Aki kíváncsi hamar megöregszik?!

Felejtsük el a régi mondást, hiszen a kíváncsiság számos előnnyel jár!

kiva_ncsisa_g.png

„Aki kíváncsi hamar megöregszik” ki ne hallotta volna ezt számtalanszor gyerekkorában, azért, hogy ne kérdezzen többet. Én azonban mégis azt javaslom, ne hallgassunk erre az intelemre, hiszen a kíváncsiság számos pszichológiai, érzelmi és szociális előnnyel is jár. Íme néhány ezek közül!

A kíváncsiság segíti a túlélést és hozzájárul a boldogságunkhoz. A felfedezésre és az újdonságok keresésére való késztetés segít ébernek maradni és ismereteket szerezni a folyamatosan változó környezetünkről. Részben ez az oka annak, hogy az agyunk úgy fejlődött ki, hogy dopamint és más jó érzést keltő vegyi anyagokat szabadít fel, amikor új dolgokkal találkozunk. Ezáltal a pszichológiai jólétünkhöz is hozzájárul, vagyis a kíváncsiak a szorongás szintje alacsonyabb és általában is elégedettebbek az életükkel. Persze legalább részben az is igaz, hogy azok az emberek, akik eleve boldogabbak, hajlamosabbak a kíváncsiságra, de mivel az újdonság jó érzést kelt bennünk, valószínűnek tűnik, hogy ez a másik irányba is hat.

Ha kíváncsiak vagyunk és érdekel bennünket az, amit csinálunk, könnyebb bekapcsolódni, erőfeszítést tenni és jól teljesíteni. Ezért talán nem túl meglepő, hogy a kíváncsiság hozzájárul a tanulás hatékonyságához és a jobb iskolai eredményekhez, az iskolai sikerességhez. A kíváncsiság ugyanis segít felkészíteni az agyat az új információk befogadására, illetve stabilabb emlékeket eredményez. A Kaliforniai Egyetem kutatói erre a következtetésre jutottak kutatásokban. 

Az említett kutatás résztvevőinek arról kellett nyilatkozniuk, hogy mennyire érdekli őket egy-egy kérdés (például hogy mit jelent a „dinoszaurusz” szó). Majd egy óra múlva be kellett számolniuk, hogy mire emlékeznek az elhangzottakból. Kiderült, hogy azokra a kérdésekre és válaszokra jelentősen nagyobb valószínűséggel emlékeztek, amelyekre kíváncsibbak voltak.

De ami igazán izgalmas: a kutatók a kérdések (és válaszok) mellett véletlenszerűen arcokat villantottak fel. A résztvevők beszámolói alapján a kutatók azzal szembesültek, hogy a vizsgálat résztvevői ezekre arcokra is jobban emlékeztek egy óra elteltével, amennyiben a kíváncsiságukat felkeltő témához kapcsolódtak. Amikor tehát valami új és bonyolult dolgot próbálunk megtanulni, nem valószínű, hogy minden része azonnal érdekelni fog bennünket. Azonban, ha már néhány dolog felkelti a kíváncsiságunkat, akkor nyert ügyünk van, hiszen ez segíti a tanulás hatékonyságát.

A kíváncsiságot nagyon fontos erénynek tartom, mert képessé teszi arra az embert, hogy beleképzelje magát a másik bőrébe. És ez jobb emberré tesz bennünket.

 Ámosz Oz

Az eddigieken túl a kíváncsiság jó hatással van az empátiára és a kapcsolatainkkra is. Amikor kíváncsiak vagyunk másokra, és a szokásos társadalmi körünkön kívül álló emberekkel beszélgetünk, jobban megértjük azokat, akiknek az élete, tapasztalatai és világnézete eltér a miénktől. Ezért azt javaslom, hogy amikor lehetőséged nyílik egy ismeretlennel beszélgetni -  különösen olyannal, aki egészen más, mint te - próbálj meg vele személyes szinten kapcsolatba lépni (természetesen tisztelettel), és mutasd ki, hogy érdekel, amit mondani.

Ez elsőnek talán különösnek tűnik, de kutatások is bizonyítják, hogy a személyesebb, de tiszteletteljes kérdések növelik a szimpátiát. A kíváncsiság kimutatása, a kölcsönös önfeltárás nagyszerű módja annak, hogy kapcsolódjunk másokhoz. Természetesen az sem elhanyagolható előny, hogy ha kíváncsiak vagyunk, akkor nemcsak kérdezünk, hanem meg is hallgatjuk és halljuk a válaszokat. A tényleges figyelem pedig a kapcsolatépítés egyik legfontosabb – ha nem a legfontosabb – eszköze, hiszen jelentős szerepet játszik a bizalom kialakulásában és mélyebb megértést tesz lehetővé mind a két fél számára. Végül, de nem utolsó sorban a kíváncsiság az agresszió hatékony ellenszere, mivel a kíváncsi emberek érzékenyebbek a kontextuális információkra: nem a másikat okolja, hanem igyekszik megérteni őt.

Ezek után, közel sem meglepő, hogy amikor a Bridge Budapest magatartáslistájára javaslatot kellett tennem, akkor a kíváncsiságot javasoltam. Ha kíváncsi vagy – és ezek után remélem az vagy - a Bridge ajánlásaira és arra, hogy mi is ez a magatartáslista a Forbes cikkében elolvashatod.

 

titkos_hi_rne_v_2.png

 

 

 

Mutass többet
Énmárka, személyes márka, personal brand. Ezek a kifejezések ma már sokaknak ismerősen csengenek. De mit jelent ez a fogalom? Milyen szerepe van a karrierünkben? Milyen eredményeket és sikereket hozhat? Milyen eszközök állnak a rendelkezésünkre? Egyáltalán, hogyan fogjunk hozzá?
Megrendelem
süti beállítások módosítása