20 állítás teszt

Egy praktikus gyakorlat, ami segítségedre lehet a bemutatkozó szöveged megírásakor. 

o_nismeret.png

A LinkedIn remek hely a kapcsolatépítésre és álláskeresésre, de sokak profilja merev és távolságtartó. Legtöbbször pusztán a tények és a kompetenciák felsorolása olvasható egy-egy profilon. Bár a karriered eddigi állomásai, az eddig betöltött pozíciók és munkakörök bemutatása fontos, azonban a tények és kompetenciák mellett a személyesség, a személyiséged megmutatása legalább annyira lényeges itt is, mint a való életben

A probléma forrása egyfelől a LinkedIn formátuma. A tényeket – munkahelyek, pozíciók, iskolai végzettség – könnyű hozzáadni a profilodhoz. Azonban, a rólad szóló bemutatkozó leírás elkészítése már közel sem ennyire egyszerű, mert nem mindig egyértelmű, hogy mit és hogyan kellene megmutatnod magadból. Ehhez hoztam ma egy egyszerű és jól alkalmazható gyakorlatot.

A pszichológusok évtizedek óta használják az úgynevezett "húsz állítás tesztet", ami némi módosítással a LinkedIn profilod rólad szóló leírásakor is remekül alkalmazható. Az eredeti tesztben az a feladat, hogy a ’ki vagyok én?’ kérdésre 20 különböző választ adj. A módosítás pedig mindössze annyi, hogy ne általánosságban tedd fel a kérdést, hanem a szakmai életedre vonatkoztasd, vagyis a "ki vagyok én a munkahelyemen?" kérdésre írj húsz különböző választ.

Valószínű, hogy a magadra vonatkozó állítások között sok olyan lesz, amelyek a másoktól ’független’ tulajdonságaidra vonatkoznak - ilyen például, ha úgy írod le magad, mint olyan valakit, aki okos, keményen dolgozik vagy céltudatos, stb. Emellett, pedig lesznek olyan válaszaid is, melyek másokhoz kapcsolódnak, például, ha mentorként vagy vezetőként jellemzed magad, akkor ehhez hozzátartoznak mások is.

Most nézd át újra a válaszaidat és válassz ki néhányat a ’független’ tulajdonságaid közül. Majd gondold végig,  ezeket hogyan tudod átalakítani úgy, hogy másokhoz is kapcsolódjanak. Egész pontosan a kérdés az, hogy a kiválasztott tulajdonságaid vagy képességeid hogyan lehetnek mások segítségére. Ha pedig erre is megvannak a válaszaid, már csak össze kell fésülnöd őket bemutatkozássá.

Ezzel a gyakorlattal egy sokkal jobb végeredményre, egy mások számára vonzóbb bemutatkozást tudsz írni magadról annál, mintha csak a készségeidet sorolnád fel. Miközben újra írod a Linkedin-en a bemutatkozó szöveged, végig tartsd szem előtt ezt a megközelítést. Természetesen ez a módszer nemcsak a LinkedIn-en, hanem bármilyen más bemutatkozó szöveg megírásához jól alkalmazható.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Personal Branding közösségéhez. Klikk ide!

Mutass többet
Énmárka, személyes márka, personal brand. Ezek a kifejezések ma már sokaknak ismerősen csengenek. De mit jelent ez a fogalom? Milyen szerepe van a karrierünkben? Milyen eredményeket és sikereket hozhat? Milyen eszközök állnak a rendelkezésünkre? Egyáltalán, hogyan fogjunk hozzá?
Megrendelem
süti beállítások módosítása