Páratlan páros

Az idén 75 éves Tom és Jerry több szempontból is csúcstartó a rajzfilmklasszikusok között. Hétszeres Oscar-díj nyertesként, máig rekorder a kategóriájában. De nemcsak a macska-egér páros érdemelte ki a figyelmet, hanem alkotóik William Hanna és Joseph Barbera is.

hqdefault.jpg

A Hanna-Barbera páros tehetségének ugyanis nem pusztán az örökösen ellenségeskedő Tom és Jerry figuráit köszönhetjük, hanem Foxi Maxit, Maci Lacit, vagy éppen Frédit és Bénit, a két kőkorszaki szakit – hogy csak a személyes kedvenceimet említsem. De a gyerekkori emlékeim felidézése helyett nézzük inkább kik voltak ők és mit tanulhatunk tőlük. 

Válassz nálad jobbat!

William Hanna az új-mexikói Melrose-ban látta meg a napvilágot, 1910-ben, egy tipikus ír-amerikai, hét gyermekes család egyetlen fiaként. Gyerekkora állandó költözéssel telt, míg végül Kaliforniában telepedett le a család. A rajzolás nem különösebben érdekelte. A zene sokkal inkább, annyira, hogy még egy iskolai tánczenekarban is szaxofonozott. A vonzalom később is megmaradt, hiszen több rajzfilmnek is ő írta a zenéjét. Majd újságírást és magasépítészetet tanult. Azonban a nagy gazdasági válság miatt, ott kellett hagynia az iskolát. Építkezéseken művezetősködőtt, majd egy autómosóban kötött ki. Sorsa jobbra fordulását, egyik sógorának köszönhette. A sógor ugyanis beajánlotta  a Harman-Ising stúdióba. Ekkor 1930-at írunk. Hanna hét évet töltött el a Harman Isingnél, itt fedezték fel rajztehetségét is. Emellett, 1933-tól már a Metro-Goldwyn-Mayer (MGM) hollywoodi stúdiónak is rajzolt.

billhanna26joebarbera-3.jpg1937-ben átigazolt az MGM-hez, ahol az íróasztala éppen szemben volt egy bizonyos Joseph Barbera nevű fiatalemberével. A New Yorkban felnőtt Barbera fiatalon sok mindennel próbálkozott: volt kifutófiú, képregényíró, bokszoló, banki alkalmazott, de már ebben az időben is rajzolt. Később, az ebben az időszakban készült vázlatokat is felhasználták a világhírű karakterek megalkotásánál. 1932-ben, a gazdasági válság mélypontján rajzfilmesnek állt. Legalul kezdte, de 1937-ben már a MGM-nél volt rajzoló.

early.jpg

Hanna és Barbera gyorsan megtalálták a közös hangot. Ez így is maradt a következő hatvan évben annak ellenére, hogy karakterük és szakmai képességeik különböztek. Hannának inkább a humor, a sziporkázó ötletek, Barberának pedig a rajzolás, a történet felépítése volt az erőssége.

A siker nem egy éjszaka születik

Első sikeres közös alkotásuk a macska-egér harcot bemutató Tom és Jerry. A rajzfilmet 1937-ben kezdték rajzolni, az első epizódot pedig 1940-ben mutatták be. Egy apró érdekesség, hogy a figurák eredetileg a Jasper és Jinx nevet kapták alkotóiktól. Végül a keresztapa - a cég egyik alkalmazottja - lett, aki megnyerte a házi névadó versenyt és az  ezzel járó 50 dollárt. Több mint kétszáz epizód került le a rajzasztalról, a legendás sorozat első szériája 17 évet élt meg. Azonban, 1957-ben nemcsak az első szériának, hanem az MGM animációs részlegének is vége lett. Így a két animátor is munka nélkül maradt. Ekkor döntöttek úgy, hogy önállósódnak és felfuttatják (ekkor már pár éve létező) vállalkozásukat.

Merj változtatni! 

Tehát a páros váltott, de nem pusztán foglalkoztatási formát, hanem felületet is: rajzfilmjeiket már nem mozivászonra, hanem a televizió képernyőjére szánták. Három évvel később bemutatták a Frédi és Bénit (The Flinstones). A rajzfilm több szempontból szembe ment a 'hagyományokkal'. Ez volt az első rajzfilmsorozat Amerikában, amelyet főműsoridőben sugároztak, az első, amiben emberi alakok szerepeltek, és hosszabb volt, mint az addig szokványos  6-7 perces hosszúságú rajzfilm epizódok. 

A kőkorszaki szakik kalandjai aztán több mint harminc évig mentek főműsoridőben az amerikai televíziókban - ezt a rekordot azóta csak a Simpson család döntötte meg. Később 60 ország, több százmillió nézője ismerhette meg Frédit és Bénit. 

cave-dwellers-pop-culture-gallery-23.jpg

1960 azonban más szempontból is jelentős volt a két férfi életében, hiszen ekkor nyerték első Emmy-díjukat – a rajzfilmkészítők között elsőztek- a Foxi Maxival. Foxi Maxi - az akkori viszonyokhoz képest - hihetetlen sebességgel megérkezett Magyarországra is. Ezt bizonyítja például az Atlantisz együttes 1967-es slágere.

A kritikák kezelése

1969-ben több szülői szervezet is összefogott, erősen kifogásolták a tévében látható rajzfilmek erőszakos jeleneteit. Leginkább a Hanna-Barbera stúdió akció-rajzfilmsorozatai voltak a támadások célkeresztjében. Például a Space Ghost, melynek gyártását fel is függesztették emiatt. Majd a következő lépésükkel végképp hatástalanították a támadásokat, hiszen felkérték a szülői szervezeteket, hogy tanácsadóként vegyenek részt a rajzfilmek gyártásában.

cultura-hanna-barbera2-kicsi.jpg

Hanna és Barbera televíziós pályafutásának mérlege: 100 sorozat, háromezer félórás epizódja és nyolc Emmy díj. Barbera egyszer azt nyilatkozta valahol, alkotásaikkal nem akartak mást, csak szórakoztatni, egy kis időre elfeledtetni  a való világ szörnyűségeit.

Felhasznált irodalom: William Hanna és Joseph Barbera könyvei.

Képek: innen, innen és innen.

Mutass többet
Énmárka, személyes márka, personal brand. Ezek a kifejezések ma már sokaknak ismerősen csengenek. De mit jelent ez a fogalom? Milyen szerepe van a karrierünkben? Milyen eredményeket és sikereket hozhat? Milyen eszközök állnak a rendelkezésünkre? Egyáltalán, hogyan fogjunk hozzá?
Megrendelem
süti beállítások módosítása