Történetek a gardróbból

Miért ragaszkodunk egyes ruhadarabjainkhoz, másokhoz pedig miért nem? Mi teszi a ragaszkodás tárgyát különlegessé? Mit mesélnek rólunk kedvenc ruhadarabjaink? És mi köze ennek a személyes márkád építéséhez?

ruhato_rte_netek.png

„Csinos a ruhád!” – gyakran elhangzó bók, de vajon hányszor fordult elő, hogy egy ruha történetén elgondolkoztál? Gondolj csak azokra a darabokra, amiket éppen viselsz, mindegyiknek megvan a maga története. A Worn Stories című dokumentum-sorozat éppen arra bíztat bennünket, hogy idézzük fel ezeket a történeteinket: azt a napot, amikor először viseltük kedvenc pulcsinkat, az első esténket az új farmerünkben, ami végre pont jól állt, vagy egy elvesztett ruhadarabunk emlékét, amiért a mai napig bánkódunk.

Bár öltözékünk elsődleges funkciója, hogy megvédje testünket az időjárás viszontagságaitól, azonban ennél mindig többet és mást is jelent. Kijelölheti egy közösségben elfoglalt pozíciónkat vagy az adott közösséghez való tartozásunk jelzése lehet vagy épp ellenkezőleg az önkifejezés fontos felülete. De jelképezheti az újrakezdést vagy egy szerelmet, mint ahogy segítheti veszteségeink feldolgozását vagy eltávozott szeretteink emlékének megőrzését is. A sorozat éppen ezen és ehhez hasonló tematika mentén mutat be konkrét ruhadarabokat és történetüket. Bár látszólag ruhadarabok állnak a sorozat középpontjába, de valójában viselőjük életébe nyerünk betekintést.

Az Elvesztett és megtalált című epizódban például egy maroknyi ember felidézi, milyen volt elveszíteni a legkedvesebb ruhadarabjaikat. Emellett pedig Timmy, a szaxofonos, az öregedésről és rock 'n' roll karrierjének elvesztéséről és az újrakezdésről elmélkedik Tina Turnertől kapott bőr ágyékkötőjének kapcsán. A Túlélés című részben pedig egy Ben nevű fickó részletezi a US Airways 1549-es járatán, Sully Sullenberger gépén szerzett tapasztalatait, amely egy New York-i reggelen a Hudson folyóban landolt. Ahelyett, hogy kizárólag az eseményeket és arra adott reakcióit mesélné el, Ben a csizmájáról beszél – és természetesen meg is mutatja -, amely biztonságot jelentett neki a hideg folyóban.

Miközben a sorozatot nézzük óhatatlanul felbukkan a kérdés: vajon rólunk mit mesélne el kedvenc ruhadarabunk? Ez pedig egy új nézőpontot jelenthet önmagunk megismeréséhez. De akár ezt a történetet a személyes márkánkba is beleszőhetjük, ezen keresztül bemutathatjuk magunkat vagy értékeinket. És talán legközelebb, amikor megdicséred valakinek a ruháját - vagy az öltözékének bármely darabját -, a Worn Stories arra késztet majd, hogy megismerd mások történetét is. Hiszen személyes márkát nem építhetünk mások nélkül.

Ha tetszett a poszt csatlakozz a Personal branding közösséghez a  Facebookon    vagy az  Instagramon!

Mutass többet
Énmárka, személyes márka, personal brand. Ezek a kifejezések ma már sokaknak ismerősen csengenek. De mit jelent ez a fogalom? Milyen szerepe van a karrierünkben? Milyen eredményeket és sikereket hozhat? Milyen eszközök állnak a rendelkezésünkre? Egyáltalán, hogyan fogjunk hozzá?
Megrendelem
süti beállítások módosítása