Könyvek a fa alá

Tudtad, hogy egy könyvvel nemcsak örömet okozhatsz szeretteidnek, hanem az életüket is meghosszabbíthatod ezáltal?


ko_nyv.png

“A könyv a legnagyobb varázslat, minden csoda benne van, ami eddig volt s ami ezután lesz..." - vallotta Csukás István. És milyen igaza van, ezért is remek dolog könyvet ajándékozni. De van ennél erősebb érvem is. Ugyanis, egy a Social Science and Medicine című folyóiratban megjelent tanulmány szerint azok az emberek, akik rendszeresen könyvet olvasnak tovább élnek, mint azok, akik nem olvasnak.

A Yale Egyetem kutatói 12 éven keresztül követték 3635 50 év feletti ember olvasási szokásait. A vizsgálat eredményei szerint jobb életminőségre és hosszabb életre számíthatnak azok, akik rendszeresen vesznek könyvet a kezükbe, mint azok, akik nem olvasnak. A kutatók adatai meggyőzősek, ezért ajánlok is néhány könyvet, amit érdemes betenni a fa alá.

Györffy Kinga: Szabadulás a sztorifóbiából

Bár talán ritkán gondolunk bele, de a történeteink nap, mint nap velünk vannak. Mindannyiunknak vannak történeteink, hiszen ezek alkotják az életünket. Történeteket mesélünk a gyerekkorunkról, a szüleinkről, nagyszüleinkről, a születésünk helyéről és körülményeiről, a hazánkról és még számos más dologról. Emellett mindenhonnan történetek záporoznak ránk. De vajon milyen szerepe lehet történeteinknek a meggyőzésben? 

Erre a kérdésre ad frappáns választ Györffy Kinga új könyve. A kötet lendületes, magával ragadó írás, amely gyakorlatias szemszögből vezeti be az olvasót a történetmesélés rejtelmeibe, hogy aztán az olvasottakat alkalmazva a pont jó történetek, az épp megfelelő időben és helyen alkalmazva meggyőzőbbek lehessünk. Összességében egy különleges önfejlesztő könyv, amelyet számos élettörténet színesít.

Füredi Júlia: Elég! - Kiégtem. Most hogyan tovább?

Mint ahogy a történetek, úgy tagadhatatlanul mindennapjaink része a stressz. Legyen szó negatív vagy pozitív előjelű változásokról, ezek megemelik a stressz szintűnket. Igen a pozitív események is – például egy házasságkötés vagy egy gyerek születése – is szinte ugyanúgy növeli a stressz-szintet, mint a negatív dolgok. Azt pedig talán írnom sem kellene, hogy csak karácsonykor és az előtte lévő pár hétben annyi stresszhatás ér mindenkit, ami önmagában is jelentősen növeli a kiégésnek való kitettségünket.

A könyv olvasása után nemcsak azzal leszünk tisztában, hogy valójában mit takar ez az állapot, hanem az odavezető utat is megismerhetjük. Azonban, a szerző nem pusztán a tünetekre fókuszál, hanem gyakorlati megoldásokat is kínál, és mindeközben jó néhány tévhittel is leszámol. Ez nem egy száraz tipikus pszichológiai könyv, hanem élvezetes stílusban megírt útmutató, amely hasznára lehet bárkinek, aki valaha is azt érezte: elég!

Oliver Burkeman: Four Thousand Weeks - Time Management for Mortals

Megdöbbentő és kényelmetlen igazság, hogy alig több mint négyezer hét az átlagos emberi élettartam. Hiszen feltételezve, hogy nyolcvanéves korunkig élünk, alig több mint négyezer hetünk van születésünktől fogva. Nincs elég időnk. Ez enyhén szólva is elég kellemetlen gondolat, de felszabadító, hiszen újra keretezheti azt ahogy a rendelkezésre álló időnkről gondolkozunk. 
 
A könyv nem mindenkinek szól, különösen azoknak nem, akik abba az illúzióba ringatják magukat, hogy a jobb időgazdálkodáshoz pusztán néhány praktikára és technikára van szükségük. De azok számára, akik megértik a fő üzenetet, azt az elképzelést, hogy a rendelkezésre álló időnket egyáltalán nem mindegy hogyan és mivel töltjük el, azok számára ez lehet az egyik legjobb ajándék, amit a fa alatt találhatnak.

Ha tetszett a poszt csatlakozz a Personal branding közösséghez a Facebookon  vagy az Instagramon!

Kép: innen.

Mutass többet
Énmárka, személyes márka, personal brand. Ezek a kifejezések ma már sokaknak ismerősen csengenek. De mit jelent ez a fogalom? Milyen szerepe van a karrierünkben? Milyen eredményeket és sikereket hozhat? Milyen eszközök állnak a rendelkezésünkre? Egyáltalán, hogyan fogjunk hozzá?
Megrendelem
süti beállítások módosítása