A hazugság nyelve

A hazug embert hamarabb utolérik, mint a sánta kutyát - tartja a mondás. Azonban, a valóságban, nem vagyunk túl jók a hazugság felismerésében. 

enmarka_20.png

Noah Zandan kommunikációkutató vizsgálatai szerint szerint meglepően sok hazugságnak vagyunk fültanúi nap, mint nap. Zandan becslése szerint ez valahol 10 és 200 közötti hazugságot jelent napi szinten. Ennél már csak az a megdöbbentőbb, hogy mennyire rosszak vagyunk a hazugság felismerésében. Sajnos a valóságban a hazug orra nem nő meg úgy, mint Pinokkiónak a mesében.

Ráadásul a közhiedelemmel ellentétben a fizikai jelek, mint amilyen az orrvakarás vagy a cikázó tekintet nem tekinthetőek árulkodó jeleknek. Ezért jobban tesszük, ha inkább a nyelvhasználatra figyelünk, hiszen ezáltal nagyobb valószínűséggel leplezhetjük le a hazugságot. Persze csak akkor, ha tudjuk mire figyeljünk. Noah Zandan ajánlásai szerint négy dolgot érdemes szemügyre vennünk, ha hazugságot gyanítunk.

1_7.png

1. Mennyire személyes vagy személytelen a nyelvhasználat?  

Hazugság esetén mintegy önkéntelenül is igyekszünk távolságot tartani az adott szituációtól, az elhangzottt vagy leírt szavaktól. Ezért amikor valaki nem mond igazat, akkor kevesebbet utal magára és többet ír vagy beszél másokról azért, hogy eltávolítsa magát a hazugságtól.

2. Mennyire pozitív vagy negatív a tartalom?

Zandan kutatásai szerint, hazugságra gyanakodhatunk, ha a másik fél negatívan fogalmaz, mivel ez a bűntudat megnyílvánulás lehet. Persze a negatív felhang önmagában még nem feltétlenül utal hazugságra, de ha emellett a másik fél a saját személyére utaló névmásokat is kerüli (én, engem, enyém, stb.), akkor feltétlezhetjük ezt.

3_4.png

3. Egyszerű vagy bonyolult?

A hazugság különösen nagy koncentrációt igényel, ugyanis a háttérben az agyunk folyamatosan kalkulál azzal, hogy a másik mennyit tudhat és mennyire vagyunk összhangban a korábban elhangzottakkal. A helyzet folyamatos megítélése és minősítése pedig igen csak komplex folyamat. Ez okozza azt, hogy a hazugságok nyelvezete egyszerűbb  kifejezésekből, leírásokból tevődik össze. Ahogy Bill Clinton egykori amerikai elnök elhíresült állítása jól példázza ezt "Nem volt szexuális kapcsolatom azzal a nővel" .

4. Milyenek a mondatszerkezetek?

Míg hazugság esetén hajlunk az egyszerűbb kifejezések használatára, mindeközben a mondatszerkezetek árulkodóan bonyolultakká válnak. A bonyolult körmondatokban pedig konkrétumnak tűnő részletek kerülnek, hogy alátámasszák a hazugságot. Példaként ismét egy egykori amerikai elnök szavait ídézem: "Kategórikusan kijelenthetem, hogy ez a nyomozás azt mutatja, sem egyetlen fehér házi alkalmazott, sem más, aki jelenleg a kormány alkalmazásában áll, nem vett részt ebben a bizarr incidensben." 

4_5.png

Persze a naponta elhangzó hazugságok többsége ártalmatlan, apróság. De ezzel együtt is érdemes tisztában lenni az árulkodó jelekkel, mint a személytelen és negatív nyelvhasználat, a túlontúl egyszerű magyarázatok valamint a nyakatekert körmondatok. Hiszen ezzel számos kellemetlenségtől megkímélhetjük magunkat.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Personal Branding közösségéhez. Klikk ide!
Mutass többet
Énmárka, személyes márka, personal brand. Ezek a kifejezések ma már sokaknak ismerősen csengenek. De mit jelent ez a fogalom? Milyen szerepe van a karrierünkben? Milyen eredményeket és sikereket hozhat? Milyen eszközök állnak a rendelkezésünkre? Egyáltalán, hogyan fogjunk hozzá?
Megrendelem
süti beállítások módosítása