Nomen est omen - Zwack Izabella

Nincs nagyobb felelősség és elköteleződés, mint egy vállalkozáshoz a saját nevünket adni. Hiszen a cégnév általában lecserélhető, azonban a saját néven működtetett vállalkozásokban ez nem lehetséges. Nincs második esély. A név kötelez. 

A Zwack név mindenkinek ismerős, hiszen a család már több mint kétszáz éve elkötelezett tövábbörökítője a gyógynövényekből készült, keserédes italnak - a ma már hungarikumnak számító - Unicumnak. Az Unicum sztori is közismert: dr. Zwack, II. József Habsburg császár udvari orvosa volt, aki kikeverte a bonyolult receptúrát. Amikor a császár megkóstolta az italt felkiáltott "Das ist ein Unikum!" és ezzel a nedű névadójává is vált. 

Nemcsak a receptúra, hanem a család története is izgalmas, hiszen nyomott hagyott rajta a történelem. Bár az Unicum receptúrája már 1790-ben megszületett, csak 1883-ban vették lajstromba és vált árusíthatóvá. Innentől forgalmazta a cégalapító Zwack József (dr. Zwack fia). 1892-ben költözött a gyár a Soroksári útra, ahol ma is működnek. A sikeres vállalkozást a harmincas évek válsága és az amerikai szesztilalom érzékenyen érintette, ezért villanyégők és neonreklámok gyártásával egészítették ki tevékenységüket.

 

A második világháborút sikerült átvészelniük annak ellenére, hogy a gyárat bombatalálat érte. Azonban a céget 1948-ban államosították. Egy nap emberek jelentek meg a gyárban és valutát kerestek. Az igazgatói irodában találtak is 100 dollárt - amit a kor bevett szokása szerint a rendőri szervek helyeztek oda - és már vitték is magukkal a családfőt Zwack Jánost. Néhány nap múlva kiengedték. A család úgy értékelte jobb, ha csomagolnak. Zwack János másfél év múlva találkozott Péter fiával New Yorkban.

Az akkori szocialista állam is lehetőséget látott az Unicum gyártásában, az eredeti recept birtokosának állítva be magát és az italt Amerikába is szállították. Zwack János pert indított, a per győzelemmel zárult. A Zwack család kizárólagos jogot kapott a márkanév használatára. János azonban már nem érhette meg. A 70-es években már Olaszországban találjuk a Zwack családot, mely a rendszerváltás évében visszatér Magyarországra. Zwack Péter a családi hagyományokat folytatva ismét likőrgyártásba kezdett Magyarországon és a privatizáció során visszavásárolja az egykori Zwack gyárat.

 

A Zwack család története - már az is, amennyit tudni lehet belőle - nem szűkölködik a fordulatokban. Éppen ezért mindig érdeklődve követem a család tagjaival készült interjúkat és nyilvános szerepléseiket. Milyen lehet együtt élni egy ilyen névvel és ezzel az örökséggel? Mit jelent számukra a családi vállalkozásban dolgozni? Vajon hogyan képes hosszú éveken át fennmaradni egy ilyen cég?

Azonban a legtöbbször csalódnom kell, hiszen pont ezekről a kérdésekről nem igazán esik szó vagy ha mégis, akkor a sajtóközlemények stílusában. Megközelíthetetlennek és személytelennek tűnnek a Zwack család tagjai még akkor is, amikor személyes szokásaikról nyilatkoznak.  Egy igazán érdekes és fordulatos családi történet, melyet a családtagok pusztán töredékekben mondanak el. És ez igazán kár, hiszen a Zwack család személyes tapasztalatai történelmünket  és ipartörténetünket is közelebb hozhatná, felfoghatóvá tehetné. És nem mellesleg, valószínűleg a márkaértéket is növelné.

 

Talán pont ezért volt igen kellemes meglepetés, amikor - a család hatodik generációját képviselő - Zwack Izabella előadására bukkantam. A TEDxDanubián elhangzott előadásban benne volt, amit eddig hiányoltam. Személyes volt, szellemes és még némi humort is sikerült csempésznie rövid beszédébe. Végre választ kaptam arra is, hogy mit gondol a családi vállalkozásokról. Tehát, nézzük mit gondol a családi vállalkozásokról Zwack Izabella. Klikk a videóra.

Képek: innen, innen és innen.

Mutass többet
Énmárka, személyes márka, personal brand. Ezek a kifejezések ma már sokaknak ismerősen csengenek. De mit jelent ez a fogalom? Milyen szerepe van a karrierünkben? Milyen eredményeket és sikereket hozhat? Milyen eszközök állnak a rendelkezésünkre? Egyáltalán, hogyan fogjunk hozzá?
Megrendelem
süti beállítások módosítása