Tippek videóhíváshoz

Bár egy videóhívás bonyolítása nem egy ördöngösség azonban van néhány dolog amire érdemes odafigyelned a professzionális benyomás érdekében.

enmarka_27.png

Az emberi kommunikáció legtermészetesebb formája a személyes beszélgetés. A jelenlegi helyzetben azonban egyre inkább hozzá kell szoknunk, hogy a szakmai és személyes kapcsolattartás csatornájává a videóhívások válnak. Ennek számos előnye van, hiszen sokkal közelebb áll a személyes beszélgetésekhez, mint például egy telefonhívás. De a hasonlóság megtévesztő, hiszen némi felkészülés és odafigyelés szükséges ahhoz, hogy az összbenyomás természetes és professzionális legyen. A kellemetlenségek és a nem kívánatos mellékhatások elkerülése érdekében, összegyűjtöttem azokat a praktikákat, melyeket több éve alkalmazok ezekben a helyzetekben a professzionálisabb összhatás érdekében. 


Állítsd a fejedhez!

A számítógépedet úgy helyezd el, hogy a monitor teteje néhány centivel magasabban legyen, mint a fejed búbja. Ha nem így teszel, akkor könnyen előfordulhat, hogy a másik fél csak az orrodtól lefelé lát vagy éppen nem túl előnyös szögből, alulnézetből látja a fejedet. A helyzetet elkerülheted néhány vastagabb könyv használatával, ha éppen nincs a háznál erre alkalmas az asztalra helyezhető állvány. Emellett a monitor szögét is érdemes beállítani még az aktuális hívás előtt, ha nem szeretnéd, hogy a partnered tengeri betegségre emlékeztető tünetektől szenvedjen a hívás első perceiben.

Legyen világosság!

A legtöbb lakásban a legerősebb fényforrás felülről, lefelé világít. Ez videóhívás esetén nem a legelőnyösebb, mivel árnyékolja a szemedet. Ha nem különösebb vágyad, hogy egy pandához legyél hasonlatos, akkor a felsővilágítás helyett inkább használj egy asztali lámpát, a laptopod mögé állítva. Magad elé az asztalra pedig tegyél egy fehér lapot úgy, hogy ne látszódjon. Ezzel a két apró mozzanattal sokat javíthatsz a megjelenéseden.


Ne légy kentaur!

Még akkor is, ha csak az arcod és a vállaid látszódnak a másik monitorán,  soha nem tudhatod mikor kell felállnod valamilyen okból kifolyólag. Éppen ezért nem érdemes kentaurnak öltöznöd, ehelyett inkább a nem látható testrészeiden is professzionális öltözéket érdemes viselned. Ez már csak azért is megfontolandó, mivel az öltözetünk nemcsak a külvilágra van hatással, hanem akár még a teljesítményünket is befolyásolhatja.

Nézz a hátad mögé is!

Ha már előtted és rajtad minden rendben van, itt az idő, hogy a hátad mögé is nézz néhány pillanatra. Azt nem is kell talán hosszan magyaráznom, hogy a bevetetlen ágy, a rendetlenség vagy az ott felejtett ruhaszárító nem a professzionális összhatást erősíti. Még ha nem is tesz megjegyzést erre a partnered akkor is biztos lehetsz abban, hogy hosszú ideig emlékezni fog a látványra.

Készülj fel!

A jegyzetek fontosak azonban amikor ezeket nézed - akár elektronikusak, akár papíralapúak - a másik számára úgy tűnhet, mintha nem rá figyelnél. Épp ezért egy videóhívás esetében az alaposabb felkészülés a kívánatos, hogy minél kevesebbszer kelljen a jegyzeteidre pillantanod. És még egy apróság: érdemes a mikrofonod elnémítanod, amíg a másik fél beszél. Ez az apró mozdulat számos kellemetlen pillanattól menthet meg. Ráadásul, egész biztos, hogy így nem fogsz a másik szavába sem vágni, hiszen először vissza kell kapcsolnod a mikrofonod.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Personal Branding közösségéhez. Klikk ide!

Mutass többet
Énmárka, személyes márka, personal brand. Ezek a kifejezések ma már sokaknak ismerősen csengenek. De mit jelent ez a fogalom? Milyen szerepe van a karrierünkben? Milyen eredményeket és sikereket hozhat? Milyen eszközök állnak a rendelkezésünkre? Egyáltalán, hogyan fogjunk hozzá?
Megrendelem
süti beállítások módosítása