Mesélj jobban!

Egy jó történet mindent visz. De mi kell ahhoz, hogy jó történeteket, jól meséljünk el? 5 tipp ahhoz, hogy megtaláld a történeteidet és jobban meséld el őket.

enmarka.png

Ahogy Tom Peters – a personal branding atyja – is megállapította:

 A márka egy történet…első a történet, második a márka

És valóban egy jó sztori rendkívül magával ragadó. Számtalan történettel találkozunk nap, mint nap. Történetek, amelyek tanítanak, elgondolkoztatnak, inspirálnak vagy éppen eladnak egy ötletet. Ennek ellenére sokan elakadnak, amikor a saját történetüket kellene elmesélniük. Mert nincsenek történeteik, vagy éppen csak nem veszik észre vagy azért, mert nem tudják hogyan kellenne jól elmondani őket. Íme, 5 gyakorlat, melyekkel jobb történetmesélővé válhatsz.

Fogalmazd át!

A legtöbben úgy gyakorolják a történetmesélést, hogy megragadnak minden alkalmat, amikor csak mesélhetnek. A gyakorlatban csiszolják tökéletesre a sztorijukat. Ez sem rossz módszer, de ha valami miatt ettől óvakodnál, akkor először csak mesélj magadnak. Fogalmazd át mások történeteit, amit hallottál a buszon, a munkahelyeden, sorban állás közben vagy éppen egy társaságban. Ha perfekcionista vagy, akkor akár Benjamin Franklin módszerét is bevetheted.

enmarka_1.jpeg

Nézz!

Nézz sorozatokat, filmeket, hiszen szórakozva tanulni az egyik legjobb dolog. Figyeld meg hogyan épül fel a történet, hogyan alakulnak ki a konfliktusok, hogyan robbanak ki? Hogyan mutatják be a szereplőket, milyen apró mozzanatokból áll össze a személyiségük, hogyan derülnek ki a céljaik és motivációik? Mikor érzékeltetnek valamit szavakkal, képekkel vagy éppen zenével?

Gyűjtögess!

Mindenkinek vannak sztorijai, legfeljebb nem jegyzi meg őket. Éppen ezért érdemes őket feljegyezni. Ez lehet a saját vagy ismerősöd története, vagy egy könyvből, filmből vett részlet. Ha lejegyzed, mindig kéznél lesz szükség esetén.

enmarka_3.png

Találgass!

Régi játék a családunkban, hogy a buszon utazva vagy éppen sorban állás közben, megfigyelünk másokat, kiszúrunk valakit és ’megírjuk a történetét’: mivel foglalkozik, hol lakhat, mi lehet a neve, honnan-hová igyekszik, mi lehet a kedvenc étele, hobbija, zenéje, mitől van gondterhelt vagy éppen miért mosolyog? Jó móka és így még várakozás közben sem unatkozunk. Ráadásul, még társaság sem kell hozzá.

Utazz a múltba!

A Habsburg Earth-öt is jegyző Arcanum  digitalizálta öt magyar múzeum képeslap-gyűjteményét. Elképesztő gyűjtemény. A régi - zömükben háború előtti - képeslapok önmagukban is izgalmasak, de a történetmesélési képességedet is fejlesztheted velük. Hogyan? Használd a fantáziád! Kérdezd magad és jegyezd le a válaszaidat. Például, hol írhatták meg a képeslapot? Miért? Milyen kapcsolat lehetett a feladó és a címzett között? Miért pont ezt a lapot választotta?

Kép: innen.

Mutass többet
Énmárka, személyes márka, personal brand. Ezek a kifejezések ma már sokaknak ismerősen csengenek. De mit jelent ez a fogalom? Milyen szerepe van a karrierünkben? Milyen eredményeket és sikereket hozhat? Milyen eszközök állnak a rendelkezésünkre? Egyáltalán, hogyan fogjunk hozzá?
Megrendelem
süti beállítások módosítása