Hogyan állj ki magadért?

Állj ki magadért! Mondani könnyű, de megvalósítani gyakran rizikós. A kérdés tehát az, hogy mit tehetünk a kockázatok csökkentéséért? 

a_llj_ki_magade_rt.jpg

Nehéz kiállni magunkért. Még azokban a helyzetekben is, amikor tisztában vagyunk azzal, hogy fontos lenne. Szólnunk kelletne, de nem tesszük. Máskor szólunk, de nem kellene. Néha túl erősek, túl rámenősek vagyunk. Máskor pedig túl gyengék. Ha nem állunk ki magunkért, észrevétlenek maradunk, ha pedig kiállunk magunkért veszíthetünk. Nem kapjuk meg a fizetésemelést, az előléptetést vagy az áhított szerződést. De érdemes vállalni a kockázatot és kiállni magunkért. A kérdés tehát az hogyan csökkenthetjük a kockázatokat?

Gondolkozz a másik fejével!

„Nem érthetjük meg az emberi természetet addig, amíg nem tudjuk, hogy miért integet a körhintáról a kisgyerek minden körnél a szüleinek, és azok miért integetnek mindig vissza neki.” -  ez a kijelentés William Tammeus amerikai újságíró tollából származik. A mondat az egyik legbonyolultabb szociális képességünkre utal arra, hogy képesek vagyunk egy másik személy fejével is gondolkodni.

Ez a képességünk pedig az egyik legfontosabb eszköz az önmagunkért való kiállásban, ha nézőpontot váltunk: megpróbáljuk a másik ember szemszögéből megvizsgálni a helyzetet. Ha a másik szemével nézünk rá az adott szituációra és mérlegeljük, a másik mit akar, akkor nagy valószínűséggel ő is figyelembe veszi majd azt, amit én akarok.

Változz anyatigrissé!

Sokan vélekednek úgy, hogy a nők gyengébb tárgyalási képességekkel rendelkeznek, mint a férfiak. De ez közel sincs így! Az igaz ugyan, hogy a tárgyalóasztalnál a nők ajánlatai átlagosan rosszabbak, mint a férfiakéi. A hangsúly az átlagoson van. Ugyanis Hannah Riley Bowles és Emily Amanatulla a tárgyalási helyzeteket tanulmányozva felfedezték: egy bizonyos szituációban a nők ugyanolyan eredményesek és ambiciózusak, mint a férfiak. Mégpedig akkor, ha mások védelmében emelnek szót.

Ezekben a helyzetekben a nők céltudatosabbakká válnak pont úgy, mint amikor az anyatigris védi a kölykeit. A másokért való kiállás ráadásul kettős haszonnal is jár. Egyfelől, amikor kiállunk másokért, felfedezzük a saját hangunkat és határozottabbakká válunk. Másfelől, erős szövetségesekre tehetünk szert. Szövetségeseink pedig már puszta létükkel bátrabbakká tesznek, amikor magunkért kell szót emelnünk. Mint ahogy az is lehetséges, hogy pont ők válnak anyatigrissé a mi érdekeinket képviselve.

Kérj tanácsot!

Úgy is szerezhetünk erős szövetségeseket, ha tanácsot kérünk másoktól. Ily módon megkedveltetjük magunkat, mert a tanácskérés hízeleg a másiknak, és alázatot fejez ki. Bár ez a tanács talán az ösztöneinkkel ellentétesnek tűnik, de a valóság az - ahogy azt a kutatások is bizonyítják -  a másik fél kompetensebbnek és intelligensebbnek ítél bennünket. Ráadásként még kedvelhetőbbé is válunk.

Tanácsot kérni persze nem mindig könnyű és az sem mindegy, hogy kitől kérünk. Általában igaz, hogy szívesebben kérünk tanácsot olyan emberektől, akikkel jól érezzük magunkat és könnyen elérhetőek. Azonban, az elérhetőség és bizalmi kapcsolat megléte nem feltétlenül garantálja a tanács minőségét. Ez különösen igaz a karrierrel kapcsolatos kérdések esetében. Ezért is érdemes átgondolnunk kinek lehet releváns tudása és tapasztalata az adott kérdésben.

Tehát, ha a helyzet úgy kívánja, válj anyatigrissé, vagy épp alázatos tanácskérővé. Legyenek erős szövetségeseid és gondolkozz a másik fejével! Ezekkel az eszközökkel felvértezve egész biztosabb könnyebb lesz kiállnod magadért.

Ha tetszett a poszt csatlakozz a Personal branding közösséghez a Facebookon  vagy az Instagramon!

Fotó: Manuel Palmeira

Mutass többet
Énmárka, személyes márka, personal brand. Ezek a kifejezések ma már sokaknak ismerősen csengenek. De mit jelent ez a fogalom? Milyen szerepe van a karrierünkben? Milyen eredményeket és sikereket hozhat? Milyen eszközök állnak a rendelkezésünkre? Egyáltalán, hogyan fogjunk hozzá?
Megrendelem
süti beállítások módosítása