Az omahai bölcs tanácsa

A sokak által csak az omahai bölcsként emlegetett Warren Buffett, 11 évesen kezdte befektetői pályafutását. Saját bevallása szerint sikereinek legfontosabb tényezője az, hogy csak az igazán lényeges ügyekre fókuszál.

enmarka_3.png

Warren Buffett a világ harmadik leggazdagabb embere, és sokan őt tartják a világ valaha élt legnagyobb befektetőjének. Buffett saját bevallása szerint a sikeresség kulcsa a lényeges és lényegtelen dolgok elkülönítése.  Ennek szellemében Buffet a napja nagyobb részét olvasással és gondolkodással tölti, a naptárát nem zsúfolja tele, nincs számítógép sem az irodájában, amit csak lehet delegál és nem használ ki minden szembe jövő lehetőséget. 

Összességében: úgy rendez el mindent maga körül, hogy semmi se vonhassa el a figyelmét az igazán lényeges dolgokról. A kérdés persze az, hogyan tehetünk szert lézerfókuszra? Például úgy, hogy követjük Buffett tanácsát, amit Mike Flint is megfogadott.  

personal_brand_2.png

És, hogy ki is az a Mike Flint? Mike Flint, Buffett magánpilótája volt tíz éven keresztül. Flint egyébként Buffett előtt négy amerikai elnököt is szolgált, tehát elég impozáns karriert tudhatott magáénak. Mégis úgy érezte, vannak még benne tartalékok, megvalósításra váró tervek. 

Egy nap Buffett odafordult Flinthez és félig viccesen megjegyezte: "Az a tény, hogy még mindig nekem dolgozol, azt mutatja, hogy nem végzem jól a munkámat. A saját céljaidat kellene megvalósítanod.” Flint pedig kapott az alkalmon és főnöke segítségét kérte. Buffett azt tanácsolta, hogy készítsen egy 25 tételes listát a legfontosabb magánéleti és szakmai céljairól.

szemelyes_marka_2.png

Flint elkészítette a listát, jöhetett a következő lépés. Ugyanis Buffett a lista felülvizsgálatát kérte. A 25 tételből ki kellett választania az 5 legfontosabbat. Ez már közel sem volt egyszerű feladat, hiszen a listán minden fontos volt (végül is ezért írta le őket). Így Flintnek már két listája volt. Ekkor Buffett azt javasolta, hogy az ötös lista megvalósításához Flint készítsen terveket és ha esetleg elakadna, forduljon hozzá bizalommal. A másik hússzal pedig egyáltalán ne foglalkozzon, semmilyen körülmények között sem. 

Warren Buffett tanácsa egyszerűségében is nagyszerű. Hiszen a napi teendőink gyakran elterelik a figyelmünket a prioritásokról. Ráadásul, ki ne akarna minél több dolgot megvalósítani. De ha 25 felé figyelünk, ha hagyjuk magunkat szétaprozódni, akkor csak lassan vagy egyáltalán nem fogunk a cél felé haladni. Tehát, nincs más dolgunk, mint összeírni a céljainkat, kijelölni a legfontosabbakat, majd azokra koncentrálni és mindent megtenni a megvalósításukért.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Personal Branding közösségéhez. Klikk ide!

Mutass többet
Énmárka, személyes márka, personal brand. Ezek a kifejezések ma már sokaknak ismerősen csengenek. De mit jelent ez a fogalom? Milyen szerepe van a karrierünkben? Milyen eredményeket és sikereket hozhat? Milyen eszközök állnak a rendelkezésünkre? Egyáltalán, hogyan fogjunk hozzá?
Megrendelem
süti beállítások módosítása