Hátrányból előny?

A korlátokat hajlamosak vagyunk leküzdhetetlen akadálynak tekinteni, pedig 50 szó használatával is lehet sikerkönyvet írni, mint ahogy a látás képességének hiányában is válhat valakiből filmkritikus.

1_2.png

Az ötvenes évek Amerikájában járunk, két férfi éppen egymás tenyerébe csap ugyanis épp egy fogadást kötöttek. A két férfi Bennett Cerf – a Random House kiadó alapítója és vezetője –, a másik pedig az akkor már több nagysikerű mesekönyvet jegyző Theo Geisel, akit a világ Dr. Seussként ismert meg. Cerf ekkor már jó ideje azzal froclizta Geisel-t, hogy nem képes mindössze ötven szó felhasználásával könyvet írni. Geisel pedig megunta a froclizást és fogadást ajánlott.

Bár Cerf elvesztette a fogadást, de ezt egy cseppet sem bánta. Hiszen Geisel nekilátott a könyvnek, ami aztán a világ egyik legnépszerűbb gyerekkönyvvé vált.A szóban forgó könyv a Green Eggs and Ham, amely valóban mindössze ötven szó felhasználásával készült azonban több mint 200 millió példányban kelt. Emellett Dr. Seuss egy olyan tapasztalattal is gazdagabb lett, ami később is hasznára vált. 

greeneggs1_1.png

Hiszen saját bőrén tapasztalhatta meg, hogy hogy az erőforrások szűkössége nem feltétlenül jelentenek leküzdhetetlen akadályt. Mivel a korlátozott ösztönzik a kreativitást, ezáltal jobb megoldást eredményezhetnek. De Seuss esete nem az egyetlen, amely bizonyítja: a lehetőségek szűkössége, a személyes korlátaink leküzdhetőek, ha másképp tekintünk rájuk.

Itt van rögtön Tommy Edison filmkritikus példája, aki gyakran bosszankodott azon, hogy a filmek kulcsjeleneteit olyan vizuális nyelven alkották meg, melyet nem tudott értelmezni. Ugyanis Edison látóideg rendellenességgel született és egyáltalán nem lát. A frusztrációja pedig arra sarkalta, hogy ezt a problémát bemutassa, hanghatások alapján elemezzen filmeket és ezeket megossza másokkal is saját Youtube csatornáján. Edison filmkritikáival  pedig nemcsak ismertséget, hanem elismertséget is szerzett magának.

te.png

Az erőforrások és eszközök soha nem korlátlanok, mindig vannak akadályozó tényezők. Lehet ezen keseregni, azonban ettől nem változik semmi. Épp ezért a kérdés mindig az, hogyan tudod a hátrányt az előnyödre fordítani, a gyengeségnek tűnő tulajdonságaidat erősségé formálni. Tommy Edison úgy lett elismert filmkritikus, hogy soha egyetlen filmet sem látott. Dr. Seussnek mindössze 50 szó jutott. Korlátok mindig vannak, a körülmények soha nem ideálisak, de hogy mit hozunk ki belőle rajtunk múlik.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Personal Branding közösségéhez. Klikk ide!

Mutass többet
Énmárka, személyes márka, personal brand. Ezek a kifejezések ma már sokaknak ismerősen csengenek. De mit jelent ez a fogalom? Milyen szerepe van a karrierünkben? Milyen eredményeket és sikereket hozhat? Milyen eszközök állnak a rendelkezésünkre? Egyáltalán, hogyan fogjunk hozzá?
Megrendelem
süti beállítások módosítása