Kapcsolatépítés rendhagyó időkben

Mit tehetünk azért, hogy a kapcsolati hálónkat ne szagassa szét a fizikai távolságtartás szükségessége?

e_nma_rka_2.png

Vannak született kapcsolatépítők és vannak, akiknek nehezebben megy a kapcsolatok kialakítása és ápolása. Akármelyik csoportba is tartozol a spontán találkozások vagy éppen a tudatosan választott kapcsolatépítő események lehetőségeinek szűkülése megnehezíti a dolgodat. Azonban, a nehézségekkel együtt sem kell a fizikai távolságtartásnak elszigeteltséget jelentenie. Nézzük, hogyan sződd a kapcsolati hálód ezekben a rendkívüli időkben!

Csinálj belőle rendszert!

A hatékony networking nem egyetlen akció, hanem folyamat. Éppen ezért nem egyetlen grandiózus eseményként, hanem sokkal inkább apróbb, mindennapi lépések sorozataként érdemes erre gondolni. Ha csak egyetlen egy embert felhívsz, egyetlen üzenetet vagy e-mailt írsz naponta, akkor már rengeteg tettél azért, hogy elmélyítsd a kapcsolataidat.

Nem a sokaságon kell, hogy legyen a hangsúly, hanem a minőségen és a rendszerességen. Ez utóbbi miatt most különösen fontos külön időt beütemezned a naptáradban a kapcsolatépítésre. Még akkor is, ha erre csupán napi tíz percet tudsz szánni. Lehet, hogy ez elsőre furcsának tűnik, de ez nagymértékben megnöveli a valószínűségét annak, hogy a tervekből valóság legyen.

Nem kell, hogy oka legyen!

Nekem nem megy a kapcsolatépítés. Ha van kérdésem vagy valami konkrét ügy, akkor bárkit felhívok, de csak úgy nem szeretek senkit megkeresni.” Ezeket a mondatokat gyakran hallom az ügyfeleimtől azzal együtt is, hogy tisztában vannak vele: nem szerencsés csak akkor keresni az ismerőseiket, amikor a segítségükre van szükségük. Mint ahogy az sem meglepő, hogy az őszinte érdeklődés, egy kedves gesztus mindenkinek jól esik, különösen válságos időszakokban.

A kedves gesztusainkat azonban hiba lenne csak magánéletünk szereplői számára tartogatnunk.  A kapni jó, de adni még jobb tétel igazsága munkahelyi környezetben is megállja a helyét. Ugyanis Adam Grant és munkatársainak vizsgálatai igazolták, hogy amikor a munkahelyünkön pozitív hatással vagyunk másokra, kompetensebbnek érezzük magunkat, ráadásul a magánszféránkban is energikusabbak leszünk. Már csak emiatt is érdemes kedves gesztusokkal élni a munkahelyi és üzleti kapcsolatainkban is.

Kombinálj! 

A digitális világ rengeteg eszközt kínál a kapcsolattartásra. A legkülönfélébb üzenetküldő alkalmazásoknak, a videóhívás lehetőségét kínáló platformoknak se szeri, se száma. Az is igaz, hogy ezeket viszonylag kevesen használják kreatívan, pedig a régi formák és új technológiák ötvözése lehetőséget ad a személyiségedhez illő kommunikációs forma kialakítására.

Egy kis leleményességgel és némi szervező munkával online is lehet együtt kávézni, ebédelni vagy éppen két ismerősödet bemutatni egymásnak. Mint ahogy személyessé és egyedivé teheted a kommunikációdat akár úgy is, ha kézzel írt üzenetedet, beszkennelve küldöd el (így a postára sem kell elmenned). A lényeg: használd kreatívan ezeket a platformokat, ne félj újítani és kísérletezni!

Válogass!

Annak többé, kevésbé mindenki tudatában van, hogy a nem-verbális jelzések, mennyire fontosak a személyes kommunikációban. Egy mosoly, fokozhatja az elfogadottság érzését, egy kézfogás megnövelheti az együttműködési hajlandóságot, és ha halljuk a másik hangját az legömbölyítheti a konfliktusok élét. Ráadásul, ezek a nem-verbális gesztusok a kommunikációs félreértéseket is megelőzhetik.

Azonban, pont ezek a nem-verbális gesztusok vesznek el a szöveges, online kommunikációs eszközök egy részénél. Ezért, ha fontos a tényleges megértés és kapcsolódás, akkor inkább a telefont vagy a videóhívást válaszd. Hiszen ezekkel a megoldásokkal a nem verbális gesztusok némelyike is megmarad ez pedig nemcsak a kommunikáció hatékonyságát növeli, hanem a kapcsolódás minőségére is pozitív hatással vannak.

Ébreszd fel az alvó kapcsolataidat!

Gyanítom, hogy a legközelebbi barátaiddal, családtagjaiddal és legkedvesebb kollégáiddal a kapcsolattartás formáit és rutinjait már kialakítottátok. De emellett, nem feledkezz meg a távolabbi ismerőseidről és alvó kapcsolataidról  se. Hiszen szunnyadó kapcsolataink felélesztése számos előnnyel járhat, jobb megoldásokhoz, hasznosabb referenciákhoz, értékesebb segítséghez juthatunk általuk.

Az újrakapcsolódás nemcsak hasznos, hanem örömteli is. Egy kutatás szerint, bár sokan szoronganak attól, hogy milyen lesz jó néhány év után újra felvenni a kapcsolatot egy régi ismerőssel, ám végül 90 százalékuk utólag úgy nyilatkozott, hogy örömteli volt. Nincs jobb idő, mint most, hogy újra kapcsolatba lépj régi ismerőseiddel. Ha pedig nem tudod hogyan fogj hozzá, íme egy lehetőség: most olvastam egy cikket, ami a régi kapcsolatok fontosságára is felhívja a figyelmet és eszembe juttatott téged.  

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Personal Branding közösségéhez. Klikk ide!

Mutass többet
Énmárka, személyes márka, personal brand. Ezek a kifejezések ma már sokaknak ismerősen csengenek. De mit jelent ez a fogalom? Milyen szerepe van a karrierünkben? Milyen eredményeket és sikereket hozhat? Milyen eszközök állnak a rendelkezésünkre? Egyáltalán, hogyan fogjunk hozzá?
Megrendelem
süti beállítások módosítása