A sebezhetőség kétélű fegyver

Légy önmagad! Vállald a sebezhetőséged! Megfontolandó tanácsok, de nem árt néhány más szempontra is odafigyelni.

3_9.png

Amikor Mohamed el-Eriant felkérték, hogy a globális gazdaság helyzetéről tartson előadást, még nem sejtette mire vállalkozik. Ez csak közvetlenül a színpadra lépése előtt derült ki, amikor a szervezők figyelmeztették, hogy a közönség soraiban ülő üzletemberek nem a figyelmükről híresek, ráadásul már az előadást megelőző fogadáson elfogyasztottak néhány pohárkával és ha ez még nem elég: egy előző esemény alkalmával az egyik előadót megdobálták étellel.

A szervezők beszámolójától sokkolódott el-Eriannak, mindössze néhány perce maradt, hogy feldolgozza az elhangzott információkat, amikor pedig színpadra lépett, valami szokatlant tett. Azt mondta: "félek." Majd azt is elmondta nekik, miért: „Úgy hallottam, hogy az Önök figyelmét nem lehet sokáig lekötni és nem túl érdeklődőek. Ráadásul, arra a csibészségre is képesek, hogy zsemlével dobálják meg az előadót. Ezért tájékoztatom Önöket, készen állok arra, hogy az egyik közeli asztalt pajzsként használjam. "

4_9.png

Majd felkészítette őket arra, hogy 62 diából álló előadásával álomba fogja ringatni őket. A közönség nevetett, a jég megtört. El-Erian egy remek 30 perces előadást tartott, az üzletemberek pedig feszült figyelemmel hallgatták végig. Sőt, az előadást követően több mint 20 percig bombázták a közgazdászt jobbnál, jobb kérdésekkel. Azzal, hogy El-Erian önazonosan kommunikált, hajlandó volt sebezhetővé tenni magát, kivívta mások tiszteletét, a közönség szimpátiáját.

Mohamed el-Erian tapasztalai egybevágnak a kutatási eredményekkel is. A sebezhetőség vállalása elősegíti az emberek közötti kapcsolódást. Az önazonos viselkedés pedig jótékony hatással van a teljesítményünkre és a motivációs szintünkre is. Azonban a szomorú igazság az, hogy a sebezhetőség vállalása és a gyengeségek beismerése balul is elsülhet. A pozitív kimenet sokkal valószínűbb azok számára, akik magas státusszal rendelkeznek.

2_11.png

Amikor egy sztárfellépő megbízhatatlan memóriájával viccelődik - vagy egyáltalán viccelődik, mint ahogy azt el-Erian tette - az igen hatásos lehet. Amikor egy kezdő gyakornok teszi ezt, például egy állásinterjún, akkor ez akár állásajánlatába is kerülhet. Emellett a kutatások is alátámasztják, hogy a sebezhetőség vállalása vagy éppen  az önirónia más megítélés alá esik a férfiak és a nők esetében. A férfi vezetőknél inkább a rátermettség bizonyítéka, addig a nők esetében az alkalmasság megkérdőjelezéséhez vezethet.

El-Erian azt is megértette, hogy a legjobb benyomást keltő emberek célja nem mások lenyűgözése. Hanem arra koncentrálnak, hogy kapcsolatba lépjenek másokkal. Bár azzal, hogy elismerte, megijedt, kiszolgáltatottá tette magát. De ezzel együtt azt is megmutatta, hogy törődik azzal, a közönség mit gondol róla, és megérti perspektívájukat. Egész röviden fogalmazva: empatikus volt a hallgatóságával.

1_10.png

Az érzelmeid és félelmeid megosztása hozzájárulhat a hitelességedhez, de ha figyelmen kívül hagyod azt, hogy másokra milyen hatással lehet ez, akkor az ellenkező hatást érheted el. Éppen ezért érdemes átgondolnod, hogy a megjegyzésed vajon milyen hatással lehet az éppen aktuális hallgatóságra. Az empátia nélküli hitelesség önző és tapintatlan. Természetesen az ideális az, ha hűek maradunk az értékeinkhez, de ezen értékek egyikének a másokkal való törődésnek kellene lennie.

Általában az őszinteség a legjobb politika. Az önazonosság és a sebezhetőség vállalása rendkívül fontos, ha hitelességre törekszel. Azonban megfontolandó, hogy mikor, hol, hogyan teszed ezt. A személyiségünk ezerarcú, nem feltétlenül kell minden pillanatban a teljességében megosztani. Elegendő a legjobb verziód megmutatni, így egyszerre lehetsz önazonos és professzionális.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Personal Branding közösségéhez.Klikk ide!

Mutass többet
Énmárka, személyes márka, personal brand. Ezek a kifejezések ma már sokaknak ismerősen csengenek. De mit jelent ez a fogalom? Milyen szerepe van a karrierünkben? Milyen eredményeket és sikereket hozhat? Milyen eszközök állnak a rendelkezésünkre? Egyáltalán, hogyan fogjunk hozzá?
Megrendelem
süti beállítások módosítása