8 lépés halogatás ellen

Még nincs kész, de már majdnem elkezdtem - akár ez is lehetne a krónikus halogatók jelmondata. Ez egy igen népes tábor, hiszen a kutatások szerint minden ötödik ember krónikus halogatóként tekint magára. De vajon, mi a halogatás ellenszere?

personal_branding_2.pngVannak időszakok, amikor még az is hajlamos a halogatásra aki egyébként minden feladatot azonnal, késedelem nélkül időben elvégez. Joseph Ferrari, pszichológus kutatási területe pont ez a többé-kevésbé mindannyiunkat érintő probléma. Bár a jelenség mindannyiunkat érinthet, Ferrari professzor kutatásai alapján mégis arra jutott, hogy a krónikus halogatás képessége nem velünk született tulajdonság, hanem tanult viselkedés. Ez jó hír, hiszen azt jelenti, hogy változtathatunk ezen berögződésünkön. A rossz hír viszont az, hogy ez egyáltalán nem egyszerű feladat. De nézzük, mit ajánl a téma szakavatott szakértője!

Az első lépés, hogy azonosítsuk a halogatás okait. Ferrari doktor szerint, a halogatásban szerepet játszó tényezők két csoportba oszthatók. Az első csoportba azok az okok tartoznak, melyek becslési hibaként azonosíthatók. Ez az a szituáció, amikor úgy véljük, hogy rengeteg időnk van még egy feladat elvégzésére - vagyis felülbecsüljük a rendelkezésre álló időt. Emellett, pedig alulbecsüljük a feladat elvégzéséhez szükséges időt. Ez az, amikor valaki azt mondogatja magának, hogy "még távol a határidő és úgyis pik-pak megoldom ezt a semmiséget".

Az okok másik csoportjába a motiváltságunkkal kapcsolatos tényezők tartoznak vagyis a motivációs szintünk erőteljesen befolyásolja halogatási hajlandóságunkat. Ugyanis a legtöbb halogató az elvégzendő feladathoz passzoló, legmegfelelőbb hangulatra vár. Miközben az "ihletre" vagy "motivációra" várunk - ki, hogy hívja a számára megfelelő pillanatot - igen könnyű valami kisebb elköteleződéssel járó figyelemelterelő feladatot találni, mint amilyen például az emailek ellenőrzése. 

personal_branding_1.png

Ha azonosítottuk az okokat, akkor máris könnyebb helyzetben vagyunk, hiszen kiderül mire kell nagyobb figyelmet fordítanunk: az időkezelésére vagy a megfelelő rutinok kialakítására. Emellett, persze Ferrari doktor tanácsait is érdemes komolyan vennünk, hiszen a professzor nem  nem érte be az okok felderítésével és csoportosítával, hanem konkrét, gyakorlati lépéseket is ajánl a halogatás leküzdésére. Íme, a szakértő tanácsai:

1. Készíts listát a tennivalókról.

2. Írj szándéknyilatkozatot.

3. Reális, megvalósítható célokat tűz ki magad elé.

4. Az előtted álló feladatot, darabold fel kisebb, jól körülhatárolt egységekre.

5. Tudatosítsd a feladat értelmét.

6. Ígérj jutalmat magadnak.

7. Húzd ki a listádról (szervezd ki) azokat a feladatokat, melyeket soha sem fogsz elvégezni. Őszintén!

8. Becsüld meg, mennyi időt szánsz a feladat elvégzésére. Majd ezt az időt duplázd meg. 

Végezetül, én már csak egyetlen dologgal tudom kiegészíteni Ferrari doktor listáját: Láss hozzá ma!

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Personal Branding közösségéhez. Klikk ide!

Mutass többet
Énmárka, személyes márka, personal brand. Ezek a kifejezések ma már sokaknak ismerősen csengenek. De mit jelent ez a fogalom? Milyen szerepe van a karrierünkben? Milyen eredményeket és sikereket hozhat? Milyen eszközök állnak a rendelkezésünkre? Egyáltalán, hogyan fogjunk hozzá?
Megrendelem
süti beállítások módosítása