Segítség másolnak!

Több mint bosszantó, amikor ellopják az ötleteidet,  szövegeidet vagy éppen lemásolják a termékedet. A kérdés az, hogy mit tegyél ilyen esetekben.

szemelyes.png

"Az éretlen költők utánoznak, az érett költők lopnak, a rossz költők elcsúfítják, amit elvesznek, míg a jók valami jobbat csinálnak belőle, vagy legalább valami különbözőt." - írta T.S. Eliot a múlt században. A helyzet azóta sem sokat változott, Eliot szavai ma is érvényesek és nem csak a költők esetében. Éppen ezért nem egy lényegtelen dolog, hogy milyen lépéseket érdemes tenned ilyen esetekben. Nézzük, melyek a megfelelő nyitólépések ilyen esetekben!

Próbálj meg lehiggadni!

Bosszantó, ha másolnak, jogosak az indulataid, de ez egyáltalán nem segíti a tisztánlátást pedig erre szükséged lesz. Puffogd ki magad, add ki magadból a feszültséged vagy gondolj arra, amit sokan tanácsolnak: csak azokat másolják, akik arra a érdemesek. Teljesen mindegy, hogy milyen módszerrel, de próbál meg visszanyerni a nyugalmad.

A higgadtságodra van a legnagyobb szükség ilyenkor. Ugyanis, az is előfordulhat, hogy szó sincs másolásról, előfordulhatnak véletlen egybeesések. Ráadásul, ha hirtelen felindultságodban – érvényes végzés nélkül – megvádolsz valakit azzal, hogy lop, akkor a másik fél jogi lépéseket tehet ellened. Ha mindenképp meg akarod vádolni, akkor fordulj ügyvédhez és tedd meg a megfelelő jogi lépéseket. De ezt a lépést alaposan fontold meg, hiszen az esetek többségében nem éri meg ezt az utat választani.

Vissza a jövőbe!

Coco Chanel szerint, ha eredeti akarsz lenni, készülj fel arra, hogy másolni fognak. Ez az a  tanács, amit mindenképp érdemes megfogadni. Ha eddig még nem tetted volna, fordulj szakértőhöz és kérd ki a véleményét arról, milyen lehetőségeid vannak. De ne csak az adott helyzetről faggasd ki, hanem arról is: milyen megelőző lépéseket tehetsz azért, hogy a jövőben jogilag védve legyél. Ez ügyben semmiképp se hagyatkozz az internetesen fórumok vagy csoportok okosságaira, hanem szakemberre hallgass. Tudom ez pénzbe kerül, de hidd el megéri egy konzultáció díját befektetni ebbe.

Tartsd meg a saját tempód!

Van, aki azzal intézi el az ilyen eseteket, hogy nem baj még "százezer ötletem van, legfeljebb előrébb sorolom  a megvalósításukat". Ez nagyvonalú és elegáns hozzáállás, de nem biztos, hogy megéri ezt választani. Az erőltetett menet ugyanis igen rizikós stratégia. Ne hagyd, hogy bárki eltérítsen a saját eddig sikeres stratégiádtól. A lényeg: ne kapkodj össze-vissza, folytasd úgy, ahogy eddig tetted, a saját céljaidnak és terveidnek megfelelő ritmusban.

A fontos dolgokra koncentrálj!

Végül, de nem utolsó sorban: a másolók helyett inkább a márkád és a közösséged építésére fókuszálj, mint ahogy azt az Ikea is tette. Történt ugyanis, hogy a Balenciaga egyik kollekciójában szereplő táska kísértetiesen hasonlított a svéd cég ikonikus, kék szatyrára. Az Ikea ahelyett, hogy a színfalak mögött intézte volna el a dolgot és hosszas jogi csatározásba kezdett volna, inkább a nyilvánosságot választotta. Egy igen ötletes és vicces kampány keretében magyarázta el saját Frakta táskájának versenyelőnyeit. A többit pedig saját követőire és az internet népére bízta. A lényeg, hogy ilyenkor se feledkezz meg a követőidről és a közösségedről, hiszen ők a legfontosabbak.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Personal Branding közösségéhez. Klikk ide!

Képek: Gosia Herba.

Mutass többet
Énmárka, személyes márka, personal brand. Ezek a kifejezések ma már sokaknak ismerősen csengenek. De mit jelent ez a fogalom? Milyen szerepe van a karrierünkben? Milyen eredményeket és sikereket hozhat? Milyen eszközök állnak a rendelkezésünkre? Egyáltalán, hogyan fogjunk hozzá?
Megrendelem