Még ne edd meg a pillecukrot!

A siker varázsképletét még nem sikerült megalkotni, de abban egyetértés van, az érzelmi intelligencia része kell, hogy legyen az egyenletnek. De vajon mi az érzelmi intelligencia? Hogyan lehet fejleszteni? És mi köze  ehhez a pillecukornak? 

personal_branding.png

Az érzelmi intelligencia manapság amolyan varázsszóvá vált pedig ez nem is olyan régi kifejezés. A fogalom alig hat évtizeddel ezelőtt bukkant fel először Michael Beldoch egyik  tanulmányában. Bár ahhoz, hogy a közbeszéd tárgyává váljon több mint 30 évet kellett válni. A fogalom széleskörben ismertté válásában pedig elvitathatatlan szerepe volt Daniel Golemannak. Pontosabban, azóta már alapműnek tekinthető könyvének. 

A magyarul  Érzelmi intelligencia címen  megjelent könyvben, Goleman összefoglalta az érzelmi intelligencia kutatásának addigi eredményeit valamint rávilágított az érzelmi intelligencia és az egyéni sikeresség összefüggéseire is. Golemen állítása az volt,  hogy az egyén sikerességében négyszer akkora szerepet játszik az érzelmi intelligencia, mint az IQ. 

szemelyes_marka_2.png

De mi is az az érzelmi intelligencia? A közgondolkodás azt tekinti magas érzelmi intelligenciával rendelkezőnek, aki képes az indulatait megfelelően kezelni és jól kijön másokkal. De ez ennél jóval összetettebb fogalom: azt is jelenti, hogy tudatában vagyunk a saját érzéseinek, és ezeket kezelni is tudjuk, képesek vagyunk saját magunkat motiválni, mások érzésit észlelni é és átérezni, valamint képesek vagyunk emberi kapcsolataink irányítására. 

A késleltetett jutalom elve

Goleman könyvében gyakran hivatkozik az érzelmi intelligencia tesztelésének példájaként, stanfordi pszichológus kollégája, Walter Mischel mára már legendássá vált kísérletére, a pillecukor tesztre. Mischel ugyanis elsők között bizonyította, hogy ezek a személyiségjegyek mélyen gyökereznek bennünk és felnőtt életünkben is ugyanezeket a vonásokat visszük tovább, a munkában és a magánéletben egyaránt.

Mischel egyszerű, de annál zseniálisabb kísérletében a gyerekek kaptak egy szem pillecukrot, majd választás elé állították őket: a cukrot azonnal megeszik, vagy várnak 15 percet és később kettőt kapnak. Azonban, ezzel még nem ért véget a kísérlet. Mischel és kollégái a résztvevőket másfél évtizeddel később megkeresték a vizsgálat résztvevőit, hogy kiderítsék hogyan alakult az életük. 

Azok a gyerekek, akik kivártak kiegyensúlyozottabb felnőtté váltak. Nagyobb volt a kitartásuk, az önuralmuk és önbizalmuk, valamint a frusztrációt is jobban elviselték, emellett magasabb szintű szociális kompetenciákkal rendelkeztek. Akik azonnal megették a cukorkájukat, azokat más tulajdonságok jellemeztek. Épp úgy, mint kisgyerekként a pillanatnyi örömökért, feláldozták a hosszú távú céljaikat, kevésbé tudtak az igazán fontos dolgokra összpontosítani és a stresszkezelésben sem jeleskedtek.

Irány a könyvespolc!

A pillecukor teszt eredményei rámutatnak arra, hogy az érzelmi intelligencia mennyire meghatározó és az egyes emberek közötti egyéni eltérések már igen korán kimutathatóak. Azonban ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy az érzelmi intelligencia ne lenne fejleszthető. Amit az is bizonyít, hogy Goleman könyvének megjelenése óta egy egész iparág épült az érzelmi intelligencia fejlesztésére.  De képzések, tréningek nélkül is fejleszthetjük ezt a képességünket, ha tudatosan odafigyelünk másokra, beleéljük magunkat a többiek helyzetébe vagy éppen olvasunk. 

Persze, az sem mindegy, hogy mi az a könyv, amit leemelünk a polcunkról. David Kidd és Emanuele Castano pszichológusok,  kutatási eredményeik alapján azt ajánlják, hogy elsősorban a szépirodalmi művek segítik az érzelmi intelligencia fejlesztését. Ugyanis közvetlen, pozitív kapcsolatot találtak a szépirodalmi olvasottság és mások érzelmeinek felismerése, értelmezési  képessége között. Ezekkel a képességekkel erősebb összefüggést mutatott a szépirodalmi műveltség, mint akár a vizsgálatban résztvevők iskolai végzettsége, életkora vagy a neme. 

enmarka_1.png

Bár Kidd és Castano azt állítja, hogy a szépirodalmi művek olvasása segíti mások megértését és így az érzelmi intelligencia szintünk is emelkedhet, azonban bizonyosságot csak a gyakorlati alkalmazás nyújthat. Adj egy esélyt és gondold át, hogy melyik könyvet emeled le legközelebb a polcról!

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Personal Branding közösségéhez.Klikk ide!

Képek: Tatsuya Tanaka

Mutass többet
Énmárka, személyes márka, personal brand. Ezek a kifejezések ma már sokaknak ismerősen csengenek. De mit jelent ez a fogalom? Milyen szerepe van a karrierünkben? Milyen eredményeket és sikereket hozhat? Milyen eszközök állnak a rendelkezésünkre? Egyáltalán, hogyan fogjunk hozzá?
Megrendelem
süti beállítások módosítása