5 lecke Helen Mirrentől

Szakmai elismeréseit lehetetlen felsorolni, emelett jár neki a Dame megszólítás, ízig-vérig színésznő és igazi  ikon. Akire mindez igaz az nem más, mint a csodálatos Helen Mirren.

helenmirren.jpeg

Helen Mirren angol-orosz szülők második gyerekeként született, Jelena Vasziljevna Mironova néven. Orosz származása ellenére nem beszél oroszul, ám folyékonyan beszél franciául. Már a középiskolában különböző iskolai rendezvényekben szerepelt. Azonban, nem ő a család egyetlen tagja, aki a művészi pályát választotta. Édesapja Vaszilij Petrovics "Basil" Miranoff a Londoni Filmhamonikusoknál brácsásként kereste a betevőt. Bár egy komoly pályamódosítással taxisofőr, gépjárművezetői vizsgáztató lett, végül a Közlekedési Minisztérium köztisztviselőjeként ment nyugdíjba, de ez a művészetek szeretetén mit sem változtatott. 

Családnevük az 50-es években az édesapja kezdeményezésére változott Mironovaról, Mirrenre. Helen Mirren édesanyja egy hentes-család leszármazottja, akik Victoria királynőnek is szállítottak. Ennek ellenére Helen Mirren már anti-monarchista nevelést kapott. A sors fintora, hogy a királynői szerepek végig kísérték pályáját. Karrierje során három brit uralkodót is megformált: I. Erzsébetet az Elizabeth című minisorozatban, II. Erzsébetet az A királynő filmben, valamint Sarolta Zsófia mecklenburg-strelitzi hercegnőt a György királyban. Ő az egyetlen színész, aki mindkét királynőt - I. és II. Erzsébetet - is megszemélyesíthette a filmvásznon. De nem is szaporítom tovább a szót, nézzük mit tanulhatunk a csodás Helen Mirrentől!

helenm.jpeg

A munkádat vedd komolyan, ne magadat!

Míg a szerepeit igen komolyan veszi és a munkáját szenvedélyesen szereti, egy kis mókázásban, élcelődésben, viccelődésben mindig benne van. Egyébként amikor megkérdezik, hogy inkább film- vagy színházi színésznőnek vallja magát, egyszerűen csak azt válaszolja, hogy "mindig az hiányzik, amelyiket éppen nem csinálom". Mint ahogy Helen Mirren esete is bizonyítja az elegancia, a feladattal szembeni alázat, némi humorral fűszerezve ellenállhatatlan kombináció.

Vállald a véleményed és a döntéseidet!

1997 óta boldog házasságban él Taylor Hackford filmrendezővel. Kapcsolatuk úgy alakult, hogy soha sem született gyerekük, de ezt Helen egyáltalán nem bánja. „Nekem nincsenek anyai ösztöneim, ez az egész nem hoz lázba: egyszerűen más lett nekem megírva. Soha nem zártam ki a lehetőségét, hogy egyszer mégiscsak megtörténik, de nem úgy alakult.” - nyilatkozta nem régiben. Mirrent egyébként igen zavarja, ha terhességi pletykákat terjesztenek kolléganőiről azzal a jelszóval, hogy hiszen nekik már szülni kellene. Szerinte mindenki döntse el maga, hogy mit szeretne. „Egy nőt nem az anyaság tesz nővé” – mondja.

hm.jpeg

Tudd, hogy mi áll jól neked!

Mirrenről sokszor mondják, hogy a stílus a déenesében van, ezt persze nem pusztán az öltözködésére vonatkoztatják. Ugyanis eleganciája megmutatkozik minden egyes gesztusában, még akkor is amikor a New York-i metrón utazik. Egy pillanatig nem akar másnak látszani a színpadon kívül, mint amilyen valójában. A korát és a ráncait is a legnagyobb természetességgel vállalja. Ahogy mondja: "Nem vagyok gyönyörű, soha nem is voltam az, de a megjelenésem mindig rendben volt és szeretném, ha ez így is maradna". A mondat igazságát mi sem támasztja alá jobban mint az, hogy a L'Orealnak - mely a színésznőt több kampányához is felkérte - a bíróságon kellett bizonyítania: nem végeztek utómunkát Helen Mirren ráncain. 

Használd a hírneved jóra!

Helen Mirren rendszeresen jótékonykodik. Több mint 15 szervezet, köztük az ENSZ munkáját is támogatja, de emellett online felületein is rendszeresen biztatja követőit, hogy álljanak jó ügyek mellé. Természetesen ekkor sem sablonokat követ, hanem a maga módján teszi ezt. A pandémia alatt például arra biztatta rajongóit, hogy az intenzív ellátást támogassák. De emellett hangos szószólója a természetvédelemnek és a nők egyenjogúsága mellett is kiáll.

Nem hiszek abban, hogy ha jóságos vagy, akkor jó dolgok fognak történni veled. Minden teljesen esetleges és véletlenszerű. Néha rossz dolgok történnek jó emberekkel és néha jó dolgok rossz emberekkel. De ha jó dolgokat próbálsz tenni, akkor legalább olyasmivel töltöd az idődet, ami megéri.

Légy önazonos!

A személyes márkád nem kitalálni, hanem sokkal inkább megtalálni kell. Ugyanis, akkor lesz erős énmárkád, ha hiteles, vagyis valóban téged mutat meg. Sokkal biztosabb és hosszabb távon fenntartható megoldás, ha a már meglévő adottságaidra és képességeidre alapozol. Ha van valaki, akinek ezt soha nem kellett elmagyarázni az Helen Mirren. Ugyanis, az alaptétel igazságával már jóval azelőtt tisztában volt, mielőtt a közösségi médiát feltalálták volna. A manír soha nem volt a kenyere, egy pillanatig sem akart másnak látszani, mint amilyen valójában. Az Instagram profilja sem mutat más képet, nagyon személyes és természetes. És talán ez a legfontosabb lecke, amit érdemes megtanulnunk tőle.

Ha tetszett a poszt csatlakozz a Personal branding közösséghez a Facebookon vagy az Instagramon!

Mutass többet
Énmárka, személyes márka, personal brand. Ezek a kifejezések ma már sokaknak ismerősen csengenek. De mit jelent ez a fogalom? Milyen szerepe van a karrierünkben? Milyen eredményeket és sikereket hozhat? Milyen eszközök állnak a rendelkezésünkre? Egyáltalán, hogyan fogjunk hozzá?
Megrendelem
süti beállítások módosítása