memorizálást. Ráadásul a legtöbb ember szereti a nevét hallani és automatikusan megnövekszik a figyelmi szintje a neve elhangzásakor.

13. Köszönd meg a házigazdának a szervezést! - Kedves és emlékezetes gesztus, a távozásod előtt.

+1 A legjobb kapcsolatépítők megdolgoznak a kapcsolataikért. Nemcsak neveket gyűjtenek, hanem tényleges kapcsolatokat, például másnap küldenek egy üzenetet a megismerkedés örömére.

Mutass többet
Énmárka, személyes márka, personal brand. Ezek a kifejezések ma már sokaknak ismerősen csengenek. De mit jelent ez a fogalom? Milyen szerepe van a karrierünkben? Milyen eredményeket és sikereket hozhat? Milyen eszközök állnak a rendelkezésünkre? Egyáltalán, hogyan fogjunk hozzá?
Megrendelem
süti beállítások módosítása