A nő, aki követte az álmát

Ahogy minden út egyetlen lépéssel kezdődik, úgy egy életre szóló szenvedély a rácsodálkozás pillanatával. Danielle Feinberg esetében sem volt ez másképp. Persze akkor még nem tudta hogyan és milyen formában fogja megvalósítani.

screen_shot_2018-01-06_at_11_33_58.png

Hétévesen egy jószándékú felnőtt Daniellenek szegezte a kérdést: “Mi leszel, ha nagy leszel?”. “Festő”- hangzott a határozott válasz. “Ugyan, festőként nem tudsz megélni.” Ez a megállapítás megrázta a kislányt, de összeszedte magát és új álmok után nézett. Eldöntötte, ha már egyszer Picasso nem lehet, akkor tudós lesz, mondjuk a következő Albert Einstein. Hiszen a matekot és a reál tárgyakat mindig szerette.

Az élet végül úgy hozta, hogy Feinberg tudós és művész sem lett, azonban a tudomány és a művészet kettőse meghatározó a munkájában. Nem sokkal az egyetem elvégzése után a Pixar stúdióhoz került, ahol ma már fénytechnikai igazgatóként tevékenykedik. Azóta pedig a Pixar 10 legsikeresebb filmjében dolgozott. De nem is szaporítom tovább a szót, nézzük mit tanulhatunk tőle.

screen_shot_2018-01-06_at_11_32_12.png

Meghatározó véletlenek

"Amikor első éves egyetemista voltam a számítógépes grafika órán, a professzorom mutatott néhány rövidfilmet. Ez volt az első számítógépes animáció, amelyet bármelyikünk is valaha látott. ... Villámcsapásként ért a felismerés: Ez az, amit csinálni akarok! Lázba hozott, hogy a matematikát, a tudományt és a programozást felhasználva, új világokat és karaktereket lehet létrehozni, és történeteket mesélni. Van valami, ami mágikusabb ennél?

A megidézett villámcsapás 1994-ben érte Danielle Feinberget, a Harvard Egyetemen. Ekkor még a számítógépes animáció nagyon kezdetleges volt. Így annak sem voltak bevett útjai, hogyan lehet főállásban ezen a területen dolgozni. Freiberg tehát tudta, hogy mit szeretne csinálni, de egyáltalán nem látta az odavezető utat. Egészen addig, amíg a Toy Storyt be nem mutatták: „Valaki készített egy filmet, amit be is mutattak. Igazából egy csomó ember. Világossá vált, hogy kell lennie egy csapatnak valahol.” Ez a Pixar csapata volt. Freinberg pedig elhatározta, hogy velük akar dolgozni. 

Megfelelő ember, a megfelelő helyen

Kevesebb, mint egy évvel az egyetem elvégzése után Feinberg belépett a Pixarhoz. Kezdőként apróbb technikai feladatokat bíztak rá a Bogarak életében. A rábízott feladatokat, akármilyen kicsik vagyok nagyok voltak, lelkesedéssel végezte. Az elkötelezettsége pedig hamar meghozta gyümölcsét. Fél évvel a belépése után csoportvezetővé nevezték ki.

Velem együtt tízen voltunk, én és kilenc férfi – ebből nyolc nálam idősebb – sokat tanultam arról, hogyan kell egy csapatot vezetni.” Szerencsére nem csak munkahelyre, hanem mentorra is talált a Pixarnál, Sharon Calahan személyében. A Pixar teljesítményen alapuló munkakultúrájának köszönhetően, a későbbiekben ő választhatta meg, hogy éppen melyik projektben szeretne részt vállalni. Olyan filmekben dolgozhatott, mint a a Toy Story 2, a Szörny Rt., a Némo nyomában, A hihetetlen család, a Lecsó, a Wall-E, Merida a bátor, az Agymanók és a tavaly bemutatott Coco című egész estés animációs moziban. Freinberg pedig azon soha nem gondolkozott, hogy ott hagyja a stúdiót, mivel úgy érzi, hogy tehetségét és munkaetikáját megbecsülik.

Adj vissza a közösségnek

Feinberg nem csak a munkáját végzi teljes elköteleződéssel és lelkesedéssel. A társadalmi felelősségvállalás jegyében előadásokat tart és különböző jótékonysági szervezetekben tevékenykedik. Célja pedig az, hogy a következő generáció útját könnyebbé tegye: “Nőként tanultam számítástechnikát, így azt is megtapasztaltam, hogy milyen érzés, amikor mindössze 10-15 százalék a nők aránya az osztályodban. Tudom, hogy milyen nehéz lehet ez… Ha bármit is tehetek azokért a lányokért, akik most tanulnak vagy bármilyen pozitív hatással lehetek bármilyen kisebbségre, akik azt szeretnék tanulni amit igazán szeretnek, az felvillanyoz.

Ha pedig megtapasztalnád, hogy milyen az amikor valaki szívből jövően beszél a hivatásáról, kattintsd le a videót és nézd meg Danielle Feinberg előadását!

 

Felhasznált források: itt, itt, itt és itt.

Mutass többet
Énmárka, személyes márka, personal brand. Ezek a kifejezések ma már sokaknak ismerősen csengenek. De mit jelent ez a fogalom? Milyen szerepe van a karrierünkben? Milyen eredményeket és sikereket hozhat? Milyen eszközök állnak a rendelkezésünkre? Egyáltalán, hogyan fogjunk hozzá?
Megrendelem
süti beállítások módosítása