A Salamon paradoxon

Salamon király bölcsessége legendássá vált, de mi az a Salamon paradoxon és hogyan fordíthatjuk a saját javunkra?

karrier.png

“Sok ember köszönheti a szerencséjét a jó tanácsoknak, amelyeket nem fogadott meg.” – vallotta Molnár Ferenc és milyen igaza volt. Hiszen gyakran előfordul, hogy karrierünkkel kapcsolatos kérdéseinkkel másokhoz fordulunk tanácsért, majd kiderül, hogy ezek nem a megfelelő irányba terelnek bennünket. De vajon miért van ez így és mit tehetünk ellene?

Bár azt mondjuk – és komolyan is gondoljuk -, hogy tanácsot releváns tapasztalattal és szakértelemmel rendelkező emberektől kérünk. De valóban ez a gyakorlat a jellemző? A kutatások ennek ellenkezőjét bizonyítják. David Hofmann és kollégái kutatásaik során úgy találták, hogy az általuk vizsgált, kórházakban dolgozó egészségügyi szakemberek, amikor második szakértői véleményre van szükségük, akkor a leginkább hozzáértő kollégák helyett a legkönnyebben hozzáférhető munkatársaikhoz fordulnak.

Egy másik kutatás szerint, amelyben a munkahelyi problémák megoldásának stratégiáit vizsgálták, akkor sem a legkompetensebb kollégákhoz fordulunk tanácsért, amikor ezen problémák megoldásáról van szó. A kutatók ugyanis azt tapasztalták, hogy ekkor sem a legnagyobb hozzáértéssel rendelkező munkatárshoz, hanem a legszimpatikusabb kollégához fordultak a tanácsra vágyók. Most persze gondolhatod azt, hogy a helyzet könnyen orvosolható egy karriertanácsadó felkeresésével.

Egyrészt, másrészt...

A rossz hír az, hogy még ekkor sem lehetünk biztosak abban, hogy a számunkra leghasznosabb tanácsot kapjuk. Hiszen előfordulhat, hogy egy tanácsadó túlságosan a saját elképzeléseire, preferenciáira és tapasztalataira koncentrál, ahelyett, hogy a mi helyzetünkkel és prioritásainkra fókuszálna. Ráadásul, a helyzetet az is súlyosbíthatja, hogy ha feszültek vagyunk, akkor kevésbé vagyunk képesek a mérlegelésre. Ugyanis a szorongás megnehezíti az információfeldolgozást, ezáltal pedig a valóban hasznos és értékes tanácsok kiválasztását.

Adódik a kérdés: hogyan ismerhetjük fel, hogy egy szakember valóban hasznos tanácsokkal látott el bennünket? Azok a tanácsadók, akik a leghasználhatóbb tanácsokkal szolgálnak, kiváncsiak a gondolkodási folyamatainkra és személyes nézőpontunkra. Segítenek felderíteni a vakfoltjainkat, tisztázni a prioritásainkat, nem tesznek kategórikus kijelentéseket arról, hogy mit kellene tennünk, hanem többféle választási lehetőséget mutatnak be, annak lehetséges előnyeit és hátrányait sem elhallgatva.

Ha nincs kéznél tanácsadó

De mit tehetünk akkor, ha nincs lehetőségünk szakemberhez fordulni vagy éppen türelmünk megtalálni a megfelelő tanácsadót? Gyanítom veled is előfordult már, hogy más problémájára pillanatok alatt megtaláltad a megoldást, de a saját hasonló problémás helyzeteddel nem igazán voltál képes megbirkózni. Ezen a tapasztalaton sokakkal osztozol. Ugyanis ez olyannyira nem ritka, hogy a pszichológia Salamon paradoxonként tartja számon a jelenséget.

A jelenség hátterében az áll, hogy a nagyobb pszichológiai távolság miatt, mások problémáit jobban átlátjuk. Ahelyett, hogy elvesznénk a részletekben, az összes tényezőt akkurátusan mérlegelnénk, csak a legfontosabbakkal foglalkozunk ilyenkor. Tehát, ha jobb karrier-tanácsra szeretnél szert tenni, érdemes azon elmélkedned, hogy mit tanácsolnál másnak egy hasonló helyzetben. Általában ez az a tanács az, amelyet neked is meg kellene hallgatnod és követned kellene.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Personal Branding közösségéhez. Klikk ide!

Mutass többet
Énmárka, személyes márka, personal brand. Ezek a kifejezések ma már sokaknak ismerősen csengenek. De mit jelent ez a fogalom? Milyen szerepe van a karrierünkben? Milyen eredményeket és sikereket hozhat? Milyen eszközök állnak a rendelkezésünkre? Egyáltalán, hogyan fogjunk hozzá?
Megrendelem
süti beállítások módosítása