Szeresd meg a hibáidat!

Aki nem hibázik, az nem is tanul - tartja a népi bölcsesség. De mit tehetünk azért, hogy a hibáinkból valóban profitáljunk?

e_nma_rka_4.png

Sokan rettegnek a hibáktól, de már magától a hibázás lehetőségétől is. Pedig számos eset bizonyítja, hogy a hibázás elengedhetetlen a kiemelkedő teljesítményhez és sikerhez. Azonban, az sem ritka, hogy a sikert nem is egy hiba, hanem egy egész hibasorozat előzi meg. Nem történt ez másképp A cápa című film esetében sem. Hiszen ez a mozi nemcsak minden idők egyik legsikeresebb filmje, hanem egyben a filmtörténelem egyik legalaposabban dokumentált hibasorozata is. 

Ugyanis, a forgatás legalább annyira horrorisztikusra sikeredett, mint maga a film, de talán még túl is szárnyalta azt. Ebben nem kis része volt Spielbergnek, hiszen rengeteg olyan döntést hozott, melyek később nem bizonyultak igazán szerencsésnek. A legsúlyosabb problémát maga a címszereplő okozta. Spielberg eredetileg egy a filmhez készített mechanikus műcápával akarta leforgatni a jeleneteket. Azonban, elég komoly hiba csúszott a számításba. 

A stábnak folyamatosan meggyűlt a baja a gépesített behemóttal. A szerkezet egyáltalán nem működött úgy, ahogy szerették volna, olyannyira nem, hogy egyszer még el is süllyedt. Javítgatták, de teljes mértékben használható állapotba nem tudták hozni. Több mint kínos helyzet állt elő: a főszereplő használhatatlan volt. Spielberg ekkor döntött úgy, hogy kevesebb cápa és több víz lesz a filmben és majd valami vészjósló, drámai zenei aláfestéssel ellensúlyozzák a cápa hiányát.

A hiba korrekciója pedig olyan jól sikerült, hogy épp ezek a filmkockák váltak a film ikonikus jeleneteivé. Később a rendező maga is úgy nyilatkozott, hogy ez a „hiba” – vagyis inkább a hiba orvoslására kitalált megoldás - még hatásosabbá tette a filmet. A kérdés az, hogy mit tehetünk, ha Spielberg nyomdokaiba lépnénk és ki szeretnénk használni a hibákban rejlő lehetőségeket?

Első lépésként az is megteszi, ha elfogadjuk, hogy nem a hibák elkerülése a cél, hanem a tévedések el- és felismerése. Hiszen ez elengedhetetlen ahhoz, hogy más szemszögből legyünk képesek megvizsgálni a hibáinkat és tanuljunk belőlük. Természetesen, ezt a hiba pillanatában vagy közvetlen utána nem könnyű megtenni. De, ha felkészülünk, akkor a hátrányosnak tűnő helyzeteket gyakrabban és kisebb erőfeszítéssel fordíthatjuk a saját javunkra.

A felkészülés része lehet, ha egy fordított önéletrajzot rajzot írunk, amiben nem a sikereinket és eredményeinket írjuk össze, hanem a kudarcainkat listázzuk. Mint ahogy azt Johannes Haushofer a Princeton pszichológusprofesszora, nemzetközileg is ismert kutató tette néhány évvel ezelőtt. Haushofer nyilvánossá is tette a dokumentumot, hiszen arra akarta felhívni a figyelmet, hogy a legtöbb kudarcunk általában láthatatlan, és kifelé mindig csak a sikereinket kommunikáljuk. 

Természetesen, a fordított önéletrajzodat nem feltétlenül kell nyilvánossá tenned. Kezdetnek az is megteszi, ha megírod magadnak és a baklövéseid mellé azt is lejegyzed, hogy mit tanultál belőlük. Hiszen, ha a kudarcainkon keresztül szemléljük a tapasztalatainkat az rákényszerít a hibáink elfogadására.  Ez a módszer ugyan nem csökkenti a hibázás lehetőségét, de nem is ez a cél. A cél az, hogy tanuljunk a hibáinkból, megkedveljük őket és ha ez megtörténik akkor a sebezhetőségünket is bátrabban felmerjük majd vállalni.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Personal Branding közösségéhez. Klikk ide!

Mutass többet
Énmárka, személyes márka, personal brand. Ezek a kifejezések ma már sokaknak ismerősen csengenek. De mit jelent ez a fogalom? Milyen szerepe van a karrierünkben? Milyen eredményeket és sikereket hozhat? Milyen eszközök állnak a rendelkezésünkre? Egyáltalán, hogyan fogjunk hozzá?
Megrendelem
süti beállítások módosítása