Leonardo Da Vinci motivációs levele

Mielőtt híres lett és megfestette volna a Mona Lisát, mielőtt megalkotta volna a helikopter tervét, mielőtt ábrázolta volna az emberi testet, mind ezek előtt Leonardo Da Vincinek állásra volt szüksége... 

davinci.jpg

Ezért levelet írt Ludovico Sforza hercegnek, amiben úgy mutatta be magát, mint remek tanácsadót, az alagút- és csatornaépítés szakértőjét és fegyverek feltalálóját. A levél udvarias volt, de ugyanakkor tömör. Nem állást kért, hanem egy lehetőséget a bizonyításra és nem mellékesen Leonardo potenciális munkaadója lehetséges szempontjai szerint igyekezett bemutatni képességeit. Röviden: Leonardo egyértelművé tette miért is érdemes rá időt szánni.  A stratégia bevált. Leonardo találkozott Sforza herceggel és elnyerte a milánói udvar művészének és mérnökének állását. 

sforza.jpg

A Mester stratégiája ma is beválhat, melynek főbb pontjai: a proaktivítás, a lényegre törő megfogalmazás, a másik fél szempontjainak figyelembe vétele és a több lépcsős taktika. Már csak ezért is érdemes figyelmesen elolvasni a levél fordítását:

"Nemes Uram, miután megtekintette és megfontolta azok kísérleteit, akik a háború eszközeinek felfedezésében magukat mestereknek kiáltották ki, de akikről kiderült, hogy a felfedezéseik semmiben sem különböznek a közhasználatban lévőktől, így felbátorodva érzem magam, hogy mások sérelme nélkül, Uraságodnál meghallgatást kérjek, ahol felfedhetem  titkaimat, magamat figyelmedbe ajánljam és bemutassam, Önnek alkalmas megfelelő időpontban, a rövid nyilvántartás alább:

1. Vannak terveim hidakról, melyek nagyon könnyűek, erősek és megkönnyítik a szállítást…

2. Tudom, hogyan lehet az ostromolt ellenfél vízvezetékeit elzárni, valamint egymásba rakható létrákat, és hasonló konstrukciókat készíteni…

3. Képes vagyok bármilyen erődítmény lerombolására, még akkor is, ha a magassága vagy a falak erőssége miatt nem ágyúzható, még akkor is, ha kősziklára építették.

4. Olyan ágyút tudok készíteni, ami kényelmesen és könnyen szállítható, és amelyl kis köveket záporozva lő ki...

5. Ha a csata a tengeren történne,  meg tudom védeni a hajókat a legerősebb ágyúk tüzétől is, valamint támadáshoz is képes vagyok fegyvereket készíteni.

6. Tudom a módját, hogyan jussanak el, bármilyen zaj nélkül, egy meghatározott helyre barlangokon és titkos átjárókon keresztül, még akkor is, ha egy folyó alatt kell haladni.

7.  Olyan páncélzatot tudok készíteni, amely biztonságos, ez ellenség támadásaival szemben védelmet nyújt. És e mögött a gyalogság sértetlenül és bármilyen ellenállás nélkül követheti az ellenséget.  

8. Ha szükséges, ágyúkat, mozsárágyúkat, és egyéb lövegeket készítek, a szokásos vagy a szokásostól eltérő formában. 

9. Amennyiben nem lehetséges ágyút használni, katapultokat, kő-vetőket, csapdákat és egyéb fegyvereket készítek, amelyek ereje meghaladja a ma általánosan használtakét. A legkülönbözőbb körülményekhez alkalmazkodva, végtelen számú különböző támadó vagy védekező fegyvert készítek.

10. Béke idején, pedig az Ön teljes megelégedésére, építészként köz- és magánépítményeket tervezek, valamint vízvezetékeket.

11. Ezen kívül szobrokat készítek márványból, bronzból vagy agyagból és festek is, ebben bárkivel felveszem a versenyt.

12. Amennyiben megbízna vele, elkészíteném azt a bronz lovas szobrot, amely megörökítené hercegi Édesapjának halhatatlan dicsőségét és örök emlékül szolgálna a jeles Sforza háznak.

Amennyiben a fenti állításaim bármelyikének valóságtartalmában vagy kivitelezhetőségében kételkedni lenne oka bárkinek, úgy felajánlom egy próbaépítmény elkészítését az Ön parkjában, vagy Őfelséged által javasolt bármely egyéb helyen.

Őszinte alázattal és tisztelettel,

Leonardo Da Vinci"

Mutass többet
Énmárka, személyes márka, personal brand. Ezek a kifejezések ma már sokaknak ismerősen csengenek. De mit jelent ez a fogalom? Milyen szerepe van a karrierünkben? Milyen eredményeket és sikereket hozhat? Milyen eszközök állnak a rendelkezésünkre? Egyáltalán, hogyan fogjunk hozzá?
Megrendelem
süti beállítások módosítása