5 könyv, amivel hatékonyan fejlesztheted magad

Nincs elég időd vagy pénzed saját magad képzésére? Most mutatok néhány könyvet, amelyek elolvasásával hamar bepótolhatsz néhány kulcsfontosságú tréninget és közben még jól is szórakozol.

o_nfejleszto_ko_nyvek.png

Guy Raz: Így építettem fel

Guy Raz könyvének hősei mindannyian hétköznapi emberek, akik saját ötletüket akarták megvalósítani a tisztes megélhetés reményében. Más és más megközelítéssel, különböző háttérrel, eltérő neveltetéssel, különféle erősségekkel és gyengeségekkel. Az új-zélandi válogatott focistája észreveszi, hogy a felhasználatlan gyapjúból hogyan lehetne cipőt készíteni (Allbirds). Egy volt buddhista szerzetes úgy dönt, hogy a meditáció népszerűsítéséhez applikációt fejleszt (Headspace). Egy szendvicsárus a megmaradt pitakenyerek újrahasznosításából csinált több millió dolláros üzletet (Stacy's Pita Chips).

A közös bennük az, hogy nem egy receptet követtek.  Az ötletükhöz és egyéni helyzetükhöz passzoló lehető legjobb megoldást akarták megtalálni. Gyakran úgy, hogy az elsőre hátrányosnak látszó helyzetet fordították a saját javukra. Történeteik és a belőlük kirajzolódó kép mindenkinek hasznára válhat, aki valaha is álmodozott arról, hogy saját vállalkozást indít vagy éppen már a saját vállalkozásában dolgozik. Hiszen új nézőpontot, ötleteket és tippeket kaphat ahhoz hogyan lehet egy vállalkozást elindítani, felépíteni és sikeressé tenné.

Shannon Houde: Jó munkát!

Shannon Houde 14 lépésben ismerteti, hogy mit kell tennünk a megfelelő állás felkutatásához és megszerzéséhez. A praktikus tanácsok mellett olyan nüanszokról is szó van a könyvben, hogy milyen információk nyerhetők ki egy álláshirdetésből vagy munkaköri leírásból, milyen szavakat (ne) használjunk az önéletrajzunkban, a motivációs levelünkben vagy éppen egy interjún, hogy végül a számunkra legmegfelelőbb állást tudhassuk magunkénak.

A  szerző nem ígér varázsreceptet, őszintén leírja, hogy rengeteg munkára van szükség ahhoz, hogy pályát módosítsunk vagy egy másik állást találjunk. Mint ahogy azt is, hogy számítanunk kell az elutasításra, hiszen ez is az út része. A könyvet akkor is érdemes elolvasnod, ha éppen nem keresel állást, hiszen a könyvben szereplő tanácsok többsége minden karrier szakaszban jól alkalmazhatóak. Persze az is lehet, hogy mire a végére érsz mégis beadod a felmondásod…

Austin Kleon: Mutasd meg magad!

Kleon arra biztat bennünket, hogy számoljunk le a tökéletesség hajszolásával, vagyis a munkánknak nem kell tökéletesnek vagy késznek lennie ahhoz, hogy megmutassuk másoknak. A folyamat éppen olyan érdekes lehet mások számára, mint a tökéletes végeredmény. Sőt, még izgalmasabb! A tökéletlenség szellemében osszuk meg dilemmáinkat, mutassuk meg azt is, ha valami nem sikerült, a megvalósítás folyamatát, műhelytitkainkat, vagyis engedjünk betekintést a kulisszák mögé is.

A munkánk, gondolataink, kételyeink megmutatásának célja végső soron az, hogy kapcsolódjunk másokkal és mindeközben mi magunk is fejlődjünk. Ahogy Kleon rámutat: a hosszú és sikeres karrierrel rendelkező emberek alkotnak, értékelnek, átgondolják, mi működött jól, mi nem, és ezeket a tanulságokat beépítik a következő projektbe. Átvészelik a hullámvölgyeket és a mélypontokat, és az előttük álló munkára koncentrálnak. Ezzel pedig mindenki nyer.

Dan Ariely: Az (őszinte) igazság a hazugságról

„Hadd mondjam ki nyíltan! Az emberek csalnak. Ön is csal. És igen, időről időre én is csalok.” – ezek a kezdőmondatai Dan Ariely könyvének. Mielőtt hevesen tiltakoznánk Ariely állítása ellen, gondoljunk csak bele, hogy a társas kapcsolataink védelmében hányszor mondunk kegyes hazugságokat – "Tényleg jól áll ez a ruha!” (Pedig, dehogy!). De nemcsak a kegyes hazugságok mindennaposak Ariely kutatásai szerint, hanem ha alkalom adódik, vagy a helyzet úgy kívánja, akkor csalunk is. Persze nemcsak másokat, hanem saját magunkat is hajlamosak vagyunk becsapni.

És, hogy mit tehetünk ez ellen? Ha megismerjük az emberi működést és a szociálpszichológiai hatóerők mechanizmusait, akkor a döntés valóban a mi kezünkben lesz. Hiszen ezen ismeretek birtokában olyan helyzeteket és környezetet alakíthatunk ki magunk körül a vállalkozásunkban, a munkahelyünkön és a hétköznapokban is, ami inkább a tisztességességre ösztönöz bennünket és másokat is.

Richard H. Thaler: Rendbontók

Richard Thaler saját bevallása szerint is hétpróbás világ lustája. Ennek pedig megvan az az előnye, hogy egész pályafutása során kizárólag olyan témákkal foglalkozott, amelyek igazán érdekesek. Legalábbis számára. A stratégia pedig egy közgazdasági Nobel-díjhoz vezetett.A Rendbontók című könyvben nyomon követhetjük Thaler rendkívüli pályafutását éppúgy, mint a racionálisan irracionális emberi gondolkodás, vagyis az egykor „lényegtelennek tartott tényezők” szerepét a közgazdaságtanban és hétköznapi döntéseinkben.

Nem gyakorlati útmutató, de a belőle levonható tanulságok a hétköznapi életben éppúgy hasznunkra lehetnek, mint karrierünkben. A Rendbontók leginkább olyan, mintha egy nagyszülő írna az unokáinak: Thaler elmeséli élete epizódjait, milyen nehézségekkel kellett szembesülnie egy igazi felforgatónak, akinek nézetei eltérnek a többségi állásponttól. Közben elülteti azt a gondolatot is, hogy az uralkodó nézetekkel szembeszállni, rendbontónak lenni jó móka is lehet.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Personal Branding közösségéhez. Klikk ide!

 

Mutass többet
Énmárka, személyes márka, personal brand. Ezek a kifejezések ma már sokaknak ismerősen csengenek. De mit jelent ez a fogalom? Milyen szerepe van a karrierünkben? Milyen eredményeket és sikereket hozhat? Milyen eszközök állnak a rendelkezésünkre? Egyáltalán, hogyan fogjunk hozzá?
Megrendelem
süti beállítások módosítása