Radikálisan optimista

Egy hatvanas éveinek közepén járó, kopasz fickó, legtöbbször feketében jelenik meg. Még a középiskolát sem végezte el, de több egyetem tiszteletbeli doktora és 6500 ember főnöke volt, a világ 70 országában. Ő Kevin Roberts a Saatchi&Saatchi, a világ egyik vezető reklámügynökségének ex-elnöke és nem mellesleg egyik kedvenc szakkönyvem szerzője. 

kevin_roberts.png

Roberts az egyik legerősebb énmárka a reklámiparban vagy ahogy a cég filozófiájának szellemében mondanák: igazi lovemark. Tehetségét és képességeit, még kritikusai is elismerik. De vajon mi kell ahhoz, hogy valaki ezt a poziciót kivívja magának?

Ismerd a képességeid

Roberts egy észak-angliai város, nem éppen elitnegyedében nőtt fel. A helyi középiskolába sport ösztöndíjjal került be, ahonnan 17 évesen ki is csapják. De ettől az apróságtól nem zavartatja magát. Munka után néz, a Mary Quent Cosmeticsnél asszisztenskedik eleinte, de alig egy év után már márkamenedzser. A kezdetekről Robert azt mondja, hogy mindössze két dolgot tudott. Az egyik, hogy az üzleti életben akar érvényesülni. A másik, hogy jó vezetői képességekkel rendelkezik, hiszen 9 éves kora óta hangadó volt mindenhol, társai követték és motiválni tudott másokat.

kevin_roberts1.png

A meglepetés ereje

A következő 20 évben megfordul a Gillete-nél, a Procter & Gamblenél, majd a Pepsi Cola regionális alelnöke a Közel-Keleten. Az első igazán jelentős vezetői pozicióját is a Pepsinél éri el. Itt az egyik legemlékezetesebb pillanat az, amikor a cég estélyén - beszéde végeztével - a konkurens cég italautomatáját szétlövi a színpadon. Kissé exibicionista és agresszív megoldás, de sokan megjegyzik a jelenetet. Ezzel egy időre kiérdemli a Rambo becenevet is. A  Lion Nathanhoz igazol a következő tíz évet a cég vezetőjeként tölti.

Elkötelezettség, fegyelem, fókusz

1997-ben kerül a Saatchi élére.  "Semmi sem lehetetlen" mondogatja Roberts, ezt az addigi karrierje is alátámasztja. Személyes mantráját a cég alapfilozófiájába is beépíti. Persze ehhez az elkötelezettség, a fegyelem és  a fókuszáltság elengedhetetlen. "Találd meg, hogy miben vagy jó, erre koncentrálj és kiváló leszel. Ha az előbbi hármat is hozzáteszed, akkor biztosan nem leszel középszerű." - vallja Roberts. Egy apróság, mely sokat elárul a mentalitásáról, hogy ügyfeleinek termékeit, saját maga is mindig kipróbálja. De nem csak a cég felvirágoztatásán dolgozik ekkoriban, hanem kidolgozza a lovemarks  elméletét (szeretetmárkának szokták fordítani, de sokkal inkább kultuszmárkákról van szó). Ebből könyvet is ír, mely a mára a márkázáshoz kapcsolódó szakirodalom klasszikusává vált.  
kevin_roberts3.png

Roberts radikálisan optimistának vallja magát. És hogy mit is jelent ez pontosan? Nem csak azt, hogy pozitívan szemléljük a világot, az a bizonyos pohár mindig félig tele van. Sokkal inkább egy folyamatos törekvés arra, hogy a világ egy jobb hely legyen és ezáltal tenni jobbá saját poziciónkat is. Ahogy John F. Kennedy frappánsan megfogalmazta "a dagály minden hajót megemel".

Humor és önirónia

Sok minden van ebben a Kevin Robertsben, ami nem feltétlenül jellemző egy átlagos vezetőre: igen inspiráló személyiség, még azzal együtt is, hogy határozottsága időnként az agresszívitás határát surolja. Azonban ezt  humora, humorérzéke jól oldja. Ami persze akkor sem hagyja el amikor saját magáról van szó. Azon is remekül mulatott, még a blogján is közzétette, amikor kollégái disznóként ábrázolták.  És ez nem pusztán a nyilvánosságnak szóló póz. Örök szkeptikusként megkérdeztem egy barátomat, aki hosszú éveket dolgozott Robertsszel, és ő is megerősítette ezt. 

kevin_roberts4.jpg

Lendület

Nem olyan régen Roberts visszavonult. Azonban nem a pálmafák alatt, koktélt szürcsölgetve tölti napjait, hanem saját tanácsadócéget alapított és persze továbbra is megosztja gondolatait és élményeit a blogján. Amit követésre ajánlok akár a céged, akár a saját személyes márkádat építed.

Mutass többet
Énmárka, személyes márka, personal brand. Ezek a kifejezések ma már sokaknak ismerősen csengenek. De mit jelent ez a fogalom? Milyen szerepe van a karrierünkben? Milyen eredményeket és sikereket hozhat? Milyen eszközök állnak a rendelkezésünkre? Egyáltalán, hogyan fogjunk hozzá?
Megrendelem
süti beállítások módosítása