Gondold újra!

Egy prédikátor, egy ügyész vagy egy politikus bármikor besétálhat az elménkbe. A kérdés az, mit tehetünk ez ellen? 

think_again.jpg

Minden ember tudásában vannak vakfoltok, hiedelmek és babonák. A kérdés az, hogy mániákusan ragaszkodunk ezekhez, vagy képesek vagyunk az álláspontunkat újragondolni. Adam Grant pszichológus, bestseller szerző, a Wharton Business School professzora Gondold újra! című új könyvében ez utóbbi mellett teszi le a voksát, hiszen az újragondolás készsége az ami elvezethet a jobb gondolkodáshoz és a valódi tudáshoz.

Amikor gondolkozunk, amikor megkérdőjeleződnek elképzeléseink vagy épp szeretnénk meggyőzni másokat, akkor hajlamosak vagyunk eredeti elképzeléseinkhez körmünk szakadtáig ragaszkodni. Ilyenkor – ahogy Grant is írja - gyakran három különböző szakma gondolkodásmódjával tesszük ezt: a prédikátorok, az ügyészek és a politikusok gondolkodásmódjával.

Prédikátor üzemmódba akkor lépünk, amikor a szent meggyőződésünk veszélybe kerül és másokra akarjuk tukmálni az elképzelésünket. Az ügyészi, vádaskodó üzemmódban arra fókuszálunk, hogy bebizonyítsuk a másik vélelmezett tévedését. A politikus üzemmódban el akarjuk nyerni a közönség elismerését és megszerezni a támogatásukat. Ez a három gondolkodási mód nagyon gyakori, állítja Grant, de ezek bármelyikébe belecsúszni veszélyes, hiszen ilyenkor az az igazság nagy valószínűséggel elillan.

Grant az említett három megközelítés buktatóit Mike Lazaridis példáján keresztül mutatja be. Lazaridis egy született zseni, aki a Blackberryvel felforgatta a technológia és a távközlés világát. Amikor azonban az Apple színre lépett és potenciális trónkövetelővé vált, Lazaridis nem volt hajlandó tudomásul venni a változásokat. Szilárdan ragaszkodott ahhoz a véleményéhez, hogy az emberek nem akarnak számítógépet a mobiltelefonjukon.

A megváltás esélye 2010-ben mutatkozott meg, amikor Lazaridist a csapata arra próbálta meg rávenni, hogy titkosított szöveges üzenetküldést is tegyenek lehetővé.  Lazaridis azonban attól tartott, hogy a versenytársak készülékeivel történő üzenetváltás lehetősége elavulttá tenné a BlackBerry-t. A többi, mint tudjuk, már történelem. Először az Apple, majd a Samsung előzte meg a Blackberry-t, előbb csak egy puszta bóvlivá degradálva, majd végül végezve vele. 

Lazaridis, bár rendkívüli intelligenciával volt megáldva, kétféle elfogultságtól szenvedett, ezek pedig döntéshozatali stratégiáját befolyásolták. A megerősítési torzítás: azt látjuk, amit várunk, és a kívánatossági torzítás: azt látjuk, amit látni akarunk. Ahogy Grant írja: "Ezek a kognitív torzítások nem csak abban akadályoznak meg minket, hogy kamatoztassuk intelligenciánkat, hanem az igazsággal szembeni fegyverré változtathatják."  A tragédiát az jelenti, hogy ennek általában nem vagyunk tudatában.

Épp ezért  Grant azt javasolja, hogy válasszuk a hivatásos kételkedő szerepét, vagyis a prédikátor, az ügyész vagy a politikus helyett, inkább a tudós szerepét öltsük magunkra. Ugyanis, a tudós gondolkodásmódja a büszkeséggel szemben az alázatot, a bizonyossággal szemben a kétséget, az elzárkózással szemben a kíváncsiságot részesíti előnyben. Ugyanis, egy tudós nem arra kíváncsi, hogy mit tud, hanem arra, amit még nem. Az új tények és adatok alapján pedig folyamatosan felülbírálja és ha szükséges frissíti nézeteit. 

Grant arra bíztat bennünket, hogy ennek szellemében nézeteinket sejtésként vagy hipotézisként kezeljük, és ezeket teszteljük adatok vizsgálatával. Ezzel felvértezhetjük magunkat saját elfogultságainkkal szemben és képessé válunk gyorsan váltani, ha szükséges. Emellett, az is hasznunkra válik, ha nem csak olyan emberekkel vesszük körbe magunkat, akik támogatják nézeteinket és elgondolásiankat, hanem olyanokkal is, akik folyamatosan kihívások elé állítanak bennünket azzal, hogy a miénktől eltérő véleményt képviselnek. 

Ez persze olyan kényelmetlenség, amit a legtöbb ember szívesen elkerül, de ahogy Grant írja: "Ha az elmúlt hat hónapban valaki igazán durva visszajelzést adott neked, valószínűleg mindent megtettél, hogy kitöröld az életedből. Rövid távon ez lehet, hogy jól esik, segíthet a motivációdban, de ellehetetleníti a fejlődést. Ha ki akarjuk bontakoztatni a bennünk rejlő potenciált, el kell fogadnunk ezt a kényelmetlenséget.”

Ha elkerülnéd azokat a gondolkodási csapdákat, amelyekbe Mike Lazaris is belelépett, akkor érdemes Grant könyvét elolvasnod, hiszen számos gyakorlati tanáccsal és útmutatással szolgál ehhez.

Mutass többet
Énmárka, személyes márka, personal brand. Ezek a kifejezések ma már sokaknak ismerősen csengenek. De mit jelent ez a fogalom? Milyen szerepe van a karrierünkben? Milyen eredményeket és sikereket hozhat? Milyen eszközök állnak a rendelkezésünkre? Egyáltalán, hogyan fogjunk hozzá?
Megrendelem
süti beállítások módosítása