A legjobb ajándék

Közeleg a karácsony, egyre több időt töltünk azzal, hogy megtaláljuk a tökéletes ajándékot. Szeretnél biztosra menni? Akkor fontold meg Adam Grant tanácsát!

karacsony_3.png

Amikor 2003 őszén Adam Grant  - az Adni és kapni valamint az Eredetik nagysikerű könyvek szerzője – még doktorandusz hallgatóként egyik órai feladatán dolgozott, még csak nem is sejtette, hogy a tökéletes ajándék nyomára bukkan. A feladat nem volt túl bonyolult. Ugyanis Grant-nek és csoporttársainak a közeli ismerőseiktől – barátoktól, családtagoktól és kollégáktól - kellett olyan történeteket összegyűjteniük magukról, amikor a legjobb formájukat hozták.

A feladat igen tanulságos volt, de Grant kissé kiegyensúlyozatlannak érezte a visszajelzéseket. Ezért tovább gondolta a feladatot és egy kis idő elteltével arra kérte az ismerőseit, osszák meg vele azokat a történeteket is, amikor a legrosszabb formájában volt. Ahogy Grant erre visszaemlékezik: "Rettenetes élmény volt... de ugyanolyan értékes, mint a pozitív visszajelzések.”

karacsony.png

Grant rengeteget tanult ezekből a történetekből magáról. De némileg kiegyensúlyozatlannak érzékelte a szituációt. Ahogy telt az idő, egyre inkább megerősődött benne az érzés, hogy valamilyen módon viszonoznia kellene ismerősei fáradozását. Ezért úgy döntött, hogy a karácsonyi szünetet levélírással tölti és a számára legfontosabb száz ismerősének megírja, mit értékel és tisztel bennük a leginkább. 

"Ez az egyik legfontosabb dolog, amit valaha tettem... Magamról is tanultam, hiszen a két leggyakoribb érték, ami szerepelt a levelemben a nagylelkűség és az eredetiség volt. Visszatekintve, egy hét alatt száz levelet megírni talán egy kissé túlzás volt. De itt az ünnepi szezon, mi lenne, ha mindannyian kiválasztanánk tíz embert és megírnánk nekik, mit értékelünk bennük?”

Grant tanácsát pedig nem érdemes figyelmen kívül hagynod, akkor különösen nem, ha vezető is vagy. A feladat ugyanis nemcsak levélírásra ösztönözte Grant-et, hanem egy kutatáshoz is ötletet adott. Francesca Ginoval közös kutatásában a vezetői visszajelzések hatását vizsgálták. Úgy találták, hogy még egy apró gesztus, a vezető pozitív visszajelzése, őszinte személyes köszönete akár 50 százalékkal is növelheti a munkatársak produktivitását. 

karacsony_2.png

A hatékonyság növelése egy dolog, de ennél is fontosabb, hogy egy olyan személyes üzenet, mely a címzett legértékesebb tulajdonságait taglalja, növeli a másik önértékelését és magabiztosságát. Ahogy Grant írja: "A köszönet szép dolog; de ha részletesen megismerteted a másikkal, hogy miben a legjobb, mi az amiben egyedülálló, az rengeteget jelent számára és különösen emlékezetes gesztus.”  

Ezzel a gesztussal ráadásul magadat is megajándékozod, hiszen - mint ahogy Grant - valami újat tanulhatsz magadról is. Az élményt pedig azzal is fokozhatod, ha mindezt nem elektronikus levélben, hanem egy kézzel írt lapon küldöd el. A végére pedig már csak egyetlen kérdés maradt: ki az a tíz ember, akinek levelet írsz karácsonyra?

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Personal Branding közösségéhez. Klikk ide! 

Mutass többet
Énmárka, személyes márka, personal brand. Ezek a kifejezések ma már sokaknak ismerősen csengenek. De mit jelent ez a fogalom? Milyen szerepe van a karrierünkben? Milyen eredményeket és sikereket hozhat? Milyen eszközök állnak a rendelkezésünkre? Egyáltalán, hogyan fogjunk hozzá?
Megrendelem
süti beállítások módosítása